Vulkánkitörés miatt megégtek, bőrátültetésre várnak

Új-Zéland transzplantációhoz szükséges bőrt igényel a fehér-szigeteki vulkánkitörés égési sérüléseket szenvedett áldozatainak kezelésére - jelentette be Peter Watson, a Manukau megyék egészségügyi körzet vezető tisztségviselője.

Többen megégtek a közelmúltban történt vulkánkitörés miatt. Országszerte hat kórházban összesen 27 embert kezelnek égési sérülésekkel. 23-an kritikus állapotban vannak, közülük 22 sérült továbbra is lélegeztetőgépen van. Az orvosok számításai szerint 1,2 millió négyzetcentiméternyi bőrre lesz szükség a sérültek ellátásához. Egyes páciensek testfelületének 90-95 százaléka megégett.

Miért fájnak annyira az égések? A válaszért kattintson ide!

Ilyen jellegű sérülésből egyszerre ennyi még nem volt Új-Zélandon. Azonban várhatóan tíz ausztrál sérültet hamarosan hazaszállítanak, amennyiben egészségügyi állapotuk ezt lehetővé teszi. "A műtőkben éjt nappallá téve dolgoznak a sérültek ellátásán" - közölte John Kenealy, a Middlemore kórház sebészeti és perioperatív szolgálatának igazgatója.

vulkán, vulkánkitörés, láva, égési sérülés, bőrátültetés
Többen megégtek a vulkánkitörés miatt, nyolc embert még keresnek. Fotó: iStock

Többen eltűntek

A vulkánkitörés óta a szigeten nyolc embert eltűntként tartanak nyilván. Ők feltehetőleg életüket vesztették, de a holttesteket a rendőrségnek eddig még nem sikerült megtalálnia és elszállítania a folyamatos földlökések miatt. A szigetről evakuáltak közül öten meghaltak.

47-en voltak a szigeten vagy annak közelében, amikor a tűzhányó helyi idő szerint hétfő délután két órakor kitört. A halottak, eltűntek és sérültek többsége ausztrál állampolgár, a többiek új-zélandiak, amerikaiak, németek, kínaiak, britek és malajziaiak - közölte Bruce Bird rendőrfelügyelő.

A tűzhányók megfigyeléséve is foglalkozó GeoNet tudományos ügynökség szerint a 2016-os kitörés óta nem látott mértékben megsűrűsödtek a földlökések. A kutatók szerint 40-60 százalék a valószínűsége egy újabb kitörésnek 24 órán belül.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció