Nem a gyógyszer káros, hanem a kezeletlen fájdalom!

Fájdalomambulancián dolgozott, és segít a hospice-ellátásban a betegek szenvedéseink enyhítésében Dr. Kismarton Judit, aki érdekes dolgokra hívja fel a figyelmünket a fájdalommal és a gyógyszerekkel kapcsolatban.

- A betegek mennyire tájékozottak a különböző fáj­dalomcsillapítási lehetőségek terén?

- Nagyon kevéssé - bár a tendencia javuló. Az utóbbi években az internet sok mindenben tájékozottá tette az embereket.

1999 óta több civil szervezet is dolgozik azon, hogy a betegeket és orvosokat tájékoztassa a fájdalomcsillapításról. Ennek ellenére még mindig sokan elutasítják a gyógyszereket, bár már az is eredmény, hogy egyre többen orvoshoz fordulnak, ha fájdalmuk van.

A fájdalomcsillapítás egyik alaptézise épp az, hogy mindig meg kell keresni a fájdalom okát. Ugyanakkor ha nem tudjuk megtalálni az okot, vagy addig is, míg megtaláljuk, csillapítani kell a szenvedést.

A fájdalom rendkívül rossz hatással van az egész szervezetre. A csillapítás nélküli erős fejfájás például okozhat látászavart, alvászavart, álmatlanságot, szédülést, émelygést, hányást, csökkenti a koncentrálóképességet - ez pedig közlekedési balesethez is vezethet.

- Majdnem két éve vált vénykötelessé az egyik legnépszerűbb fáj­dalomcsillapító. Mi lett ennek a következménye?

- Az emberek nem tudnak mást tenni akut, hirtelen fellépő fájdalom, láz esetén, mint hogy a patikában kérnek valamit, ami nem receptköteles.

Nem azt mondom, hogy az nem jó, de arra senki nem figyel oda - különösen a betegek nem -, hogy az ilyen módon vény nélkül megvásárolható készítménynek is vannak mellékhatásai. Minden gyógyszernek vannak mellékhatásai, amelyiknek nincs, annak hatása sincs - sok más szakemberrel együtt én is ezt vallom.

- Amikor a metamizolt tartalmazó, igen népszerű készítmény vényköteles lett, sokan azért váltottak paracetamolra, mert azt hallották, hogy az teljesen veszélytelen.

- Nem tudom, hogy miért gondolják azt, hogy a paracetamolnak nem lehet mellékhatása! Tessék elolvasni a leírást, vagy beleolvasni a szakirodalomba! Nagy dózisban akár májkárosító mellékhatása is lehet.

- És a metamizolnak?

- A metamizollal más a helyzet. Kis dózisban is nagyon hatékonyan csillapítja a fájdalmat és lázat, például fájdalom-terápia indításakor is ezt használják.

Csak elvétve lehet találkozni azokkal a mellékhatásokkal, amelyek miatt az emberek egy része megijedt a metamizol hatóanyagú gyógyszertől.

Én 6 évig dolgoztam intenzív osztályon is, összesen egyetlen egy esettel találkoztam, amikor nagyfokú fehérvérsejtszám-csökkenést okozott ez a szer. Nem olyan gyakori ez a probléma, mint amilyennek az emberek gondolják, nem kellene ettől ennyire félni!

- Ön milyen esetben javasolná ezt a hatóanyagot?

- A metamizolnak nem az a rendeltetése, hogy hónapokon keresztül kontrollálatlanul ezt szedje a beteg. De egy olyan páciens számára, akinek nincs egyéni érzékenysége, a készítmény pár napos szedése semmilyen problémát nem okozhat.

Az a saját tapasztalatom, hogy a betegek szerették, használt nekik, most is sokan szeretnék szedni a metamizol-tartalmú készítményt, de mivel vényköteles, nehezebb hozzájutni. Igaz, most is fel lehet íratni az orvossal - csak jusson eszébe a betegnek. Mostanra ugyanis valahogy feledésbe is merült. Pedig attól, hogy receptkötelessé vált, nem kellene ezt a készítményt "kidobni a szemétbe".

- Talán már elavultnak számít? Vagy mégsem?

- Az emberi gyarlóság mondatja sokakkal, hogy "ó, az már olyan régi"! Pedig ami régi, az nem feltétlenül elavult! A hosszú ideje alkalmazott, jól bevált készítményekről sok tapasztalat gyűlt össze, ez pedig az orvosoknak és betegeknek is fontos, hiszen információk birtokában dönteni lehet a használatáról.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció