Komoly sztrájkra készülnek az ápolók

Januártól vártak béremelést az egészségügyi szakdolgozók, az orvosokkal ellentétben azonban ők nem kaptak plusz pénzt. A beígért, kétlépcsős bérrendezés első ütemét júliusra halasztották, a második fázisra pedig 2024 márciusáig kell várniuk az érintetteknek. Nagy a felháborodás.

Hiába várták, nem kaptak januártól béremelést az egészségügyi szakdolgozók – ellentétben az orvosokkal. Az ápolók, a mentők és más szakdolgozók viszont csak hónapokkal később, legkorábban júliusban számíthatnak bérrendezésre, amelyre összesen 41 milliárd forintot szánnak majd. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón azt mondta, most ennyi fért bele az idei évi költségvetésbe, 2024 márciusára viszont „újabb jelentős emelést” terveznek – számolt be róla az RTL híradója.

A 24.hu cikke azt is kiemeli, hogy 2024 márciusára az orvosi alapbér 37 százalékát éri majd el a szakdolgozók havi fizetése. A tervezett, éves szinten 10-12 százalékos emelés azonban egyáltalán nem vigasztalja az érintetteket, a 20 százalék feletti infláció mellett ezt még bérfelzárkóztatásnak sem neveznék.

Sztrájktárgyalásokat kezdeményeznek

A szakdolgozók elégedetlensége miatt a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) ezért sztrájktárgyalásokat kezdeményez. A szervezet elnöke, Soós Adrianna úgy nyilatkozott a témával kapcsolatban: ha nem érnek el eredményt, sztrájkba kezdenek a szakdolgozók. „Ha nem változik ez a helyzet, akkor a betegek érdeke hosszú távon sérülni fog, hiszen több ember elhagyja a pályát. Viszont egy átmeneti munkabeszüntetés vezethet egy eredményes tárgyaláshoz” – vélekedett.

ideges kórházi ápoló
Januártól vártak béremelést a szakdolgozók, de hiába. Fotó: Getty Images

Azt is hangsúlyozta, hogy az orvosok és a szakdolgozók bére közötti különbség nem fenntartható. Egy mentőtiszt például, aki orvosi feladatokat is ellát, az orvosi bérek mindössze 25-30 százalékát kapja meg. Soós szerint ez méltánytalan.

„Erre nincs lehetőség”

A bérrendezéssel kapcsolatban egyébként már a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara is próbált tárgyalni az egészségügyért felelős államtitkársággal. Ők azt szerették volna elérni, hogy ha már júliusig tolódik a béremelés, akkor azt viszont januárig visszamenőleg is fizessék ki a szakdolgozóknak, hiszen mindenki számított a plusz pénzre az év elejéől. De Balogh Zoltán kamarai elnök elmondása szerint nem tudtak megállapodni. Az a választ kapták, hogy „erre nincs lehetőség”.

Az államtitkárság az RTL megkeresésére annyit reagált: hozzájuk nem érkezett meg a sztrájktárgyalásra vonatkozó kezdeményezés.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +15 °C

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett általában több-kevesebb napsütésre számíthatunk. Több helyen várható zápor, zivatar, amelyet helyenként felhőszakadás is kísérhet. Szélerősödés csak zivatar körül lehet. Késő estére 15 és 20 fok közé hűl le a levegő. Kettős fronthatás nehezítheti meg a frontérzékenyek napját.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra