Az endorfin szintje megmutatja, kiből lesz alkoholista

Az alkoholfüggőség kialakulásának veszélye jóval nagyobb azoknál az egyéneknél, akiknek központi idegrendszerében az átlagoshoz képest alacsony a béta-endorfin szint - olvasható a Granada egyetem honlapján egy spanyol vizsgálat eredményeként.
Az alkoholbetegség nem vezethető vissza ugyan tudományosan és egyértelműen egy adott konkrét okra, de bizonyos tényezők - mint például a szociális háttér, a családi problémák, a környezeti hatások mellett az örökletes adottságok egyike-másika, vagy kombinációja - nagy szerepet játszhat a függés kialakulásában. A spanyol egyetem kutatóinak sikerült kimutatnia egy sajátos genetikai hajlamosító tényezőt. Vizsgálataik eredménye azt igazolta, hogy az endorfinhiány örökölhető, s ilyenkor könnyebben jön létre hozzászokás a többlet alkoholbevitellel szemben. Az örökletes állapot ráadásul csökkenti a szervezet saját béta-endorfin szintjét, s ezzel beindítja a bevitt szer iránti függőséget.
A központi idegrendszer különböző szituációkban - például fájdalomra adott válaszként - termeli a morfinszerű anyagot: a béta-endorfint, ami tehát belső fájdalomcsillapítóként is felfogható. A kutatók - a krónikus alkoholisták béta-endorfin szintjét vizsgálva - arra a megállapításra jutottak, hogy az alacsony szint meghatározza, kiből lesz végül alkoholista. Ha az alacsony béta-endorfin szinttel rendelkező egyén hozzászokik egy külsőleg bevitt szer jelenlétéhez, akkor a saját termelés leállása után, kialakul nála a függőség. A kutatásban kétszáz olyan család vett részt, amelyben - bevallottan - legalább egy családtag krónikus alkoholista volt.
A vizsgált családokban élő - fél és tíz év közötti - gyerekeknél, a hasonló korú egészséges gyerekekéhez képest, alacsonyabb béta-endorfin szintet mértek. Ott, ahol mindkét szülő krónikus alkoholista volt, a szintek még alacsonyabbak voltak. A kutatók szerint az alkohol ugyan nem mindenkire hat egyformán, az endorfin-különbség azonban egyeseket érzékenyebbé tehet az alkohol iránt, és az ilyen egyénből nagyobb valószínűséggel lesz alkoholista.
A szenvedélybetegekkel foglalkozó szakemberek számára hasznos információ lehet a kutatók megfigyelése, miszerint a béta-endorfinok hasznos jelző molekulaként (biomarkerként) szolgálhatnak azon személy azonosítására, akinél az átlagosnál magasabb annak kockázata, hogy élete során alkoholista legyen. A megelőzés egyik módja az lehet, ha a gyerekek és tizenévesek körében kampány indításával próbálják kialakítani az alkohol iránti veszélyérzetet, még azelőtt, hogy kapcsolatba kerülnének az itallal.
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+12, +17 °C
Minimum:
+4, +9 °C

Hazánkban kedden délelőtt eleinte változóan felhős lesz az ég és a nap is kisüt, majd egyre több felhő érkezik.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag