Boldogabbak a sportos tinik

Azok a kamaszok, akik több fizikai aktivitással járó tevékenységet űznek a szabadban, sokkal kiegyensúlyozottabbak, mint televízió és számítógép előtt nevelkedő társaik - derül ki egy ausztrál tanulmányból.

A Sydney Egyetem kutatási eredményei szerint a tizenévesek átlagosan naponta 3,3 órát töltenek videojátékkal, tévénézéssel vagy egyéb ülő elfoglaltsággal, s mindössze 2,1 órát testmozgással. A legaktívabb és a leglustább csemeték között fizikai aktivitás tekintetében napi szinten 2,5 óra volt a különbség. Utóbbiak jelentősen rosszabb egészségi állapotról számoltak be.
A felmérést végző szakértők javasolják, hogy a szülők szorítsák ésszerű határok közé az elektronikus média használatát. "A tudatos nevelés részeként ismertetniük kell a gyerekekkel a mozgás jelentőségét, egészségre gyakorolt hatását, és nem utolsó sorban annak örömét" - mondta Bamini Gopinath, a kutatóintézet munkatársa.

A tanulmány újabb bizonyítékként szolgál arra, hogy a fizikai aktivitás növelése, illetve az ülő tevékenységekkel töltött idő csökkentése hasznos volna a tizenévesek számára, rövid és hosszú távon egyaránt.

A 2004-ben gyűjtött adatok 1 216 kamasztól származnak, akik kérdőívet töltöttek ki a napirendjükre vonatkozólag. Rögzítették, hány percet áldoznak szabadtéri és házon belüli cselekvésre, ezen belül például kikapcsolódás céljából történő számítógép-használatra, házi feladatra vagy olvasásra. Az adatfelvételt 12 évesek körében végezték. Öt esztendővel később, ugyanazon sydney-i iskolákból 475 kiskamaszt toboroztak a korábbival megegyező teszthez, s mindkét minta tagjai válaszoltak egészséggel, általános közérzettel, önbizalommal és társas viszonyokkal kapcsolatos kérdésekre is.

Az aktív fiatalok sokkal kedvezőbb eredményt mutattak a közösségi élet terén, jobban kijöttek társaikkal. Akik azonban ritkán mozogtak, nagyobb valószínűséggel számoltak be magányról és félénkségről. "E tényezők közötti kapcsolat megértése segíthet a serdülőkorúak testi-lelki egészségi állapotának javításában" - mutattak rá a szakértők.

A szakmabeliek nem lepődtek meg ezen. Dr. Michael Rich, a bostoni gyermekkórház vezetője úgy véli: egyértelmű, hogy a szabadtéri aktivitást előnyben részesítő tinik kevésbé magányosak, hiszen itt többnyire társas tevékenységekről van szó, míg a számítógép és a televízió inkább "magányos" időtöltés.

Az amerikai orvos ugyanakkor hangsúlyozta, hogy érdemes lenne föltárni, miért kerülik a mozgást a lustának bélyegzett tinédzserek, hiszen talán éppen fordított az ok-okozati viszony az egészségi állapotuk és a magatartásuk között: előfordulhat, hogy azért nem sportolnak, mert van valami problémájuk. Ám a tengerentúli szakértő szerint is vitathatatlan, hogy ausztrál kollégáinak munkája alátámasztja a szülők által sokszor hangoztatott "menj ki játszani!" felszólítás létjogosultságát.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+13, +18 °C
Minimum:
+5, +10 °C

Délelőtt sokfelé felszakadozik a felhőzet, a déli területeken lehetnek felhősebb tájak.

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag