"Akkor te látsz durva dolgokat"

Mentős

Civilben nem szoktam azzal kérkedni, hogy mentős vagyok. Valahányszor ugyanis egy társaságban felmerül, hogy nekem az életmentés a hivatásom, jön is a már jól ismert megállapítás: "akkor látsz durva dolgokat". Van, amikor a kérdés sem marad el, azt firtatva, melyik is volt a legdurvább esetem.

Gondolom, nem árulok el nagy titkot azzal, hogy nem szeretem ezt a helyzetet. Gyakran elgondolkodom azon, hogy a kérdés feltevői vajon mire számítanak. Bizonyára valamilyen mennyiségi vagy minőségi értékre, aminek birtokában borzonghatnak kicsit, esetleg beleképzelhetik magukat egy pillanatra a helyzetbe. Mindenesetre ilyenkor az ember elkezd azon gondolkodni, hogy vajon melyik eset felelne meg a kívánalmaknak.

Előfordulhat természetesen az is, hogy valaki nem döbbenetes számokat vagy véres jeleneteket vár, hanem valóban érdekli a "szakmai" válasz. Ilyenkor kivételt teszek, és elmesélem az én "legdurvább" esetemet.

Öngyilkos akar lenni

Milyen külső jelekről ismerhető fel, ha valakinek öngyilkossági gondolatai vannak? Részletek itt.

Egy fiatal, nagyon helyes, 19 éves lányhoz kellett kimenni, édesanyja hívott minket, mondván, hogy a lánya öngyilkos akar lenni. Egy viszonylag rendezett lakásban laktak hárman, a lány és a két szülő. Beszélgetni kezdtünk a lánnyal, kiderült, hogy a szülei súlyos betegek, nem tudnak dolgozni, fillérekből élnek, ő is dolgozik már évek óta, a középiskolát sem tudta befejezni. Ma reggel elhagyta a barátja, az egyetlen támasza. Állítólag pusztán azért, mert ilyen körülmények között képtelen vele maradni.

öngyilkossági szándék, mentők, mentőszolgálat
"A lány láthatóan teljesen összetört." Fotó: illusztráció - iStock

A lány láthatóan teljesen összetört, valahol értettem is, hogy miért akar öngyilkos lenni. Elmondtuk neki, hogy azért ez még nem a világvége, és a biztonság kedvéért (és mert ez a szabály) bevittük a pszichiátriára. Miután átadtuk, még egy ideig ott volt a gondolataimban, aztán, mint a legtöbb ilyen nyomasztó eset, a feledés homályába merült.

"Már nem ismer meg senkit"

Néhány év múlva (úgy három év telhetett el) újra ott jártunk azon a pszichiátrián. Egy idős nénit kísértünk be a kórtermébe, oda, ahol a "bentlakók" vannak. Ott ült a lány a szomszéd ágyon. Arca sápadt és beesett volt, egész teste csont és bőr. Meredten nézett maga elé. Megkérdeztem, hogy megismer-e? A nővérke csak annyit mondott: "már régóta nem ismer meg senkit".


Azt hiszem, ezt a pillanatot soha nem fogom elfelejteni. Ennél az esetnél nem volt vér, "csak" végtelenül szomorú tragédia. Egy sors, ami alakulhatott volna másként is, de az élet nem így hozta. Akaratlanul is az jutott eszembe, hány rázós helyzetben helytálltam, hány embert élesztettem újra, csillapíthatatlannak tűnő vérzést csillapítottam, itt mégis kudarcot vallottam. Kezdő mentősként egy nyugdíj előtt álló kollégám felhívta a figyelmem egy nagyon fontos dologra. Arra, hogy az eseteket mindig zárjam le. És ne csak papíron. A beteget hagyjam ott a kórházban vagy ahol van, ne vigyem magammal. Ezt az esetet viszont nem tudtam elengedni, cipelem magammal, lehet, hogy életem végéig.

Nos, azt hiszem, nem az a legdurvább esete egy mentősnek, ahol valamilyen borzasztó dolgot lát. Hanem az, amelyet magával visz a lelkében. Az az eset, amelyiknél valahogy örökre ott ragad.

A szerző mentőápolóként dolgozik.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
40-hez közel nem ördögtől való a szépségtablettaArcfiatalítás

40-hez közel nem ördögtől való a szépségtablettaA kollagén és a hyaluronsav természetesen is jelen van a szervezetünkben, ám az idő múlásával egyenes arányosan csökken a mennyisége. És mindez látható is lesz előbb vagy utóbb: megereszkedik, vízhiányossá és ráncossá válik a bőr.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +31 °C
Minimum:
+16, +22 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől vékonyodik, szakadozik a felhőzet, de keleten még lesznek erősebben felhős körzetek.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag