"Újfajta szerepvállalás jön a gyógyszerészetben"

Kiss Verus

Arról, hogy merre tart a gyógyszerészet, mit is várhatunk a patikában, az iparban vagy a klinikumban dolgozó szakemberektől, és hogy ez miért fontos a betegek szempontjából, dr. Samu Antalt, a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége alelnökét kérdeztük.

Rengeteg olyan szavazás létezik, amely az egészségügy kiváló dolgozóira, kiemelkedő praxisaira, intézményeire próbálja felhívni a laikus közönség és a szakma figyelmét. Miért fontos, hogy a sorban a gyógyszerészek is a középpontba kerülhessenek?

Jó tudni!

Az Év Gyógyszerésze pályázatot a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége a Magyar Gyógyszertudományi Társaság, a Magyar Gyógyszerészi Kamara írta ki. A kiírók olyan gyógyszerészt kívánnak elismerésben részesíteni, aki példát mutat kiemelkedő szakmai teljesítményével, hatékony megoldások alkalmazásával és betegközpontú szemléletével a gyógyszerészi gondozásban, a gyógyszerellátásban, a gyógyszerfejlesztésben és a kognitív szolgáltatások terén nyújtott tevékenységre való felkészítésben.

Magyarországon a lakosság 5-6%-a fordul meg naponta a gyógyszertárakban, ez 650 ezer embert jelent. Az Egészségügyi Világszervezetet ezért már régóta foglalkoztatja, hogy hogyan lehetne ezt az embertömeget a prevenció szempontjából megközelíteni, hiszen egy olyan gyakori találkozási lehetőségről van itt szó - betegekkel és egészségesekkel egyaránt -, amit vétek nem kihasználni. Miért és miképpen? A gyógyszerész, aki ott dolgozik, egy egyetemet végzett, diplomás szakember: elég széles tudással rendelkezik a gyógyszerekkel, a prevencióval és a népegészségüggyel kapcsolatban is. Ha azt nézzük, hogy a gyógyszereléssel, gyógyszerszedéssel, farmakoterápiával kapcsolatos problémák milyen széles tömegeket érintenek és milyen komoly problémát jelentenek, akkor nyilvánvaló, hogy ezen a területen is előre kell lépni.

Úgy gondoljuk, hogy újfajta szerepvállalás jön a gyógyszerészetben és ez publicitást érdemel, akár egy ilyen pályázat segítségével. Azt kell tudatosítani, hogy a gyógyszerész nemcsak azért van, hogy megrendelje a gyógyszert, aztán odaadja a betegnek a megfelelő minőségbiztosítási követelményeket figyelembe véve. Nemcsak logisztikai feladatokat tud ellátni, hanem tudását igen magas színvonalon át tudja adni a betegnek. És erről tudnia kell a társadalomnak.

Mit értünk újfajta szerepvállalás alatt - magyarán ezesetben mit várunk az ideális pályázótól? Mennyire reális azt várni egy gyógyszerésztől, hogy életvezetési tanácsokat adjon a betérőnek, majd megmérje a vérnyomását és háziorvosokhoz küldje, akár a primer, szekunder vagy tercier prevenció részeként?

A fenti elvárás szükségszerű, hiszen ha megnézzük a nemzetközi tendenciákat, a gyógyszerészek ebbe az irányba haladnak. Az a fajta tevékenység, amit a gyógyszerész régebben végzett, az ipar térnyerésével nagyon háttérbe szorult. A gyógyszertárakban egyre inkább azok a szakemberek fognak tudni elhelyezkedni, akik megfelelnek az új kihívásoknak: kapcsolatban vannak az orvossal, a háziorvossal, mint elsődleges stratégiai partnerrel, részt vesznek a betegek edukációjában, hogy segítsék a háziorvost, esetleg a már tünetekkel rendelkező, de még ellátásban nem részesülő betegeket betereljék bizonyos folyamatokba a diagnózist elősegítve.

Az interjú folytatása a pályázat tematikus oldalán olvasható, ugyanitt a felhívásról szóló videó is megtekinthető.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+24, +29 °C
Minimum:
+9, +16 °C

Hazánkban szerdán délelőtt sok napsütés várható helyenként fátyol-és, gomolyfelhőkkel.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag