ENSZ-jelentés a fájdalomcsillapítók felhasználásáról

A világon felhasznált fájdalomcsillapítók 89 százalékát Európában és Észak-Amerikában használják fel.
Topolánszky Ákos
A világ népességének 80 százalékát kitevő fejlődő országok ennek csupán 6 százalékát fogyasztották el 2007-ben - áll az ENSZ Nemzetközi Kábítószer-ellenőrző Szerve (INCB) éves jelentésében, melyet kedden hoztak nyilvánosságra Budapesten.
A jelentés szerint az elégtelen elosztásban nagy szerepe van az orvosok hiányos szakképzettségének, a hozzáállásnak, a szabályozásnak és a gazdasági akadályoknak.
A jelentés ismertetőjén elhangzott, hogy Magyarországon csak az egyharmadát használják fel a normális morfin mennyiségnek, vagyis nem kezelik rendesen a fájdalmat. Az orvosok - főleg a szakképzettség hiányosságai miatt - inkább gyulladáscsökkentőket írnak fel fájdalomcsökkentő helyett - mutatott rá Telekes András , az Országos Onkológiai Intézet főorvosa.
Topolánszky Ákos , a Magyar ENSZ Társaság Kábítószer-ellenes Munkacsoportjának vezetője elmondta: a jelentés szerint mintegy 50 ezer hektárról 70 ezer hektárra nőtt 2007-ben az előző évhez képest a cannabis termesztésére használt földterület a világon.
Európában és ezen belül Magyarországon is ez számít a legnépszerűbb drognak - tette hozzá.
A jelentés szerint a cannabis mellett egyre többen élnek kokainnal Európában: főleg Finnországban, Németországban, Spanyolországban és Svájcban nőtt a kokainhasználók száma.
A heroinhasználók száma viszont visszaesőben van, bár továbbra is növekszik Afganisztánban - amely a világ heroin-fogyasztásának 95 százalékát fedezi - a termőföldek mérete és száma.
Európában 3,3 millió ember él heroinnal - tette hozzá Topolánszky Ákos.
A 2007-es évvel foglalkozó jelentés kiemeli, hogy néhány ország irracionálisan nagy figyelmet összpontosít az "alacsony szintű" bűnözők és kábítószer-fogyasztók üldözésére, ahelyett, hogy a nagyobb, gyakran szervezett kábítószercsempész-tevékenységeket venné célba.
Frech Ágnes , a Fővárosi Bíróság Büntető Kollégiumának elnöke elmondta, hogy Magyarországon is nagy terhet ró az igazságszolgáltatásra a "nem arányos" büntetések alkalmazása: 2006-ban 2.484 embert ítéltek el kábítószer-visszaélés miatt, ebből 1.800 volt fogyasztó és csak 182 kereskedő - tette hozzá. Nem a drogfogyasztókra, hanem a nagyobb súlyú, esetleg szervezett bűnözői kérdésekre kellene összpontosítani - mutatott rá a bírónő.
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-1, +4 °C
Minimum:
-5, +1 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a Dunántúlon csökken a felhőzet, helyenként a nap is kisüt.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag