Hírlevelek
Regisztráció

Krokodil/dezomorfin

2013.09.05.

Felhívjuk figyelmét, hogy ez a cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, ezért elképzelhető, hogy nem minden adata pontos. Kérjük, az Ön számára kiemelten fontos információkat szükség szerint ellenőrizze!

 HáziPatika.com

A dezomorfin rendkívül veszélyes, ám könnyen és viszonylag olcsón hozzáférhető drog, amelyet a heroin alternatívájának tartanak.

Alternatív megnevezés:

dezomorfin

Hatóanyagai:

dihidrodezoximorfin

Tipológia:

nyugtató, fájdalomcsillapító


Miről ismerhető fel?

Jobbára házilag kotyvasztják szinte kizárólag Oroszországban az ott recept nélkül kapható kodeintartalmú gyógyszerekből különféle vegyszerek felhasználásával.

Felhasználási mód:

A heroinhoz hasonlóan befecskendezik a szervezetbe.

Gyógyászati felhasználása:

A dezomorfin egy opioid analgetikumként (nyugtatóként és fájdalomcsillapítóként) használatos gyógyszer a gyógyászatban. Kábítószernek minősül.

Hatása:

Nyugtató és fájdalomcsillapító hatása mintegy 8-10-szer erősebb a morfinénál, és 3-4-szer erősebb a heroinénál. Túladagolása hányingerrel vagy légzésdepresszióval társulhat.

Túladagolási tünetei:

Hasonlóak a heroinéhoz: tűhegynyire szűkült pupillák, a csökkenő testhőmérséklet, a felületes légzés, a hideg és nyirkos bőr.

  
 

Dezomorfin, vagy más néven Krokodil (Képünk illusztráció!)

 

Elvonási tünetei:

Hasonlóak a heroinéhoz: nyugtalanság, izzadás, libabőrözés és hidegrázás, csont- és izomfájdalmak, alvászavar, ingerlékenység, hangulatingadozás.

Veszélyei:

A szert 1932-ben izolálták először az Egyesült Államokban, gyógyászati céllal. 2010-től főleg Oroszországban lett népszerű a droghasználók körében, mivel ott vény nélkül kapható gyógyszerekből viszonylag olcsón és egyszerűen állítható elő, így a heroin olcsóbb változataként árulják. Nagy veszélye viszont, hogy mérgező és maró hatású anyagokkal szennyezett, így súlyos szöveti károsodást, visszérgyulladást, üszkösödést okoz, a sebek könnyen fertőződhetnek, ami előbb-utóbb végtagamputációhoz vezet.
Betegséglexikon mobil alkalmazás

Kapcsolódó hasznos cikkeink és szolgáltatásaink

A témában feltett olvasói kérdések