A düh így hat a szívbetegek szívére

Szakértők arra intik a szívelégtelenségben szenvedőket, hogy törekedjenek nyugalmuk megőrzésére, ugyanis a stressz és a düh ronthat az állapotukon.

Stresszkezelés: ezek a legjobb praktikák.

Alapvetően senkinek nem tesz jót, ha negatív érzelmeket táplál vagy idegeskedik, de egy kutatás szerzői szerint a szívelégtelenséggel élők állapotán kifejezetten ronthatnak ezek a tényezők. A tanulmány 24 olyan, szívelégtelenségben szenvedő páciens bevonásával készült, akik vállalták, hogy mindennap kérdőíveket töltenek ki düh- és stressz szintjükről, valamint negatív érzelmeikről is őszintén beszámolnak.

Az egészséges emberek szívének sem tesz jót a stressz, hát még a betegeknek. Fotó: Getty Images
Az egészséges emberek szívének sem tesz jót a stressz, hát még a betegeknek. Fotó: Getty Images

Ezt mentálisstressz-tesztek követték, melyek során az alanyok matematikai feladatokat oldottak meg, illetve egy-egy nemrég átélt stresszhelyzetet kellett feleleveníteniük. Szívultrahang-vizsgálatot is végeztek náluk, hogy megállapítsák a diasztolés szívfunkciókat nyugalmi-, illetve stresszhelyzetben.

Végzetes is lehet

A tudósok arra az eredményre jutottak, hogy rosszabbak voltak a nyugalmi helyzetben mért diasztolés vérnyomásértékek azoknál a pácienseknél, akik a kérdőívekben azt jelölték be, hogy bizony dühösek voltak valamiért a mentálisstressz-teszt előtti héten. A diasztolés szívelégtelenség akkor alakul ki, ha a bal kamra nem tud ellazulni, vagy megtelni rendesen. Szívelégtelenség esetén a sérült vagy gyenge szív nem képes annyi vért pumpálni, amennyire a testnek szüksége van, és ez legrosszabb esetben akár végzetes is lehet - írja a tanulmányt bemutató cikkében a WebMD.

A Journal of Cardiac Failure-ben online megjelent tanulmány vezető szerzője, Matthew Burg szerint további kutatásokra lenne szükség, hogy meghatározzák, melyek azok a tényezők, amelyek miatt a stressz sebezhetőbbé teheti a szívelégtelenségben szenvedőket. Valamint azt is tovább kutatnák, hogy a stresszkezelésnek köszönhetően javulhatnak-e a páciensek kilátásai.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)