Az engedékeny feleségek korábban halnak meg!

Azok a nők, akik a családi veszekedések során inkább csendben maradnak, hamarabb halnak, mint azok, akik kiadják magukból a dühüket - állapították meg kutatók.

Depresszió

Depresszió
A depresszió és az irritábilis bél szindróma is sokkal gyakrabban fordul elő ilyen nők esetében.

"Az ilyenfajta konfliktuskerülés valamikor még a túlélést jelenthette a nőknek, és ma is szükséges lehet, ha a férj különösen erőszakos" - nyilatkozta a tanulmány egyik szerzője, Dr. Elaine D. Eaker, aki a Gaithersburgi Epidemiológiai Központ orvosa.

Az Eaker által vezetett csoport adatai szerint a konfliktuskerülő nőknek négyszer nagyobb a halálozási rátájuk, mint azoknak, akik nem hagyják szó nélkül a sérelmeiket, és kiadják magukból, amit éreznek. Az adatok egy 10 éves megfigyelési periódus eredményei.

Dr. Eaker szerint ez az első kutatás, amely a házasságot a halálozási esélyek fényében vizsgálja. "Sokan vizsgálták már, hogyan függ össze bizonyos szívbetegségek kialakulása a házastársi kapcsolattal, de mi olyan kérdéseket is feltettünk, amik inkább a felek érzelmeire vonatkoztak, és nem arra, hogy mi történik a mindennapokban" - mondta a szakember.

A kutatás összesen 3628 nő és férfi közreműködésével készült, akik a 40-es 50-es éveikben jártak a kutatás kezdetekor. Ezután tíz évig kísérték figyelemmel a sorsukat. Az eredmények kimutatták, hogy a férfiak egészségének mindenképpen jót tesz a házasság. A házas férfiak közül feleannyian haltak meg a tíz év alatt, mint az egyedülállóak közül. Ugyanakkor azoknál a férjeknél, akiknek felesége munkahelyi stressz áldozata 2,7-szer gyakrabban alakult ki valamilyen szívbetegség. A legvalószínűbb, hogy ilyen esetekben a férj azért idegeskedik, mert nem tudja megóvni párját a munkahelyi sérelmektől.

"Fontos megemlíteni még a nők házasságban betöltött szerepének megváltozását. A felcserélődött szerepek komoly kihívások elé állítják a nőket és a férfiakat egyaránt, ezt pedig alaposabban meg kell vizsgálnunk, hogy teljesen megérthessük a folyamatot."

A kutatók szerint a kulcsszó a házastársak közti kommunikáció. "Mindkét félnek fontos, hogy megteremtse saját magának és a párjának is azt a környezetet, ahol nyugodtan beszélhetnek a problémáikról a saját egészségük és a kapcsolatuk jövője érdekében" - foglalta össze Dr. Eaker.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-3, +2 °C
Minimum:
-6, -1 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában erősen felhős, borult lesz az ég, délen továbbra is lehet hószállingózás, kisebb havazás.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag