Több százezres emelést ígértek az ápolóknak

Akár bruttó 260 ezer forinttal is nőhet jövőre azoknak az ápolóknak a bére, akik már 20 éve dolgoznak az ágazatban. Ha ez valóban megvalósul, az az egészségügyi szakdolgozói kamara szerint történelmi léptékű emelés lenne – a többi fizetési kategóriába tartozó ápolók bérfejlesztéséről azonban egyelőre semmit sem lehet tudni.

Az ápolók munkája 19-21 év után mintegy bruttó 390 ezer forintot ér jelenleg. 2024 márciusától azonban akár 60 százalékkal több pénzt is kaphatnak az ezen fizetési kategóriába tartozó egészségügyi szakdolgozók. Legalábbis erre tett ígéretet a közelmúltban az egészségügyi államtitkár – hangzott el az RTL Híradó egyik riportjában.

ápoló segít egy idős betegnek
Több százezres emelést ígértek az ápolóknak. Fotó: Getty Images

A többiek béremeléséről nem esett szó

„Egy jelen pillanatban 390 ezer forintos besorolási alapilletménnyel rendelkező egészségügyi szakdolgozónak 2024-ben 650 ezer forintos lesz a besorolási illetménye. Ez így valójában nagyarányú emelést jelenthet” – mutatott rá Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke. Véleménye szerint ez – amennyiben tényleg megvalósul – történelmi léptékű emelés lehet, hiszen a szakdolgozók nagy része ebbe a kategóriába tartozik, egyszersmind maradásra bírhatja azokat, akik jelenleg a jobb fizetés reményében új állás után néznek, esetleg azon gondolkoznak, hogy külföldön vállaljanak munkát.

Az elnök ugyanakkor kiemelte, hogy ez csak egyetlen kiemelt példa volt egy nagyon komplex bértáblából. A többi fizetési kategóriába tartozó dolgozóról azonban eddig még csak szó sem esett.

Sok még a kérdés

A riportban az is elhangzott, hogy a tervek szerint 2024-től átlagosan 50 százalékos béremelésre számíthatnak az ágazatban dolgozók, konkrét döntés azonban egyelőre nem született ezzel kapcsolatban. Emelés ugyan idén júliusban is lesz, ám mindössze 18 százalékos. A szakdolgozói kamara nem is ért egyet a bérfejlesztés mértékével – szerintünk most is legalább 22 százalékos pluszra lenne szükség, de azzal is kibékülnének, ha a 18 százalékos emelést az egész évre visszamenőleg, tehát januártól kifizetnék az érintetteknek. Máskülönben még tovább nőhet az orvosok és az ápolók között tátongó bérszakadék.

A szakdolgozók bérfejlesztésének kidolgozása még folyamatban van” – ezt reagálta a Belügyminisztérium az RTL megkeresésére. Azt azonban nem említették, hogy ez a kijelentés az idei vagy a jövő évi béremelésre vonatkozik-e.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +36 °C
Minimum: +23 °C

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett sok napsütés várható. Záporok, zivatarok szórványosan előfordulhatnak: főleg a Dunántúl keleti felén, a középső országrészben, valamint az Északi-középhegység, Észak-Alföld tágabb térségében számíthatunk rájuk. A zivatarokhoz elsősorban viharos széllökés és felhőszakadás társulhat, egy-egy hevesebb cella is lehet. A déli, délkeleti, a Dunántúl északnyugati részén az északira forduló szelet helyenként élénk lökések kísérhetik. Késő este 21 és 30 fok között alakul a hőmérséklet. Zivatarok, felhőszakadás, fülledt levegő, 42 fok és extrém UV sugárzás várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra