Légy a pszichológusod, s szabadulj meg!

Szokásainkat többnyire tanulás útján sajátítjuk el, feltéve, hogy valóban meg akarjuk tanulni ezeket a hasznos és fontos dolgokat. Ám lelki problémáink sokszor éppen abból származnak, hogy hiába tudjuk, mit kellene tennünk...

Miért nincs akaraterőnk?

Amikor nem azt tesszük, amiről, tudjuk, hogy helyes lenne, azt szoktuk mondani, hogy nincs akaraterőnk.

Íme azok a tipikus akadályok, amiken rendre megbuknak a legjobb ötleteink és elhatározásaink is.

 1. A környezet befolyása erősebb, mint mi vagyunk.
  Takarékoskodni akarunk, de nem tudunk ellenállni a lehengerlő reklámoknak. A kedvenc együttesünk koncertje nagyobb vonzerőt gyakorol, mint amennyire félünk a másnapi vizsgától stb.
 2. Mélyen elásva rejtőznek az ellenerők.
  Megint nagyon összeveszünk a házastársunkkal valami apróságon, és csodálkozunk indulataink hevességén. Alaposabb önelemzéssel kiderülhet, hogy ilyenkor mélyre elásott sérelmek, félelmek törnek ki belőlünk.
 3. Magunk állítunk akadályokat, mert félünk a végrehajtás nehézségeitől.
  Van rajtunk három felesleges kiló. Ahelyett, hogy kicsit visszafognánk magunkat az evésben, önlejárató hadjáratba kezdünk. Azt mondjuk magunknak - és hogy biztos legyen a hatás, környezetünkben is elhintjük a túlzó, becsmérlő kijelentést - olyan kövér vagyok, mint egy disznó. Ettől kezdve, ahelyett hogy fogynánk, még többet eszünk, és persze hízunk - mondván -, most már úgyis mindegy.
 4. Gyengeségeink, amelyek naponta eltérítenek elhatározásainktól.
  Megszokásból leülünk a tévé elé, órákig fecsegünk telefonon, unalomból eszünk vagy iszunk, dohányzunk, miközben pontosan tudjuk, hogy most valami mást kellene tenni.
 5. Beleesünk ugyanazokba a veszélyes csapdákba.
  Úgy is fogalmazhatunk, hogy megépítjük ugyanazokat a csapdákat. Tipikus eset, amikor valaki harmadszor is ugyanolyan rossz tulajdonságokkal rendelkező férfihez megy hozzá. Rajta kívül mindenki más előre tudja, hogy ebből csak csőd lehet.

Ami nincs, arról nem kell leszokni

A káros, rossz szokások, magatartási minták megváltoztatása a pszichológia egyik jelentős ága lett, és ezen belül is igen sokat foglalkoznak a kudarc kérdésével. A legfontosabb kérdés ezzel kapcsolatban, hogy miért vallunk csődöt olyan gyakran, jóllehet szent elhatározást tettünk, hogy változtatunk magatartásunkon? Miért vagyunk hajlamosak a visszaesésre akár hosszú évek után is?

Íme néhány elég ijesztő adat ezzel kapcsolatban, amelyeknek elsősorban az a tanulsága, hogy az igazán komoly, rossz szokásokat legjobb ki sem alakítani, mert irtózatosan nehéz megválni tőlük.

Az Egyesült Államokban az elvonáson részt vevő alkoholisták és drogfogyasztók 60-75 százaléka visszaesik, mégpedig három hónapon belül azután, hogy gyógyultnak nyilvánították őket. A leszokott alkoholistáknak alig tíz százaléka volt absztinens két év elmúltával is. A klinikai feltételek között tartott fogyókúrák résztvevőinek 80 százaléka egy éven belül megint az eredeti súlyára hízott vissza.

Mielőtt azonban végképp elvesztenénk a reményünket, hogy meg tudunk változni, gyorsan megjegyezzük, hogy az összes leszoktató program közül - legalábbis a dohányosok és a túlsúlyosak körében - a minden külső segítség nélkül, önsegítő módszerekkel véghez vitt változások bizonyultak a legtartósabbnak.

www.tanulasmodszertan.hu

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció