Napi hány óra Destiny a játékfüggőség?

Aki nem bír felállni a monitor elől, mert virtuális élettársai folyton elszólítják napi teendőitől, az ugyanúgy szenvedélybeteg, mint a szerencsejátékos, az alkoholista, vagy a láncdohányos. A játékfüggőség könnyen felismerhető, kezelése annál nehezebb.

Az egész életmódot átalakító, kontrollvesztett játékot űzők szenvednek játékfüggőség szindrómájában, amely a viselkedési addikciók körébe tartozik. Ilyenkor a játék akár valamilyen frusztrációra, sokkra, traumára adott válasz is lehet - egyfajta menekülést jelenthet a valóság elől.

Ezt tudta?

A magyar lakosságnak jelenleg nagyjából egy százalékát érinti a játékszenvedély, de a betegek száma növekvő tendenciát mutat. Ez is súlyos betegség, akár az alkohol- vagy a drogfüggőség, gyógyításához speciális terápia szükséges. Olvasson tovább!

A játékfüggőség két fő típusa a leggyakoribb: a szerencsejátékos, illetve a számítógépes játékoktól függő személy. Eltérően nyilvánulnak meg, de az életmódot döntően befolyásoló függőség mindkét esetben jelen van. A szerencsejátékosnál az anyagi gondok súlyosabbak és ezzel párosulnak az életmódbeli problémák. A számítógépes játékok miatt függővé válóknak viszont elsősorban a mindennapi életvitelük nehezül meg vagy lehetetlenül el.

A játékfüggőséget azért nehéz időben észrevenni, mert amikor már látható jelei mutatkoznak, addigra a páciens sok esetben már eladósodott, vagy elvesztette munkahelyét esetleg leromlott a tanulmányi eredménye. Ezek közül az esetek közül is csak a legsúlyosabbak kerülnek a szakértők-specialisták látókörébe. Egyes amerikai statisztikák szerint a 8-18 éves fiatalok 8 százaléka"patológiásan számítógépes játékos".
A játékfüggőség könnyen felismerhető

A játékfüggőség könnyen felismerhető

A játékfüggőség több okkal is magyarázható, alapvetően stresszhatások előzhetik meg a kialakulást, de genetikai tényezők is szerepet játszhatnak. Egy svájci kutató, Daniele Zullino a HáziPatika.com-nak beszámolt arról, hogy Parkinson-kóros betegek kezelése során sikerült szabályozniuk a játékfüggőségért felelős agyi területet. Tehát az okok között "fiziológiaiak" is vannak.
Könnyen ellenőrizhető, hogy valaki hajlamos-e a játékszenvedélyre: ha az alábbi kérdések közül legalább ötre igennel válaszol, gyanakodjon rá, hogy játékfüggő!
 • A játékok gyakran lekötik a figyelmét.
 • Nőnek a játékra fordított kiadásai.
 • Erőfeszítéseket tesz a kiadások csökkentésére, de még többet játszik.
 • Feszültséget érez, ha nem játszhat annyit, amennyit szeretne.
 • Azért játszik, hogy elfeledje a problémáit.
 • Újra játszik, hogy visszanyerje a játékban elvesztett pénzét.
 • Hazudik a tartozásairól, és arról is, hogy még játszik.
 • Kölcsönöket kér, illetve vesz fel, hogy fedezze a játékadósságait.
 • Lop vagy csal azért, hogy legyen pénze a játékra.
 • Kockára teszi az állását és a családját azért, hogy játszhasson.
 • Szemrehányásokat kap családtagoktól, barátoktól a túlzott játék miatt.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +24 °C
Minimum:
+1, +7 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt sok napsütésre van kilátás, szinte felhő sem lesz az égen.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag