Miért fontos a nyugdíjcélú előtakarékosság?

Kiss Verus

A nyugdíjrendszer közelmúltban történt változása kapcsán ismét előtérbe került az öngondoskodás fogalma. De valójában miért van erre szükség, és egyáltalán hogyan valósíthatjuk meg?

A rendelkezésre álló jövedelmünket, bevételünket magunk osztjuk be fogyasztásra, illetve megtakarításra. Látszólag egyszerű a szabály: ami a szükséges kiadásokon felül megmarad, azt tudjuk megtakarítani. A szükséglet azonban nagyon relatív fogalom, ráadásul magától a jövedelem nagyságától is függ. A kérdés azonban mégis az, hogy mennyire tudunk (vagyunk hajlandóak) áldozni jövőnkre, mekkora bennünk az öngondoskodási igény.

Öngondoskodás vs. előtakarékosság

Válasszuk ketté az öngondoskodás és az előtakarékosság fogalmát: ez utóbbi nem más, mint egy jól meghatározott cél érdekében történő megtakarítás. Az öngondoskodás azonban más: ilyenkor nem azért tesz valaki félre, hogy később megvegyen valamit, vagy megvalósítsa egy álmát, hanem hogy idősebb korában (nyugdíjasként), illetve életének kritikus időszakaiban (pl. munkanélküliség esetén) tudja finanszírozni saját és családja megélhetését.

Miért kell önmagunkról gondoskodni?

A problémát - amit valószínűleg jól ismerünk már a gazdasági szakemberek és a demográfusok borúlátó jövőképéből - legegyszerűbben úgy írhatnánk le, hogy egyre kevesebb aktív korú munkavállalónak kell eltartani egyre több nyugdíjas honfitársát, akik várhatóan egyre tovább élnek; a jelenség Európa-szintű probléma.

Hazánk népessége 2010-ben átlépte a lélektani határt (10 millió fő alá csökkent), ami nem pusztán azt jelenti, hogy kevesebben vagyunk, hanem azt is, hogy egyre kevesebb fiatalra jut egyre több nyugdíjas. Míg régen egy tipikus családban 2 szülő, 3 gyermek és 6 unoka élt, addig ma megfordult ez az arány és 2 szülő, 1 gyermek és 1 unoka alkotja jellemzően a családokat. Ez azt jelenti, hogy 1 unoka termeli majd meg a 3 idősebb generációhoz tartozó családtag nyugdíját. A helyzetet "súlyosbítja", hogy a fiatalok egyre tovább tanulnak, így egyre később válnak járulékfizetővé, míg a 60 év felett várható élettartam fokozatosan növekszik. Nem nehéz tehát belátni, hogy a jelenlegi rendszer nem fenntartható, ami a hosszú távú pénzügyi tervezés egyre növekvő fontosságára hívja fel a figyelmet.

Mit, mikor, mennyit?

A nyugdíjas évek anyagi biztonságának megteremtéséhez azzal is hozzájárulhatunk, ha egyéni döntésünk alapján rendszeres jelleggel - az állami nyugdíjrendszerbe történő kötelező befizetéseken túlmenően - további hosszabb távú nyugdíjcélú megtakarításokat is képzünk. Erre jó lehetőséget kínálnak az önkéntes nyugdíjpénztárak, valamint a nyugdíj-előtakarékossági számlán vagy a nyugdíjcélú biztosításokban elhelyezett megtakarítások.
Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával.

További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu
www.facebook.com/mindennapipenzugyeink

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+5, +10 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban pénteken délelőtt délen erősen felhős lesz az ég, máshol a változó felhőzet melett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag