Délutánra rossz emberek leszünk?

A Psychological Science szaklapban megjelent friss tanulmány szerint a nap előrehaladtával jelentősen csökken a csalás és hazugság elkerülésére irányuló önkontrolunk, amitől délelőtt becsületesebbek vagyunk, mint délután.

"Az etika kutatóiként végeztünk már kísérleteket a különféle etikátlan viselkedések, például a hazugság, a lopás és a csalás vizsgálatára" - nyilatkozták a tanulmány szerzői, Maryam Kouchaki, a Harvard Egyetem, és Isaac Smith, a Utah-i Egyetem munkatársa. "Észrevettük, hogy a délelőtt végzett kísérletek szisztematikusan az etikátlan viselkedés alacsonyabb előfordulását mutatták."
Annak ismeretében, hogy az önkontroll szintje a pihenés hiánya és az ismételt döntések következtében csökkenhet, Kouchacki és Smith azt vizsgálták, hogy a hétköznapi tevékenységek elegendők-e ahhoz, hogy kimerítsék az önkontroll készleteit, és fokozza a becstelen viselkedést.

Délutánra elfogy az önkontroll?

Délutánra elfogy az önkontroll?


Kísérletükben egyetemi hallgatóknak mutattak különböző pontmintákat számítógépen. A résztvevőknek mindegyik mintánál azt kellett eldönteniük, hogy a képernyő jobb- vagy baloldalán van-e több pont. Az alanyok nem a helyes válaszért kaptak pénzt, hanem az alapján, hogy melyik oldalon határoznak meg több pontot - ha a jobb oldalt választották, tízszer annyi pénzt kaptak. A résztvevőknek tehát pénzügyi motivációjuk volt arra, hogy a jobb oldalt válasszák, még akkor is, ha nyilvánvalóan több pont volt a képernyő bal oldalán, ami egyértelmű csalásnak számít. A kutatók várakozásainak megfelelően a délelőtt 8 és 12 óra között tesztelt alanyok kisebb valószínűséggel csaltak, mint a délután 12 és 6 óra között vizsgált résztvevők.
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+1, +6 °C
Minimum:
-2, +3 °C

Hazánkban szerdán délelőtt szakadozik, csökken a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag