Légy a pszichológusod, s állj ellen a kísértésnek!

Azért is nehéz megszabadulni rossz szokásainktól - cigaretta, túlevés, túlivás -, mert amikor abba akarjuk hagyni, egészen más viszonyban vagyunk velük, mint amikor rászoktunk...

Minden rosszban van valami jó - ez a baj!

Vegyük például a dohányzást. Az első, többnyire kellemetlen élmények után a cigarettázás hosszú ideig sok élvezetet nyújt. A dohányos ezerszer megtapasztalja, hogy amikor rágyújt, otthonos, nyugodt érzés tölti el, felgyorsul a gondolkodása, jobb lesz a hangulata. Vagyis megtanulja, hogy a cigaretta jó dolog. Aztán egyszer csak beengedi a tudatába azokat az információkat is, amelyek a negatív következményekkel foglalkoznak, de addigra már beépült a személyiségébe a cigarettázás. Az ezerszeresen megerősített tanulási folyamat végeredményeként nagyon nehezen hisszük el, amit az eszünk diktál: hogy ez a nagyon jó dolog valójában nagyon rossz.

Vagyis a rossz szokásaink is számos pozitívumot hordoznak, legalábbis számunkra, és ezek bizony jutalomként, megerősítésként hatnak.

Önsegítő jótanácsok

Most olyan önsegítő módszereket ismertetünk, amelyek segíthetnek megszabadulni az olyan magatartási problémáktól, mint a mértéktelen evés, dohányzás, túlzott ivás.

 1. Változtassunk a környezetünkön, a bennünket érő hatásokon. Aki például súlyproblémával küzd, előre pontosan írja fel mit fog vásárolni, és akkor se vegyen jégkrémet, ha fél áron adják. Különösen kezdetben kerülje el az olyan helyzeteket, ahol nem lehet ellenállni az etetésnek, itatásnak. Célszerű figyelmeztető jelekkel körülvenni magunkat.
  Ne szégyelljünk kiragasztani egy kövér emberről készült fényképet a hűtőnkre, ha fogyni akarunk, vagy egy figyelmeztető cédulát minden doboz cigarettánkra: Vigyázz! Belehalhatsz! Kérjük meg a barátainkat, hogy segítsenek, de legalábbis ne nehezítsék a változásunkat.
 2. Alakítsunk ki új szokásokat. Nem elég, ha csak felhagyunk valamivel, a helyébe új magatartást kell állítani. Amikor azelőtt rágyújtottunk, kedvezzünk magunknak valamivel, tegyük be kedvenc kazettánkat, igyunk egy pohár gyümölcslevet, vagy hívjunk fel egy jó barátot telefonon.
 3. Számítsunk a visszaesésre, ami ráadásul az első perctől kezdve fenyeget bennünket. Aki azt hiszi, hogy könnyű leszokni egy nemkívánatos magatartásról, csaknem biztos, hogy vissza fog esni. Jót tesz, ha felkészülünk, és előre begyakoroljuk azokat a mondatokat, amikkel elhárítjuk a csábítást. Ne szégyelljük, és álljunk a tükör elé, amikor ellenállhatatlan kényszert érzünk, hogy mégis rágyújtsunk, mégis együnk egy szelet zsíros kenyeret, és mondjuk a saját szemünkbe, hogy nem fogunk visszaesni. Jó néhány kutatás megerősítette, amit sokan átélnek, hogy gyerekes, szégyellni való dolognak tartjuk a leszokással kapcsolatos nehézségeket. Úgy tűnik, szalonképesebb, ha valamilyen függőségünk van, de még az is, ha minduntalan sikertelenül próbálkozunk a leszokással, mint az az állapot, amikor éppen küzdünk, és bevalljuk, hogy ez nehéz, fájdalmas és kínos folyamat.
 4. Gyakoroljuk a jövőt. Szánjunk naponta öt percet arra, hogy végiggondoljuk, mi változik az életünkben, ha sikerül az, amin éppen most dolgozunk. Aztán gondoljunk arra, mi lesz, ha nem sikerül. Aki fogyni akar, képzelje el magát annyi kilónak, amennyi lenni szeretne. Aztán képzelje el, hogy fog kinézni tíz év múlva, ha ugyanilyen ütemben szedi fel a kilókat, mint az elmúlt tíz évben. A dohányos gondoljon arra, hogy abbamaradnak a reggeli köhögési rohamai, ha viszont folytatja a dohányzást, komoly esélye van valamilyen végzetes betegségre. Természetesen azzal mindig számolni kell, hogy például az ilyen gondolati képek nagyon erős érzelmeket váltanak ki. Akár már most, olvasásukkor is határozott elutasítást érzünk magunkban az egész gyakorlattal szemben. Mindez azonban csak a bennünk rejlő ellenállás mélységét jelzi, amire még később visszatérünk.
 5. Gondoljunk az alapvető szükségleteinkre. Ha valaki tisztában van vele, hogy csak azért eszik túl sokat, mert magányos vagy stresszes az élete, akkor bátran lásson hozzá ezeknek az alapvetőbb szükségleteknek a kielégítéséhez. Keresse más embereknek a társaságát, barátságát, tudatosan foglalkozzon a pihenéssel és mindaz, ami most csillapíthatatlan éhségben jelentkezik, természetes módon elégül ki.

A súlyos gondok mérhetők

 1. Ne hazudjunk magunknak. Ha valaki túlsúlyos, és ez problémát okoz neki, egy darabig azzal szokta áltatni magát, hogy úgymond erős csontjai vannak vagy speciális, hízásra hajlamosító anyagcserével rendelkezik. Sok dohányos esküszik rá, hogy ő csak kocadohányos, jóllehet egy csomagot elszív naponta. Tipikus önáltatás, amikor a reklámokat, a dohánygyárakat, az államot szidjuk, amiért nem védik meg velünk szemben a mi egészségünket.
 2. Figyeljük meg és rögzítsük a viselkedésünket. Minden probléma mérhető: hány cigarettát szívtunk el, hány sört ittunk meg, mennyi időt töltöttünk valójában tanulással, és mennyit ettünk a nap folyamán. De a szomorúságunk vagy a szorongásunk nagyságát is regisztrálni tudjuk, és össze tudjuk hasonlítani az előző napok értékével. Rendkívüli jelentősége van mindenfajta változás során, hogy eredményeinket és kudarcainkat egyaránt rögzítsük, ezzel változási szándékunkat és annak komolyságát erősítjük meg. Különösen fontos annak naplószerű feljegyzése, hogy milyen körülmények között éreztük a legnagyobb kísértést a dohányzás, a túlevés vagy bármi más nemkívánatos tevékenység folytatására.
 3. Szakítsunk a régi szokásainkkal. Aki fogyni akar, egyen ezután sokkal lassabban, használjon kisebb tányért, és tartson tudatosan két-három perc szünetet evés közben. Sok családban a felnőtt korú gyerekek érkezését is irányítani akarják a szülők, ami akadálya lehet a változásnak. Kérjük meg családtagjainkat, azzal támogassanak bennünket, hogy ne akadályozzák másfajta étkezési szokásaink kialakulását. Rendkívül erős kapcsolatok vannak ugyanis a táplálkozás és az érzelmek között. Ha például sértésnek számít egy családban az étel visszautasítása, akkor ez szinte lehetetlené tesz bármiféle változást.

Csak kitartás, a módszerekben is

 1. Bízzunk a sikerben. Nincsenek tökéletes módszerek. Van, akinek a fokozatos átalakulás segít, mások könnyebben változtatnak magatartásukon, ha ez egyik napról a másikra következik be. A tapasztalatok szerint sok visszaesésnek az az oka, hogy menet közben elbizonytalanodunk, és úgy gondoljuk, hogy valamilyen más módszerrel hamarabb célhoz érnénk. Sajnálatos módon egyeseknél - különösen a fogyókúrázással kapcsolatban - a módszerek váltogatása is egyfajta szenvedéllyé válik.
 2. Ha eredményt érünk el, feltétlenül jutalmazzuk meg magunkat. A Névtelen Alkoholisták világszerte sikeres mozgalma ebből a szempontból is példamutató lehet. ők az első találkozáskor egy vörös lapocskát adnak át a mozgalomhoz csatlakozó sorstársuknak, akinek ezt a figyelmeztető jelzést ünnepélyesen el kell helyeznie a pénztárcájában. Ahányszor italt venne, mindannyiszor figyelmezteti a jelzés arra, hogy éppen megszegni készül a fogadalmát. Egy hónap absztinencia után fehér lapocska kerül a vörös helyére, három hónappal később kék, és végül egy évvel az ivás abbahagyása után, a születésnapi ünnepségen egy ezüstdollárt kap ajándékba. A Névtelen Alkoholisták a sikeresen leszokottak ezüstdollárjába minden újabb születésnapon egy-egy lyukat fúrnak. A mozgalom gerincét olyan korábbi alkoholisták képezik, akiknek a dollárjában már 10-15 apró lyuk jelzi, sikerült felhagyni az italozással. Sokak szerint a névtelen alkoholisták mozgalma jórészt az ilyen szertartások révén érte el páratlan sikerét.

Érzelmi okok a rossz szokások hátterében

Ha nem használnak ezek a módszerek, akkor feltehetően a személyiségünk további szintjein is szembe kell szállnunk a problémával. Sok rossz szokással - főleg a szájunkkal összefüggő evési, ivási és dohányzási szokásokkal - azért nehéz szakítani, mert mélyen fekvő érzelmi okok lehetnek a háttérben. Ilyenkor valamilyen alapvető szükségletünk, érzelmünk kapcsolódik össze ezzel a szokásunkkal, ezért pusztán tudatos szinten nemigen tudjuk azt legyőzni. Ez nem jelenti azt, hogy minden túlsúlyos ember szorong, magányos vagy szomorú, hogy minden alkoholista csak a stresszt akarja csökkenteni, és a dohányosok sem csak a más módon el nem érhető nyugalmat várják a cigarettától. Tény azonban, hogy nagyon sokan - úgymond - lelki okokból építenek ki maguknak káros szenvedélyeket. Ilyen esetben az érzelmi élettel kapcsolatos önsegítő módszereket lehet bevetni, amelyekre egy későbbi cikkben még visszatérünk.

Egyéb okok

Ennél ritkábban, de az is előfordul, hogy a megfelelő ismeretek hiányában, vagy legalábbis többek között azok miatt tartjuk fenn rossz szokásainkat. Van, amikor elég egy megfelelő meditációs technikát elsajátítani ahhoz, hogy valaki feladja a dohányzást, és helyette ily módon relaxáljon. A gondolatok, az énkép és a motiváció témakörében van, akinek az segít, ha egyszer kiszámolja, hogy milyen sok pénzt füstöl el feleslegesen, és ahelyett mennyivel hasznosabb dolgokat vásárolhatna. A túlsúly ellen védelmet jelenthet, ha a kövér emberek társadalmi kirekesztettségére gondolunk. Ténykérdés, hogy a fejlett országokban bizonyos beosztásokat jelentős túlsúllyal már meg sem érdemes pályázni.

És végül: az ösztönös, öntudatlan motívumok is szerepet játszhatnak abban, ha nem tudunk megszabadulni a rossznak tartott szokásainktól. Van, aki azért hízik meg, mert ily módon menekül a túl kockázatosnak érzett szex elől. Mások az önpusztító szokásaikkal tiltakoznak, például a szüleik ellen, akik teljesíthetetlenül magas mércét állítottak eléjük.

www.tanulasmodszertan.hu

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció