Veszélyes lehet, ha a kismama kávézik

Egy friss tanulmány szerint jobb lenne, ha a leendő anyukák már a babatervezéskor minimalizálnák koffeinbevitelüket.

A nőknek ajánlott már a babatervezés időszakában lemondani a kávézásról és minimalizálni koffeinfogyasztást a születendő gyermekük egészsége érdekében - írja a Daily Mail. A lap egy amerikai kutatásra hivatkozva állítja ezt. A szakemberek 1228 nő adatait vizsgálták, és arra jutottak, hogy a koffeinfogyasztás növelheti a baba elvesztésének kockázatát, különösen a terhesség első nyolc hetében. Azonban azoknál is nő a rizikó, akik az ajánlott napi minimumnál kevesebb koffeint fogyasztanak.

Mi történik, ha koffein kerül az anyatejbe? A választ itt olvashatja el!

A brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) állásfoglalása szerint naponta 200 milligramm koffein biztonsággal fogyasztható babavárás idején. Ez azt jelenti, hogy napi két csésze instant kávét nyugodtan megihatnak a várandós nők. Ennek túllépése esetén viszont fennáll az alacsony születési súly veszélye, amely súlyos egészségügyi problémákhoz is vezethet.

kávézás, kávéfogyasztás, terhesség, várandósság, koffein, koffeinbevitel
kávézás, kávéfogyasztás, terhesség, várandósság, koffein, koffeinbevitel

Káros vagy sem?

A téma egyébként a tudósokat is megosztja. Egyesek szerint bizonyíték van arra, hogy a koffeinbevitelnek nincs következménye a magzatra nézve, mások viszont úgy vélik, hogy az élénkítő, illetve vérnyomás- és pulzusnövelő hatásai miatt jobb, ha a kismamák óvatosak a fogyasztását illetően.

A témában végzett korábbi tudományos munkák eredményei is igen eltérőek. Az egyik tanulmány szerint azoknál a kismamáknál, akik napi 200 milligramm vagy annál több koffeint fogyasztanak, kétszer magasabb a magzat elvesztésének kockázata, mint azoknál, akik lemondanak a kávézásról. Egy másik kutatás eredményei szerint viszont még a 200-350 milligramm koffeinfogyasztás sem jár együtt a vetélés fokozott kockázatával.

A Daily Mail által megkérdezett szakértő azonban egyelőre óvatosságra int a különböző tanulmányokkal és eredményeikkel kapcsolatban. Az biztos, hogy további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy biztosabbat tudjunk mondani a témával kapcsolatban.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció