Így hízunk el a stressz miatt

A fogyás receptje látszólag egyszerű: kevesebb kalóriát kell bevinnünk annál, amennyit elégetünk. A túlevés oka azonban ennél jóval összetettebb, melyben fontos tényező a stressz is.

Miért érezzük egy túlhajszolt nap után, hogy csak egy szelet torta vagy tábla csokoládé tud minket visszazökkenteni a megszokott kerékvágásba? Testsúlyunk kontrollálására nemcsak önuralmunk, de a minket ért mindennapos stressz is komoly befolyással van. A krónikus stressz ugyanis megzavarhatja alvásciklusunkat és a vércukorszintünket, ami pedig fokozhatja az éhségérzetünket, és falási rohamokat eredményezhet. Mindez további feszültséget generál, ami ördögi körbe zárja az embert, melynek nemcsak elhízás lehet a vége, de más betegségek - például a kettes típusú diabétesz - kialakulásának is nő a veszélye.

Stresszkezelés: a legpraktikusabb technikák A feszültség egy határig aktivizál, vérpezsdítő hatású: az életünk unalmassá válna kihívások, megoldandó problémák nélkül. Ugyanakkor időnként úgy érezzük, a hullámok összecsapnak a fejünk felett. Az alábbi cikkünkben összegyűjtöttünk néhány technikát, ami segíthet a stressz kezelésében!

Többet eszik, aki többet stresszel

Dr Giles Yeo, a "Bízz bennem, orvos vagyok" című televíziós műsor egyik munkatársa a Leeds Egyetem kutatóinak segítségével annak próbált utánajárni, hogy a stressz hogyan is hat az étvágyunkra . Egy speciális stressztesztet kellett végigcsinálnia, melynek során gyors matematikai műveletekkel fárasztották le, majd a kezét jéghideg vízbe kellett tartania. Az egyetem kutatói a tesztek előtt és után is lemérték az orvos vércukorszintjét.

Evés közben a vércukorszint megemelkedik, majd - egészséges esetben - viszonylag rövid idő alatt vissza is csökken. A stresszes időszakban Dr Giles vércukorszintje csak három óra elteltével állt vissza a megfelelő szintre - ez pedig hatszor hosszabb idő, mint amire egy stresszmentes napon szüksége lenne.

A stresszes életvitel falásrohamokhoz vezethet
A stresszes életvitel falásrohamokhoz vezethet

Ennek magyarázata evolúciós okokra vezethető vissza. Stresszes állapotban a szervezetünkben aktiválódik az "üss vagy fuss" reakció, amelyet őseink a vadállatokkal farkasszemet nézve éltek át. A test ilyenkor glükózt szabadít fel a véráramba, hogy táplálja az izmokat és testünk minden porcikája készen álljon egy élethalál-harcra, vagy a menekülésre. Persze, egy átlagosan stresszes szituációban ma már nincs szükségünk izommunkára, ilyenkor pedig a hasnyálmirigy elkezdi kiszivattyúzni az inzulint, hogy a vércukorszint is visszaessen. Az emelkedő inzulinszint és a csökkenő vércukorszint pedig éhséget generál: a stresszes időszakban ezért kívánjuk jobban a szénhidrátot.

A rossz alvás is hizlal

Ugyanez történik akkor is, ha rosszul alszunk . A King's College London kutatói szerint az alváshiányos emberek átlagosan napi 385 kcal-val többet fogyasztanak, mint akik megfelelően pihentek éjszaka. Ez egy nagyobb muffin kalóriatartalmával egyenértékű.

Ezt egy másik kutatás is igazolta, amelyben három- és négyéves gyermekeknek szerveztek egy aktív, ám a megszokottnál jóval kevesebb alvással járó napot. A gyermekeknél elmaradt a délutáni alvásidő, és a lefekvés is két órával később történt. A rá következő napon az óvodások átlagosan 20 százalékkal több élelmiszert fogyasztottak, nagyobb arányban szénhidrátot és cukrokat. Ezen a napon hagyták őket annyit aludni, amennyit csak szerettek volna, de még másnap is 14 százalékkal több ételt ettek.

Forrás: BBC Health

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +19 °C
Minimum: +5, +10 °C

A napsütéses időszakok mellett többször erősen felhős időre készülhetünk, szórványosan várható eső, zápor, néhol zivatar is. Élénk, erős északnyugati szél mellett 13, 19 fokos maximumhőmérsékletekre számíthatunk. Szombaton kettősfronti hatást tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, emellett görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, többszöri rosszullét léphet fel. A fülledt időszakokban jellemző lehet a légszomj és a nehézlégzés. A kinti programok során változékonyságra kell készülni. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: