Termékek, amelyek az inkontinencia ellátására szolgálnak

Kiss Verus

Az otthonápolás sarkalatos pontja az inkontinencia kezelése. Ha ápoltunknak a legmegfelelőbb és a legjobb minőségű terméket választjuk, az mind a gondozott, mind pedig az ápoló javára válik. Nézzük, milyen termékek állnak rendelkezésünkre!

Átgondolt választás

A termékválasztás sosem esetleges, mindig az ápolt nemétől, inkontinenciájának szintjétől, fizikai és mentális egészségi állapotától, valamint igényeitől függ. Ha az érintett ugyanis aktívabb életet él, egészen más típusú termékekre lehet szüksége, mint egy ágyban fekvő betegnek, esetleg egy mozgásában korlátozott személynek.

Enyhe vagy közepesen súlyos inkontinencia esetén

Fehérneműbe rögzíthető, inkontinenciához kialakított betét

Fehérneműbe rögzíthető, inkontinenciához kialakított betét

Ha a vizelettartási probléma még enyhe, a fehérneműbe rögzíthető, kifejezetten inkontinenciához kialakított betét viselése ajánlott. Ezt sajnos nem tudjuk eredményesen helyettesíteni tisztasági vagy egyszerű egészségügyi betéttel, mert annál nagyobb nedvszívóképességre van már enyhe probléma esetén is szükség. Ezek a termékek követik a test vonalát, megkötik a kellemetlen szagokat (az ún. odour control megoldásnak köszönhetően), és kényelmes viseletet biztosítanak. Hosszúságuk gyártótól és terméktől függően 20-30 centiméter, mindössze néhány milliméter vastagok és akár 2 dl folyadékot is képesek felszívni.
Hasonlóan enyhe probléma esetén a férfiaknak más típusú termék ajánlott: szintén inkontinenciabetétről van szó, ám ez már egy anatómiailag formázott variáns, hasonló paraméterekkel, mint a női betét. A betétek jelentik a megoldást középsúlyos inkontinencia esetén is, ez esetben a fentebb említetteknél hosszabb termékekről van szó, melyek még több folyadékot képesek felszívni (300-600 ml).

Ha már súlyos a helyzet

Övvel rögzíthető nadrágpelenka

Övvel rögzíthető nadrágpelenka

Az utolsó és egyben legnagyobb, "legszívósabb" termék az öves nadrágpelenka, mely követi a test vonalát, így a vizeletet gyorsan és biztonságosan szívja fel és tartja is magában. Létezik olyan verziója, melyen egy ún. indikátorcsík jelzi a telítettséget, akár a csecsemőknél alkalmazott pelenkán, így nem kell minden esetben kibontani, nézegetni, hogy szükséges-e a csere, csak akkor, ha a csík árulkodik: a pelenka nedvszívó-kapacitásának végénél jár.

Egyéb kozmetikai termékek

Aki inkontinenciával küzd, az tudja, milyen gyakori vendég a bőrgyulladás és a felmaródás, ami az életkor előrehaladtával sajnos egyre nehezebbe gyógyítható, regenerálható, a bőr pedig nehezebben is hidratálható.

Az inkontinencia miatt állandóan nedves, gyakran befülledő környezet ugyanis károsíthatja a bőrt és kedvez a bőrgombák szaporodásának, a székletbaktériumok pedig egyéb fertőzéseket okozhatnak. Ezen esetek minimalizálására a megfelelő időközönkénti betét- illetve pelenkacsere és megfelelő tisztálkodás segít, emellett pedig a speciális nyugtató, víztaszító bőrvédő- és cinkkrémek, melyek vízlepergető és antiszeptikus hatásuknak köszönhetően védik a bőrt.
Ajánlatos a kíméletes tusfürdők és testápolók használata is, ez utóbbiak jó, ha karbamidban, tejsavban gazdagok, hogy biztosítsák a bőr külső rétegének természetes nedvességét.

Természetesen elengedhetetlen a nedves törlőkendő alkalmazása - legalább a pelenka- és betétcserék alkalmával, hiszen ez gyors és egyszerű megoldás szappan és víz helyett, ráadásul az alkoholmentes összetevők nem keltenek csípő, égő érzést a bőrön. A fürdetésekhez használjunk puha és praktikus mosdatókesztyűt, mely a mosdatókrémmel és mosdatóhabbal is alkalmazható. Az ágyban történő mosdatáshoz száraz törlőkendőt is jó beszerezni, mely finom, a törölközőhöz hasonló kendő.
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Tippek

A gyógytornász által javasolt gyakorlatokat jegyzeteljük le egy füzetbe vagy mondassuk fel a szakemberrel magnóra.