Hírlevelek
Regisztráció

Dizájnerdrogokkal ütik ki magukat a magyar fiatalok

A marihuána és a szipuzás a legelterjedtebb

2013.09.02.

Felhívjuk figyelmét, hogy ez a cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, ezért elképzelhető, hogy nem minden adata pontos. Kérjük, az Ön számára kiemelten fontos információkat szükség szerint ellenőrizze!

 HáziPatika.com

A 2012-ben kiadott országjelentés szerint Magyarországon az elmúlt időszakban jelentősen nőtt az új pszichoaktív szerek, a dizájnerdrogok elterjedtsége. Sovány vigasz, hogy a heroin népszerűsége csökkent.

A Nemzeti Drog Fókuszpont - Nemzeti Kábítószer-adatgyűjtő és Kapcsolattartó Központ honlapján 2012 végén közzétett országjelentés szerint a tűcsereprogramokban részt vevők körében a heroint injektálók aránya nagymértékben - 23 százalékponttal - csökkent 2010-hez képest, míg az egyéb szereket használóké jelentősen, 26 százalékponttal emelkedett.

A 2011-ben végzett kutatásban megkérdezett 16 éves diákok 28,8 százaléka fogyasztott már valamilyen tiltott vagy legális szert. A vizsgált szerek közül változatlanul a legelterjedtebb a marihuána, valamint a gyógyszerek orvosi javaslat nélküli fogyasztása és a szipuzás.

Veszélyben a lányok

A jelentés szerint a valaha tiltott szert próbálók aránya nagyobb mértékben nőtt a lányok körében, illetve a vidéki iskolák esetében. A 2006 óta ismétlődő országos vizsgálatok alapján megállapítható, hogy a hazai intravénáskábítószer-használóknál a korábbi évekhez hasonlóan nagyon alacsony lehet a HIV-fertőzöttek száma, a hepatitis B fertőzöttek aránya egy százalék alattira tehető. Ugyanakkor nőtt a nem opiátot injektálók fertőzöttségi aránya.

  
 

A marihuána a legnépszerűbb drog a fiatalok között

 
A toxikológiai ellátásban megjelenteknél meredek emelkedést mutatott az amfetaminok és a kannabisz miatti kezelési igények száma. Az amfetamin típusú szerek okozta mérgezések emelkedésének hátterében a katinonok, a kannabisz miatti kezelési igények növekedése hátterében a szintetikus kannabinoidok térnyerése állhat.

Érdekesség, hogy 2011-ben eltűnt a mefedron, de az azt felváltó vegyületek (4-MEC, MDPV) és a szintetikus kannabinoidokkal kezelt növényi törmelékek jelentősen előre törtek.
Betegséglexikon mobil alkalmazás

Kapcsolódó hasznos cikkeink és szolgáltatásaink

A témában feltett olvasói kérdések