Egészséges életmód - hosszú élet

Budapest, 2007. október 28. (MTI) - Egy új svéd vizsgálat bebizonyította, hogy azok a hölgyek, akik egészségesen élnek - azaz nem dohányoznak, egészségesen étkeznek, vigyáznak a súlyukra és rendszeresen mozognak - sokkal ritkábban kapnak szívinfarktust, mint azok, akik ezekre az önállóan is megvalósítható óvintézkedésekre nem hajlandók.
Agneta Akesson, a stockholmi Karolinska Intézet kutatója és munkatársai mintegy 25 ezer változó korban lévő svéd hölgyet vizsgálva jutottak erre a véleményre. A páciensek a vizsgálat kezdetén - 1997-ben - alapos vizsgálatok szerint teljesen egészségesnek bizonyultak.
Valamennyi résztvevő életmódját, étkezését részletesen fölmérték. Egészséges étkezésnek azt vették, ha valaki elsősorban zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztott, külön jegyezték a megivott alkohol mennyiségét és az édességeket. A helyeselt, egészségesnek vett alkoholfogyasztás másnaponta egy pohár bornak felelt meg, bár voltak olyan hölgyek is, akik ennek a kilencszeresét is megitták.
A hölgyek sorsát átlag hat évnél tovább követték és följegyezték, hányan kaptak szívinfarktust ebben az időszakban. Az derült ki, hogy a teljes csoportnak öt százaléka evett egészségesen, csak mérsékelten fogyasztott alkoholt, vigyázott a testsúlyára, rendszeresen mozgott és nem dohányzott. Ami viszont igen fontos
eredmény: ezeknek a szívinfarktus valószínűsége 92 százalékkal volt kisebb, mint azoké, akik az előbbi életviteli szempontokra nem figyeltek. Az is kiderült, hogy akik hajlandók voltak közben közelíteni az egészséges életmódhoz, azoknak csoportjában az infarktus esetek háromnegyede megelőzhetőnek bizonyult.
Az Archives of Internal Medicine nevű, tekintélyes szakfolyóirat októberi számában megjelenő tanulmány orvoskörökben nagy feltűnést keltett. Az eredmények azt mutatják, hogy a jó példa egészségileg igen hasznos, minden bizonnyal nem csak Svédországban. Bár ez a példa világszerte is ragadóssá válna...
(MTI-Panoráma)

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Melegfront

Maximum:
-3, +2 °C
Minimum:
-7, -2 °C

Hazánkban kedden délelőtt északon a változó felhőzet mellett hosszabb napos időszakok is előfordulnak, délen azonban sok lesz a felhő.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag