Ezért nem jó, ha túl szexi a profilképe

Kevésbé kompetensek - ez a véleménye a "nőtársaknak" azokról a fiatal lányokról, akik a szociális médiában szexi vagy magukról sokat eláruló képeket tesznek közzé. Feladatmegoldásra kevésbé tartják alkalmasnak azokat, akik így nyilvánulnak meg például a Facebookon - derül ki az Oregoni Állami Egyetem kutatásából.

Kortársaik nem tartják kompetensnek a magukról kihívó képeket közlő lányokat. "Egyértelmű elítélése mindez a szexi fotóknak" - mondta a kutató, Elizabeth Daniels, aki pszichológus egyetemi docensként tanulmányozza a média hatását a lányok testképére. Daniels mindezt egy fiktív Facebook-profilra alapozott kísérlettel állapította meg.

Nagy a nyomás a fiatal nőkön, hogy magukat szexinek tüntessék fel, de e fotók online megosztása negatív következményekkel járhat. Daniels szerint a negatívumok meghaladják a pozitívumokat.

A lányok és a fiatal nők nincsenek nyerő helyzetben, ha Facebook-fotókról van szó - mondja Daniels a Phys.org szerint . Aki ugyanis szexi képeket tesz ki magáról, az társaitól negatív megjegyzésekre számíthat. Míg akik visszafogottabb fotókat raknak fel, azok nem kapnak "szociális jutalmat" a fiúktól és a férfiaktól, azaz például nem kapják meg a kellő figyelmet.

Daniels tanulmányát a című folyóiratban közölte, Eileen L. Zurbriggennel együtt, aki a Kaliforniai Egyetem Santa Cruz-i részlegének munkatársaként, illetve társszerzőként jegyezte a munkát. (Daniels tanulmányát még az oregoni egyetem ösztöndíjával kezdte, időközben viszont már a Coloradói Egyetem docense lett, Colorado Springsben.)

Veszélyes a túl szexi profilkép? (Fotó: Europress)

A tanulmányhoz Daniels két Facebook-álprofilt is kreált egy fiktív személynek, a 20 éves lánynak, Amanda Johnsonnak. Mindkét verzióban Amanda olyan zenészeket, énekeseket lájkolt, mint Lady Gaga, a könyvek közül a Twilight -ot szerette, a filmek közül is a korának megfelelőt, a Szerelmünk lapjait kedvelte.

A két oldal között az egyetlen különbség a profilkép volt. A fotók középiskolai végzősöké voltak, illetve olyan "promó-fotókról" volt szó, amelyeknek felhasználását engedélyezték az érintettek.

A szexi fotón "Amanda" egy rövidre szabott vörös ruhát viselt, amely combközépig fel volt sliccelve, még a harisnyakötője is kilátszott. A nem-szexi fotón farmert viselt, rövid ujjú trikóban volt, és egy sál volt a nyaka körül, takarva a mellkasát.

A tanulmányban 58 tinédzser lány (13-18 évesek) és hatvan fiatal nő (17-25 évesek, de már nem középiskolások) vett részt. Ők véletlenszerűen jelölték be valamelyik profilt, illetve iratkoztak fel rájuk. Ezután kérdésekre válaszoltak, a profil alapján.

A megkérdezettektől azt tudakolták a kutatók, miként ítélik meg Amanda fizikai vonzerejét, attraktivitását ("Úgy gondolom, hogy csinos."), szociális vonzerejét ("Azt hiszem, lehetne a barátom.") és feladatmegoldási kompetenciáit ("Bízom benne, hogy megvannak a képességei egy munka elvégzéséhez."). Mindezt egy 1-7-ig tartó skálán kellett osztályozniuk. (Az 1-es azt jelentette, hogy az adott állítással nagyon nem értett egyet a megkérdezett.)

Mindhárom kérdést illetően a nem-szexi kép ért el magasabb pontszámot, vagyis nemcsak a feladatvégrehajtási képességeit ítélték jobbnak a megkérdezettek, hanem csinosabbnak és barátságukra méltóbbnak is tartották őt. A legnagyobb különbség a két profil között a feladatmegoldási, kompetencia-kérdésnél mutatkozott. Vagyis egy szexi fotó ezt a területet érinti a legsúlyosabban.

A kutatók ezért azt javasolják, hogy a fiatal lányok ne a megjelenésüket tolják előtérbe, mert ez problémákat okozhat , inkább identitásukat fejezzék ki, tehát például úti képeket, sport- vagy hobbitevékenységeket ábrázoló képeket rakjanak ki magukról.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)