Csak egy kis pánik?

Egy teázóban ültünk a szerelmemmel, a jövőről beszélgettünk. Többször voltunk már ott, meghitt hangulat, finom teák. Szerettünk ott lenni. Mikor felálltam, hogy a mosdóba induljak, elsötétült a világ. Rosszul lettem, féltem, hogy mindjárt meghalok...

Derült égből...

Ez a fiatal lány miután az asztaltól felállt, rosszul lett, a torka összeszorult, kiverte a víz, nem kapott levegőt, egyszerre volt hányingere, gyomorgörcse, szédült és a szíve majd kiugrott a helyéről. Belgyógyászati kivizsgálása negatív eredménnyel zárult, de ő továbbra is folyamatosan szorongott, félt egy újabb rohamtól. Már az utcára sem mert kimenni. Hozzátartozói kísérték el a pszichológushoz.

Az eset kapcsán Sáray Tímea klinikai szakpszichológust kérdeztem.

Az esetek nagy százalékában pánikbetegséggel állunk szemben, amikor valaki - általában fiatal ember - elmeséli, hogy teljesen hétköznapi körülmények között, látszólag minden előzmény nélkül rosszul lesz, iszonyú kínokat él át, halálfélelme van. A rosszullét ritkán tart néhány percnél tovább, de ezek az intenzív szorongással kísért testi tünetek örökkévalóságnak tűnhetnek. A betegség előfordulása nőknél kétszer, háromszor gyakoribb mint férfiaknál. Az első pánikrohamot nagyon gyakran előzi meg valamely veszteség (halál, válás), vagy veszteségtől való félelem. Előfordul, hogy az derül ki, a pácienssel szemben támasztott követelményekben valami változás történt (gyerekvállalás, előléptetés, stb.). Pánikrohamokat hívhat elő az érzelmi biztonság elvesztése (tehát az otthontól való távollét, utazás, a szeretett személy elvesztése vagy válás).

Mikor beszélhetünk pánikbetegségről?

A betegség elnevezése Pán pásztoristen hangjától, vagy az őt kísérő szatírok rikoltozásától megrémülő környezet "páni" félelméből ered. A betegséget mai formájában a 1980-as években írták le. A szorongásos betegségek közül a pánikbetegség az egyik leggyakoribb, amellyel orvoshoz fordulnak a betegek. A tünetek ugyanis testi panaszok formájában jelentkeznek. A pánikbetegségre a többször, váratlanul, fellépő pánikroham a jellemző. Ha az első rohamot egy hónapon belül legalább még egy vagy több követi és az újabb rosszulléttől való szorongás (anticipátoros szorongás) is kialakul, akkor beszélhetünk pánikzavarról. A roham általában soha nem felejthető emléket hagy maga után.

Maga a pánikroham egyébként más pszichés betegség része is lehet, nem csak a pánikbetegségnek. Ilyen pszichés megbetegedés lehet például valamely személyiségzavar, depresszió, vagy trauma utáni állapot.

Mi jellemzi a pánikrohamot?

A rohamot hirtelen fellépő heves rosszullét jellemzi, amelyet különféle tünetek kísérnek. A tünetek általában: erős szívdobogás, mellkasi szorítás, fulladásérzés, remegés, izzadás, hasi diszkomfort-érzés, amely ugyan csak néhány percig tart, de a páciens nagyon szenved, megijed, nem tudja mi történt vele, fél, hogy esetleg szívinfarktust kapott, meg fog halni, meg fog őrülni, stb.

A roham gyakran nyilvános helyen (tömegközlekedés, vásárlás, sorban állás, mozi) lép fel, a beteg a rosszulléttől való félelmét utóbb a rosszullét helyével is összekötheti. Így agorafóbia is társulhat, nagymértékű életminőség romlást okozva.

Mi jellemzi a pánikbetegeket?

A betegek önértékelése gyakran csökkent, gyakori az elbizonytalanodás. A betegek szégyellhetik magukat, visszahúzódnak az emberektől, a kihívásoktól.

A pánikbetegek gyakran depresszív képet mutatnak. Tény az is, hogy a pániktünetek hátterében sokszor áll depresszió. Pánikbetegek között lényegesen nagyobb az alkohol és/vagy drogfogyasztás, illetve öngyilkosság előfordulása.

A pánikbetegek gyakran esnek túlzásba, amikor az egészségükről esik szó; enyhe tüneteket is végzetes bajnak tulajdonítanak. Kevéssé tűrik a gyógyszerek mellékhatásait is, mivel azok is a súlyos betegség fantáziáit keltik bennük. E félelmek kapcsán lassan állandó szorongás lesz úrrá rajtuk, ami csökkenti szellemi teljesítményüket is.

A pánikbetegség kezelhető, kezelését minél előbb el kell kezdeni, gyógyszerrel és/vagy pszichoterápiával - a leghatékonyabb a kettő kombinációja.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció