Beszélgetések: Till Attila

Beszélgetések sorozatunk vendége ez alkalommal Till Attila.

Névjegy

Till Attila 1971. december 3-án született Budapesten. A középiskola utána a Magyar Képzőművészeti Főiskola Intermédia szakán végzett 2001-ben. Az elmúlt években több televízióban is megfordult, mint kulturális műsorvezető. Tévés pályafutását a TV3-nál kezdte, majd ezt követően az MTV1 72 óra című műsorát vezette, amit 1999-ben az Év Riportere díjjal ismertek el a Kamera Hungária fesztiválon. Az elmúlt egy évben a TV2 Jó reggelt Magyarország Mixer című kultúrális ajánlóműsorában láthatták a nézők. A TV2 új vezetése Liptai Claudia mellett őt bízta meg a Big Brother Reality Show vezetésével. A televízió mellett tagja a Supergroup művészeti csoportnak. Nős, két fiúgyermek édesapja.

Magyarországon a műsorvezetőket előszeretettel skatulyázzák be! Önt eddig kizárólag kulturális műsorokban láthattuk. Nem fél attól, hogy egy másfajta típusú, a kultúrához egyáltalán nem passzoló műsort vezessen?

Sajnos, nagyon furcsa dolog ez. Szinte mindig egy területtel azonosítják az embert. Véleményem szerint Magyarországon kétfajta televíziós van, az egyik típus az újságíró, a másik a showman. Az első típusból vannak többen. Ez a csoport sokkal jobban ért a hírműsorokhoz, a híradózáshoz, mint a műsorvezetéshez, a show-műsorokhoz. Nekem semmi közöm az újságíráshoz, mindig is a showbusiness érdekelt. Szerencsés vagyok abból a szempontból, hogy a riportalanyaim között élek. Ismerem a művészembereket, a művészvilágot.

Ha jól értem, akkor kifejezetten készül a showman szerepre?

Határozottan trenírozom magam rá. Régóta foglalkozom ezzel a területtel. Több próbálkozásunk volt a Spektrum TV-n, illetve a Vákuum TV is ilyen típusú volt, csak underground környezetben. A TV2-ben is készültek már próbafelvételek, ahol én voltam a műsorvezető. A showbusiness világa az, ahol én jól érzem magam és otthonosan mozgok.

Hogyan kapcsolódnak e tevékenységéhez olyan kulturális produkciók, mint például az Erzsébet-híd "becsomagolására" volt, amit a Supergrouppal csinált?

Kicsi koromtól kezdve művészemberek vesznek körül, így ez természetes közeg számomra. Sokáig festő akartam lenni, de rájöttem, hogy nem nekem való. Nem tudok csak egy dologgal foglalkozni. A festés hosszantartó és pepecs munka. Szeretek egyszerre több dologgal foglalkozni. Sok minden érdekel. Már többször gondolkoztam azon, milyen lenne, ha egy konkrét dologgal kellene foglalkoznom. Mennyivel egyszerűbbé, letisztultabbá válna az életem. De valószínű, hogy megölne az unalom és az egyhangúság. Ebből érthető, hogy minden gond nélkül össze tudom hangolni a Big Brother típusú és a kulturális műsorokat.

Ön tehát "multifunkcionális". Ha jól tudom, a közeljövőben indul még egy komoly műsora is.

Néha én is elgondolkozom, hogy ki is vagyok valójában. Sváby András a Big Brother producere és Kereszty Gábor a TV2 vezérigazgatója úgy gondolja, hogy én egy bonyolult és nagyon sokoldalú személyiség vagyok. Akit így kell meg hagyni. Talán ezért is vontak bele abba a csapatba, akik egy vasárnap esti, igen komoly kulturális műsort csinálnak majd.

Milyennek látja a Big Brother produkciót? Izgalmas lesz?

Az előkészületek nagyon izgalmasak voltak! A játékosok minden bizonnyal külön-külön egész különleges személyiségek lehetnek. Viszont még nem tudjuk, hogyan fognak viselkedni összezárva. Egyelőre még nagyon kiszámíthatatlan felület a Big Brother.

Nem zavarja a műsor kiszámíthatatlansága? Végül is itt nincsen előre megírt műsorrend, szerepek, bármi megtörténhet!

A Big Brother nem egy egyszerű műsor. Elég nagy vitákat vált ki a közvéleményben már most is, de legalább sokszínű, ami viszont tetszik. A produkcióban dokumentum-sorozat, a híradó és talk-show is egyben. Egy szimpla szappanopera, ugyanakkor a televíziózás minden lényeges elemével, műfajával. Az elején kialakulnak a karakterek, akiket kedvelünk vagy gyűlölünk. Ráadásként, még bele is szólhat a néző, mert szavazással alakíthatja a történetet.

Szakadjunk el a tévétől. Ha jól tudom, nem tud autót vezetni, így mindenhova biciklivel jár.

Igen, ez így van. Sajnos lassan le kell tennem a biciklimet, mert közeleg a tél. Bár, ha száraz idő van, akkor lehet biciklivel közlekedni.

Nem félti a tüdejét a szmogtól?

Néha gondolok rá, hogy káros. Akarok is venni egy védőmaszkot! Budán lakom és igyekszem kerülő utakon, "kertek alatt" közlekedni. Tipikus városi biciklista vagyok, aki árkon-bokron át megy. Sokat használom a Duna mellett lévő bicikliutakat, ahol friss a levegő. A kerékpározásnak az a hátránya, hogy büdös. Ha tárgyalásra megyek, előbb kell elindulnom, hogy legyen időm átöltözni.

Szokott mást is sportolni?

Nem, pl. úszni gyűlölök, futni utálok! A művészeti iskolákban nincsen tornaterem. Mindig úszni kellett járni, amit nagyon nem szerettem. Rádásul a tornatanárok is előszeretettel zavartak be a hideg vízbe. Próbálkoztam a vízilabdával, de az sem jött be. Tornázni viszont szeretek, mert átmozgatja a testemet. Régebben, a diákévek alatt sok kávét és alkoholt fogyasztottam, de mára ennek is vége.

Milyen ételeket szeret, van-e kedvence?

Nagyon szeretem a magyaros ételeket. Ettől kezdve nem mondhatom, hogy egészségesen étkezem. Imádom a pörköltet, a túrós csuszát, a kolbászt, a halászlevet. Mindenevő vagyok, így az "egészséges" ételeket is szeretem. Van bennem egy alapvető életszeretet, amihez szorosan kapcsolódik az evés élvezete.

Hogyan áll a betegségekkel? Szokott egészségügyi cikkeket olvasni, gyógyszert fogyasztani?

Sajnos hipochonder vagyok, de nem a legrosszabb. Kedvenc helyem a patika. Az otthonom közelében lévő gyógyszertárban rendszeres vendég vagyok, de nem vásárolok semmit. Évek óta nem voltam beteg, viszont nagyon szeretem a gyógyszereket. Sok mindent kérdezgetek az eladóktól! Nagyon szeretek paradox helyzeteket teremteni, majd a végén nem veszek semmit. Nemrég elvittük a gyerekeket homeopátiás orvoshoz. Aminek az lett a vége, hogy állandóan én kérdezgettem az orvostól, és feltartottam munkájában.

Mit szeretne megvalósítani televíziós pályája során, vannak tervei?

Nagyon szeretnék egy saját show-műsort, de nem szokványosat, hanem valami nagyon rendhagyót. Kísérletezni szeretnék! Szükségem van a látványra, a kellékekre. Nem olyan vagyok, mint Fábry Sándor, nem erősségem a verbális humor. Képzőművész vagyok, képekben gondolkodom, ezért fontosak számomra a látványelemek.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció