Mozgással küzdöttek az idősek a demencia ellen

Több mint száz, idősotthonban lakó ember tornázott együtt testépítő sportolókkal a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Háza Baglyaskő Időskorúak Otthonában, Salgótarjánban.

A demencia Magyarországon a becslések szerint 250-300 ezer, ám ha a róluk gondoskodó hozzátartozókat is beleszámoljuk, akkor megközelítőleg egymillió embert érint, amivel hosszú ideje az egyik legjelentősebb komplex társadalmi, egészségügyi és szociális probléma. Különösen a 65 éven felüliek körében gyakori, és jóval több, mint a „felejtés betegsége”, ugyanis a személyiség megváltozásához vezet, az érzelmek és a társas képességek hanyatlásával és viselkedési zavarokkal is jár. Az orvostudomány jelenlegi tudása szerint nem gyógyítható, a gyógyszeres beavatkozások is csak enyhítik a tüneteket, de a betegség előrehaladását nem befolyásolják.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) országszerte 24 intézményben, megközelítőleg 2000 idős emberről gondoskodik. Az intézményeket igénybe vevők részére olyan környezetet és napi gondozást, ápolást, ellátást biztosítanak, amellyel hozzájárulnak a lakók időskorának könnyebbé, szebbé tételéhez és méltóságuk megőrzéséhez. Számos olyan idős ember él az az otthonokban, aki időskori demenciával küzd.

sport, időskor
A demenciával élők számára különösen fontos ez a mozgásforma. Fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

A demenciával élők mozgása korlátozottabb lehet, ezért számukra nagyon fontos az aktív életmód fenntartása és a rendszeres mozgás. Segítség lehet számukra egy speciálisan az ő szükségleteikre szabott mozgásforma, könnyű torna, akár ülőtorna, hiszen a mozgásfejlesztő tevékenységek hozzájárulnak a testi, érzékszervi vagy értelmi hiányossággal, demenciával élő emberek meglévő mozgásfunkcióinak, fizikai erőnlétének megőrzéséhez, az egyensúlyérzés javításához.

Ennek apropóján a partnerek aktuális kampányában márkanagykövetek bevonásával időseknek, valamint demenciával élő embereknek szóló oktatóvideót készítettek, ezzel hívva fel a figyelmet a sport kiemelt szerepére az időskorúak életminőségének javításában. A videó gyakorlatsorát összeállító gyógytornász, Lukács Fanni szerint: “Kifejezetten hasznos, ha bemutatókkal segítik az idős emberek tornáját, ugyanis bizonyos esetekben a csak verbális kommunikáció nem célravezető, a mozgás lekövetése, utánzása azonban sikeres megoldásnak bizonyul sokaknál. A fiziológiai hatáson túl pedig hangulatjavító és depressziócsökkentő hatása is van.” 

Az edukációs videós tartalom mellett április 23-án, A mozgás napja alkalmára időzített, rendhagyó sportnapot is tartottak a Nógrád vármegyei Baglyaskő Idősek Otthonában. Az intézményben élő több mint 100 lakó a Scitec Nutrition Jószívű Testépítők Akcióban elnevezésű program jótékony márkanagyköveteivel - Bohos Kornéllal, Kathi Bélával, Kiss Lászlóval, Kormos Zoltánnal és Szmereka Lászlóval – az oktatóvideóban szereplő gyakorlatokat közösen végezték el, a demens lakóknak pedig külön tornát tartottak, ezzel is felhívva a figyelmet arra, hogy a biztonságos, támogató környezetben való közös mozgás fontos lépés egy inkluzívabb társadalom megteremtésében. A közös edzés és az adományok átadása után a Jószívű Testépítők örömmel beszélgettek a lakókkal, hiszen az emberi kapcsolatok is nagyon fontosak az idősek jó közérzetének és méltóságának megőrzéséhez.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +21 °C
Minimum: +14 °C

Inkább csak átmeneti szakadozások, vékonyodások lehetnek a felhőzetben. A kiterjedt csapadékzóna kelet, északkelet felé vonul, de kevés helyen a Dunántúlon is kialakulhat zápor. Az északias szél elsősorban a Dunántúlon és északkeleten megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon és zivatarok mentén megerősödik. Késő estére 13 és 20 fok közé hűl le a levegő. Napközben továbbra is hidegfronti hatás dominál.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra