Dohányzásellenes évnek nyilvánították 2007-et

A dohányzás korunk legelterjedtebb szenvedélybetegsége. A világon ma mintegy 1,3 milliárd ember cigarettázik, és a WHO kimutatta, hogy közülük minden második e káros szenvedélyével összefüggő betegségben fog meghalni.

Lehangoló adatok

A helyzet nem kevésbé tragikus hazánkban: a 15 éven felüliek 34%-a, a férfiak 41%-a, a nőknek pedig 28%-a füstöl, és évente 28.000 ember hal meg dokumentáltan (20 percenként egy!) a dohányzás következtében. A Magyar Tüdőgyógyász Társaság, amely kiemelt feladatának tekinti, hogy szakterületének legsúlyosabb problémáit mind a szakma, mind a lakosság figyelmének középpontjába állítsa, a krónikus légúti betegségnek, a COPD-nek (2005), majd a tüdőráknak (2006) szentelt évek után 2007-et dohányzás ellenes évnek nyilvánította. Választott jelmondata: "Együtt a dohányzás ellen" arra utal, hogy ezzel a súlyos emberi, egészségügyi és népgazdasági problémával csak széleskörű társadalmi összefogás útján lehet felvenni eredményesen a harcot, s ebben elengedhetetlen az együttműködés magukkal a dohányosokkal. Hazánkban - regionálisan és a fővárosban is - a jól működő tüdőgondozó intézetek egyre nagyobb mértékben vesznek részt a dohányzás elleni küzdelemben. Fontos feladatuknak tekintik a tájékoztatást és a segítségnyújtást.

A dohányzást az egész szervezet megsínyli

A dohányzás szinte az összes szervet károsítja, és számos - akár halálhoz is vezető - betegség kiváltó oka lehet.

Így egyik fő rizikófaktora a koszorúér betegségnek, amely szövődményei (pl. a szívinfarktus) révén az első számú halálozási ok a világon. Összefüggésben áll a hirtelen szívhalál összes típusával, és a strokeot előidéző okok listáját is vezeti. A tüdőrák miatti halálesetekért a férfiaknál mintegy 90, a nőknél 70 százalékban felelős. A folyamatosan romló állapotot, és végül akár légzési elégtelenséget előidéző COPD hátterében is 80-85%-ban az évtizedekig tartó dohányzás áll. A passzív dohányzás, a dohányfüstös környezet is rengeteg embert veszélyeztet.

A dohányfüst fokozottan hozzájárul a tüdő hörgőinek beszűküléséhez, így a dohányfüst-mentes környezet biztosítása létfontosságú lenne a betegségek elkerülése szempontjából.

Az új nikotinmentes tabletta segíthet

A nikotin ugyanolyan függőséget eredményez, mint a kemény drogok. Pusztán akaraterővel az érintetteknek alig 3-5 százaléka képes lemondani a füstölésről. Szerencsére, a hagyományos gyógyszeres vagy gyógyszermentes módszerek mellett új, a korábbiaknál hatékonyabb készítmények is rendelkezésre állnak a leszokásban. A nikotinpótló rágógumi és tapasz mellett, néhány hete már hazánkban is egy minden eddiginél eredményesebb terápia, egy nikotinmentes tabletta is segít ebben. Hatóanyaga az agyban lévő nikotin-receptorokhoz kapcsolódik, és ezzel jelentősen csökkenti a dohányzás abbahagyása után jelentkező hiányérzet, a nikotin megvonási tünetek kialakulását. Ezáltal a dohányosnak nem, vagy sokkal kevésbé fog hiányozni, hogy rágyújtson. Ha mégis rágyújt, akkor a gyógyszer megakadályozza, hogy az agyba jutó nikotin hatására "örömanyag", azaz dopamin szabaduljon fel. A készítményhez egyedülálló módon egy 16 hetes, leszokást támogató program is kapcsolódik.

Az új készítmény vényköteles, és a háziorvosnál felíratható.

Milliárdok mennek füstbe...

A dohányzás nemcsak az egyénnek és családjának, hanem a társadalomnak, az állami költségvetésnek is árt. 2004-ben pl. körülbelül 350 milliárd forint "ment füstbe" miatta. Ennyi volt az együttes összege a betegségekkel összefüggő ellátásokra fordított pénzeknek és az ugyanezen okból kieső bevételeknek.

Ugyanebben az évben a költségvetésbe dohányadóból "csak" 256 milliárd forint folyt be. Az egyenleg mintegy 100 milliárd forint mínuszt mutat, vagyis nagyon megérné az államnak támogatni a leszokást.

A Magyar Tüdőgyógyász Társaság a tematikus év során számos szakmai rendezvényt tart, szakmai folyóiratainak egy-egy számát teljes egészében a témának kívánja szentelni, és azt is szeretné elérni 2007-ben, hogy az ország tüdőgyógyászati intézményei csatlakozzanak az Európai Füstmentes Kórházak hálózatához.

Dohányzási tilalmak Európában

Markosz Kyprianou, az Európai Unió egészségügyi főbiztosa sürgeti, hogy 2009-től az unió valamennyi országában rendeljenek el teljes körű dohányzási tilalmat a nyilvános, zárt közterületeken, ideértve a munkahelyek mellett a vendéglátó helyeket, az éttermeket és a bárokat is. A 27 EU tagországból eddig négyben (Írország, Olaszország, Svédország és Málta) már bevezették ezt a tilalmat, további ötben (Nagy-Britannia, Franciaország, Finnország, Észtország és Litvánia) pedig a közeljövőben teszik ezt. A dohányzás ilyen széleskörű korlátozásával az emberek döntő többsége egyetért: egy friss felmérés alapján 80 százalékuk gondolja úgy, hogy ez helyes törekvés. Tény, hogy a passzív dohányzás is súlyosan károsítja az egészséget.

Magyarország vezeti Európában a dohányzással összefüggő halálozási listát. A tüdőrák okozta mortalitás tekintetében világelsők vagyunk. Mégsem tapasztaljuk azt, hogy nálunk is terveznék a jelenleginél szélesebb körű dohányzási tilalom bevezetését. 2005-ben ugyan módosították a "nemdohányzók védelméről..." megalkotott 1999-es jogszabályt, ez azonban a megelőző előírásokhoz képest nem hozott további lényeges korlátozásokat. Ráadásul még érvényben van az a "dereguláció" is, amely lehetővé teszi, hogy Magyarországon 2009-ig az EU elvárásnál kisebb lehessen a dohánytermékek forgalmi adó tartama. Ennek következtében alacsonyan tartható a cigaretta ára, holott ismert az a tény, hogy az ár 10%-os emelkedése 4%-kal fogja vissza a keresletet.

Csak reménykedhetünk abban, hogy 2009-ig felzárkózunk az EU elvárásokhoz, s Magyarország mind az adótartalmat és az árakat, mind a korlátozásokat illetően "EU kompatibilissé" válhat.

Forrás:
www.tudobeteg.hu

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció