Az endorfin szintje megmutatja, kiből lesz alkoholista

Az alkoholfüggőség kialakulásának veszélye jóval nagyobb azoknál az egyéneknél, akiknek központi idegrendszerében az átlagoshoz képest alacsony a béta-endorfin szint - olvasható a Granada egyetem honlapján egy spanyol vizsgálat eredményeként.
Az alkoholbetegség nem vezethető vissza ugyan tudományosan és egyértelműen egy adott konkrét okra, de bizonyos tényezők - mint például a szociális háttér, a családi problémák, a környezeti hatások mellett az örökletes adottságok egyike-másika, vagy kombinációja - nagy szerepet játszhat a függés kialakulásában. A spanyol egyetem kutatóinak sikerült kimutatnia egy sajátos genetikai hajlamosító tényezőt. Vizsgálataik eredménye azt igazolta, hogy az endorfinhiány örökölhető, s ilyenkor könnyebben jön létre hozzászokás a többlet alkoholbevitellel szemben. Az örökletes állapot ráadásul csökkenti a szervezet saját béta-endorfin szintjét, s ezzel beindítja a bevitt szer iránti függőséget.
A központi idegrendszer különböző szituációkban - például fájdalomra adott válaszként - termeli a morfinszerű anyagot: a béta-endorfint, ami tehát belső fájdalomcsillapítóként is felfogható. A kutatók - a krónikus alkoholisták béta-endorfin szintjét vizsgálva - arra a megállapításra jutottak, hogy az alacsony szint meghatározza, kiből lesz végül alkoholista. Ha az alacsony béta-endorfin szinttel rendelkező egyén hozzászokik egy külsőleg bevitt szer jelenlétéhez, akkor a saját termelés leállása után, kialakul nála a függőség. A kutatásban kétszáz olyan család vett részt, amelyben - bevallottan - legalább egy családtag krónikus alkoholista volt.
A vizsgált családokban élő - fél és tíz év közötti - gyerekeknél, a hasonló korú egészséges gyerekekéhez képest, alacsonyabb béta-endorfin szintet mértek. Ott, ahol mindkét szülő krónikus alkoholista volt, a szintek még alacsonyabbak voltak. A kutatók szerint az alkohol ugyan nem mindenkire hat egyformán, az endorfin-különbség azonban egyeseket érzékenyebbé tehet az alkohol iránt, és az ilyen egyénből nagyobb valószínűséggel lesz alkoholista.
A szenvedélybetegekkel foglalkozó szakemberek számára hasznos információ lehet a kutatók megfigyelése, miszerint a béta-endorfinok hasznos jelző molekulaként (biomarkerként) szolgálhatnak azon személy azonosítására, akinél az átlagosnál magasabb annak kockázata, hogy élete során alkoholista legyen. A megelőzés egyik módja az lehet, ha a gyerekek és tizenévesek körében kampány indításával próbálják kialakítani az alkohol iránti veszélyérzetet, még azelőtt, hogy kapcsolatba kerülnének az itallal.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-3, +2 °C
Minimum:
-6, -1 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában erősen felhős, borult lesz az ég, délen továbbra is lehet hószállingózás, kisebb havazás.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag