Kiderült, miért öregít a mobilozás

A számítógépek és mobiltelefonok kék fényének újabb aggasztó következményét tárták fel: a gyorsabb öregedést.

Az okostelefonok és számítógépek képernyőinek kék fénye felgyorsíthatja az öregedést – derült ki egy friss tanulmányból, amelyet a ZME Science szemlézett. Korábban már bebizonyították, hogy a szórakoztató elektronikai eszközök kék fénye számos egészségügyi problémával hozható összefüggésbe. Különösen a szemet és az alvásközpontot érinti károsan a telefonon való órákig tartó görgetés és lapozgatás, mert homályos látást, szemfáradtságot, szemszárazságot, sőt, akár szürkehályogot is okozhat. Ha pedig lefekvés előtt kék fénynek vannak kitéve az emberek, akkor nehezen tudnak elaludni, illetve jól aludni éjszaka. Most egy új tanulmány a túlzott kékfény-expozíció egy másik aggasztó mellékhatását is feltárta: a gyorsabb öregedést.

kék fény, mobilozás
A mobiltelefonok kék fénye alvászavart, depressziót, szemfáradtságot okozhat – és gyorsítja az öregedést is. Fotó: Getty IMages

A kék fény árnyoldalai

Az Oregoni Állami Egyetem kutatói azt találták, hogy a kék fénynek kitett gyümölcslegyekben megváltozik bizonyos metabolitok, vagyis a sejtek megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen vegyi anyagok mennyisége és minősége is. Amikor a kutatók összehasonlították a két hétig kék fénynek kitett gyümölcslégysejteket a sötétben tartott sejtekkel, arra jöttek rá, hogy a szukcinát szintje megnőtt, míg a glutamát szintje csökkent. A szukcinát a mitokondriumok által termelt anyagcseretermék, amely a táplálékot a sejtek „üzemanyagává” alakítja. A glutamát pedig biztosítja a kapcsolatot a szén- és nitrogénanyagcsere között. Ha kék fény éri a glutamátot, az megzavarja a neuronok közötti kommunikációt.

Magyarán: a kék fénynek kitett sejteknél fennáll a hibás működés veszélye, ami a korai halált okozhatta a gyümölcslegyekben. Miközben a sötétben tartott gyümölcslegyek lényegesen tovább éltek. A kutatók szerint jó okunk van feltételezni, hogy a túlzott kékfény-expozíció az embereknél is felgyorsíthatja az öregedést. A kutatásról szóló tanulmány a Frontiers in Aging című folyóiratban jelent meg.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +5, +11 °C
Minimum: -5, +3 °C

A közepesen vagy erősen felhős időben többfelé vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. Erős lesz a nyugatias szél, 5, 11 fokos maximumokat mérhetünk. Szerdán eleinte gyenge melegfronti hatás lesz tapasztalható, a fokozottan érzékenyeknek nehezebb éjszakájuk lehet, emellett fokozódhatna a gyulladásos tünetek is. Napközben a szeles, változékony időben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, a fejfájás és a migrén szintén gyakorivá válhat. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: