Gyógyvizek, természetesen

Azokat az ásványvizeket minősítik hivatalosan gyógyvíznek, amelyek fizikai tulajdonságaiknál vagy kémiai összetételüknél fogva igazoltan gyógyító hatásúak. Használatuk, fogyasztásuk orvosi javallatra történhet, előírt adagban és módon.

Van gyógyvíz, mely összetevői alapján csupán valamilyen hiánybetegséget kezel, és van olyan is, amely koncentrált, magas ásványisó-tartalma révén képes helyreállítani a szervezet egyensúlyát. Mind a hiányos, mind az egyoldalúan túlzott mennyiségű ásványi anyag a szervezet működésének zavarát okozhatja.

Alkalikus vizek

Az alkalikus gyógyvizek főképp nátrium- és hidrokarbonát-ionokat, vagyis a jól ismert szódabikarbóna ionjait tartalmazzák. Leginkább ivókúrára használják gyomorsavtúltengés, gyomor-, bélhurut és légúti hurut esetén. Alkalikus vizeink közül legnevezetesebb gyógyvíz a bükkszéki Salvus víz, de található Kisterenyén, Nagyszénáson, Túrkevén, Békésen, Szolnokon, Tótkomlóson, Gyopárosfürdőn, Gyulán és Makón is. Alkalikus savanyúvíz van Balfon és Szécsényben.

Földes-meszes vizek

Ezeknek a gyógyvizeknek fő alkotórészei a kalcium-, a magnézium- és a hidrokarbonát-ionok. Reumás betegek kezelésére alkalmasak. Földes-meszes hévize van a budapesti Császár, Lukács, Rác, Rudas és Gellért fürdő egyes forrásainak. Amelyik szénsavat is tartalmaz, azt szív- és gyomorbetegek kezelésére használják. Hideg, szénsavas földes-meszes forrásokat és kutakat találunk Balatonfüreden, Csopakon, Székesfehérváron, Kékkúton, Mohán.

Hévizek

A természetes források vize abban az esetben tekinthető hévíznek, ha hőmérséklete 20 Celsius fok fölött van, a mélyfúrású kutak közül pedig azok, amelyek hőmérséklete legalább 25 fok. A kémiai elemzéssel tíz csoportba sorolták a gyógyhatású ásványvizeket. Az egyszerű hévizek kevés oldott szilárd anyagot tartalmaznak. Gyógyító hatásuk különösen reumás betegségek esetén kétségtelen. Ismertebb egyszerű hévízforrásaink Budapesten, Római-fürdőn, Pünkösdfürdőn, Csillaghegyen, Esztergomban és Kácsfürdőn vannak.

Jódos-brómos vizek

Általában a jód- és brómtartalom mellett egyben konyhasósak is. Reuma, női betegségek és egyes bőrbajok esetén alkalmazzák. Hajdúszoboszlón és Debrecenben meleg, Pesterzsébeten hideg vizű források találhatók. Ivókúrában a jód erélyesen hat a pajzsmirigyre, ezért kanalas mennyiségben rendelik. A sóshartyáni vizet palackozzák is.

Keserűvizek

E gyógyvizek jellegzetes keserű ízét a szulfátion adja. A glaubersós vizek ezen kívül főleg nátrium-, a keserűsós vizek magnéziumiont tartalmaznak. Hashajtó hatásuk jól ismert, hígítva a gyomor- bél-, máj- és epebetegek használják ivókúrára. Szulfátos vizek: Kelenföld és Budaörs határában a Hunyadi János, az Igmándi, a Ferencz József víz, a tiszajenői Mira víz.

Kénes vizek

Fürdő formájában is alkalmasak arra, hogy a szervezet kénhiányát pótolják. Intenzív hatásúak, leginkább a reumás betegek és egyes bőrbetegségekben szenvedők kezelésére használják őket. Kénes forrásvizek: Budapesten az Imre, a Lukács és a Rudas fürdő egyes forrásai, Harkány, Parád, Erdőbénye, Aranyosfürdő, Balf több forrása. Kénes termálvize van Hévíz és Mezőkövesd fúrt kútjainak is.

Kloridos, illetve konyhasós vizek

A konyhasó nátrium- és kloridionokat tartalmaznak. Előnyösek reuma- és a női szervek betegségei esetén, ivókúrában pedig a nyálkahártyák hurutjait befolyásolják kedvezően. Konyhasós gyógyvizeink lelőhelyei: Hajdúszoboszló, Debrecen, Pesterzsébet, Eger, Karcag, Sóshartyán és Cserkeszőlő. Hasonló hatásuk van az alföldi sziksós tavaknak (Kakasszék, Gyopáros, Dunapataj, Nyíregyháza-Sóstó).

Radioaktív vizek

A radioaktív gyógyvizek rádiumiont és rádiumemanáció-gázt tartalmaznak. Fürdő, belégzés és ivókúra formájában is hatásosak. Fájdalomcsillapító hatásuk van, befolyásolják az anyagcserét és a belső elválasztású mirigyek működését - ezért aztán régen fiatalító hatást tulajdonítottak nekik. Radioaktív vizek: a Rudas, az Imre és a Gellért-fürdő forráscsoportjai, Eger, Miskolc-Tapolca termálfürdői és a hévízi tó.

Szénsavas vagy savanyú vizek

Azok a természetes eredetű gyógyvizek tartoznak ide, amelyek egy liter vízben egy grammnál több szabad széndioxidot tartalmaznak. Magyarországon ilyet találunk a Nógrád megyei Maconkán (Kisterenye mellett), Répcelakon és Mihályiban.

Vasas vizek

A vastartalmú vizekből a vas a bőrön át, fürdéskor is felszívódik a szervezetbe, de a vashiány okozta vérszegénység esetén inkább ivókúrától várható eredmény. Ilyen a parádi Clariss- és István-forrás, a mohai Stefánia-forrás vize.

)
Elhízás szövődmények (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +7 °C
Minimum: -4, +2 °C

Reggelre köd és rétegfelhőzet képződik, majd elkezd szakadozni ez a felhőzet, és lesznek napos területek is, de helyenként tartósan borult maradhat az idő. Szitálás, kisebb eső előfordulhat. Mérsékelt marad a szél, 3, 7 fokos csúcshőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán nem érkezik újabb front. Ennek ellenére most is felléphetnek tünetek, például ízületi panaszok és vérnyomásproblémák is. A fényszegény tájakon lehangoltság, rosszkedv léphet fel, alacsony teljesítőképességgel is számolni kell. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: