A szülinap a legvalószínűbb halálozási nap

Egy felmérés kimutatta: a legnagyobb valószínűséggel a születésnapjukon halnak meg az emberek. Bár az öngyilkosságok ráerősítenek erre, a szív- és érrendszeri betegségekben, valamint daganatban elhunytak közül is sokan ezen a napon távoznak.

Kutatók több mint kétmillió ember halálozási adatait nézték át egy negyvenéves perióduson keresztül, és arra a következtetésre jutottak, hogy az emberek nagyobb valószínűséggel halnak meg a születésnapjukon, mint az év bármelyik másik napján. Az arányt növeli azoknak az öngyilkos férfiaknak a száma, akik valami miatt születésük napján érzik úgy, hogy eljött az ideje befejezni földi pályafutásukat, ám önmagában ez még nem elég magyarázat arra a tizennégy százalékos többletre, amit a születésnapokon bekövetkező halálesetek tesznek ki.
A kutatások még túl frissek ahhoz, hogy a jelenség hátterében álló valódi okokat feltárhassák a szakemberek, ám feltehetően szerepet játszik mindebben az a tény, hogy az ember a születésnapján szembesül igazán azzal, hogy ismét idősebb lett egy évvel, és ilyenkor vet számot a többség azzal is, elért-e valamit a kitűzött céljaiból, megvalósultak-e legnagyobb álmai. Mindezek a gondolatok természetesen növelik a stresszt az illetőben, aminek hatására szívroham vagy stroke is bekövetkezhet, ám nem ritkák a balesetek sem, melyek hátterében sokszor éppen az áll, hogy az adott személy nem képes elfogadni, hogy már kevesebbet bír, mint korábban. Ez utóbbi feltevést az a tény is alátámasztja, hogy leginkább a hatvan éven felüliek hajlamosak saját születésnapjukon meghalni.

Az Annals of Epidemiology című lapban megjelent tanulmány szerzője, Vladeta Ajdacic-Gross azt is kifejtette, hogy az 1969 és 2008 között vizsgált halálesetek közül a szív- és érrendszeri megbetegedések által bekövetkezettek húsz százalékkal nagyobb arányban fordultak elő a születésnapokon, mint az egyéb napokon, a stroke által okozott halálnál pedig ez az arány még egy kicsit magasabb volt. Meglepő módon, még a rákos megbetegedések miatt bekövetkező halálesetek közül is tíz százalékkal nagyobb volt azok aránya, melyek a születésnapokon történtek.

Minden halálok közül azonban messze kiemelkedik az öngyilkosságok száma, melyek 34,9 százalékkal nagyobb arányban fordultak elő a férfiak körében a születésnapjukon, mint más napokon. Ugyanez a nőknél nem volt jellemző, aminek az lehet az oka, hogy őket kevésbé viseli meg az öregedés, illetve, hogy nagyobb felelősséget éreznek a hátrahagyottak iránt.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+19, +26 °C
Minimum:
+13, +18 °C

Hazánkban kedden délelőtt az ország nagy részén borult vagy erősen felhős lesz az ég, a déli határ mentén lehet szakadozottabb a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag