Betilthatják a kéjgázt

A holland kormány be akarja tiltani a fiatalok körében partidrogként egyre kedveltebb dinitrogén-oxidot. A szer kéjgáz vagy nevetőgáz néven is ismert.

Úgy tűnik, hogy az édeskés ízű és szagú, színtelen, nem gyúlékony dinitrogén-oxid veszélyesebb az eddig feltételezettnél. Hollandiában például drogproblémává fajult a használata.

kéjgáz, dinitrogén-oxid, partidrog, drogprobléma, fiatalok, Hollandia, kéjgáz betiltása
kéjgáz, dinitrogén-oxid, partidrog, drogprobléma, fiatalok, Hollandia, kéjgáz betiltása

Nem tiltanák be teljesen

A dinitrogén-oxidot az egészségügyben altatógázként és érzéstelenítőként, a habszifonokban pedig a szén-dioxid kiváltására használják, azonban a fiatalok körében egyre elterjedtebb a partidrogként való használata.

Újabb, többségében a gyógyászatban, felügyelet mellett használt, ám nagyobb mennyiségben drognak minősülő készítmények részletes leírásával bővült Drog ABC rovatunk. A részletekért kattintson ide!

A fiatalok általában megtöltött léggömbökből vagy habszifonok patronjaiból szívják ki a kéjgázt. A szer rövid ideig tartó kábulatot okoz, azonban túlzott mértékben fogyasztva egészségkárosodást idézhet elő. Ezért a holland kormány terve szerint a kábítószertörvény hatálya alá helyeznék a kéjgázt - a fogászatban és a habszifonokban való alkalmazását azonban továbbra is engedélyeznék.

A dinitrogén-oxid partidrogként való betiltását civil szervezetek, pártok és egészségügyi szervek követelték. Azt viszont még nem lehet tudni, hogy mikor lép életbe a kéjgáztilalom Hollandiában.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció