A szülinap a legvalószínűbb halálozási nap

Egy felmérés kimutatta: a legnagyobb valószínűséggel a születésnapjukon halnak meg az emberek. Bár az öngyilkosságok ráerősítenek erre, a szív- és érrendszeri betegségekben, valamint daganatban elhunytak közül is sokan ezen a napon távoznak.

Kutatók több mint kétmillió ember halálozási adatait nézték át egy negyvenéves perióduson keresztül, és arra a következtetésre jutottak, hogy az emberek nagyobb valószínűséggel halnak meg a születésnapjukon, mint az év bármelyik másik napján. Az arányt növeli azoknak az öngyilkos férfiaknak a száma, akik valami miatt születésük napján érzik úgy, hogy eljött az ideje befejezni földi pályafutásukat, ám önmagában ez még nem elég magyarázat arra a tizennégy százalékos többletre, amit a születésnapokon bekövetkező halálesetek tesznek ki.
A kutatások még túl frissek ahhoz, hogy a jelenség hátterében álló valódi okokat feltárhassák a szakemberek, ám feltehetően szerepet játszik mindebben az a tény, hogy az ember a születésnapján szembesül igazán azzal, hogy ismét idősebb lett egy évvel, és ilyenkor vet számot a többség azzal is, elért-e valamit a kitűzött céljaiból, megvalósultak-e legnagyobb álmai. Mindezek a gondolatok természetesen növelik a stresszt az illetőben, aminek hatására szívroham vagy stroke is bekövetkezhet, ám nem ritkák a balesetek sem, melyek hátterében sokszor éppen az áll, hogy az adott személy nem képes elfogadni, hogy már kevesebbet bír, mint korábban. Ez utóbbi feltevést az a tény is alátámasztja, hogy leginkább a hatvan éven felüliek hajlamosak saját születésnapjukon meghalni.

Az Annals of Epidemiology című lapban megjelent tanulmány szerzője, Vladeta Ajdacic-Gross azt is kifejtette, hogy az 1969 és 2008 között vizsgált halálesetek közül a szív- és érrendszeri megbetegedések által bekövetkezettek húsz százalékkal nagyobb arányban fordultak elő a születésnapokon, mint az egyéb napokon, a stroke által okozott halálnál pedig ez az arány még egy kicsit magasabb volt. Meglepő módon, még a rákos megbetegedések miatt bekövetkező halálesetek közül is tíz százalékkal nagyobb volt azok aránya, melyek a születésnapokon történtek.

Minden halálok közül azonban messze kiemelkedik az öngyilkosságok száma, melyek 34,9 százalékkal nagyobb arányban fordultak elő a férfiak körében a születésnapjukon, mint más napokon. Ugyanez a nőknél nem volt jellemző, aminek az lehet az oka, hogy őket kevésbé viseli meg az öregedés, illetve, hogy nagyobb felelősséget éreznek a hátrahagyottak iránt.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAlvás

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAz ipari forradalom előtt még másképp aludtunk

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
0, +6 °C
Minimum:
-5, 0 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában borult lesz az ég, a Dunántúlon azonban helyenként elvékonyodhat a felhőzet, és néhol előbukkan a nap.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag