Kecskeméti győzelmet hozott az "Év Kórháza" szavazás

Tavaly októbertől december végéig nyilváníthattak véleményt olvasóink az ötödik "Év kórháza" szavazáson. Az eredmény eltér a papírformától: idén ugyanis vidéki intézmények vitték el a díjak nagy részét. Lássuk, kik végeztek az élmezőnyben!

Az Ön tapasztalataira voltunk kíváncsiak

Év Kórháza szavazást, mely azóta is töretlen népszerűségnek örvend.

Habár minden kórházat meg lehet ítélni a száraz számadatok, kimutatások, elvégzett műtétek, minőségbiztosítási értékelések alapján is, ez a rangsor azonban sokkal inkább a szubjektív értékelésen alapul, méghozzá a betegek, laikusok, páciensek véleményén, akik saját bő­rükön érzik, mi is zajlik a magyar egészségügyi intézmények falai között.

Számít-e, hogy van-e szappan a mosdóban? És az, ha az éjszakai ügyeleten figyelmes velünk az ügyeletes orvos? Értékeli-e a család, ha a nagymamára jobban odafigyelnek a betegszállítók a műtét után? A válasz természetesen egytől egyig minden kérdésre "igen". Mi ezekre a viszonylag könnyen "számszerűsíthető" visszajelzésekre, adatokra voltunk kíváncsiak a 2010-es szavazás kiírásakor is.

Hogy zajlott a voksolás?

A kórházakra öt kategóriában lehetett szavazni: az orvos-szakmai ellátás színvonalát, az ápoló és szakszemélyzet munkáját, az infrastruktúrát, az ellátást, illetve a környezetet és a tisztaságot is 1-5-ig terjedő skálán lehetett értékelni, méghozzá úgy, hogy az interneten leadott szavazatokat egy alapdíjas SMS elküldésével kellett megerősíteni.

A verseny félidejénél csupán 1500 szavazatot számlált rendszerük, ám december 31. közeledtével felélénkült a verseny: az év utolsó napján szinte percről percre változott a rangsor, egészen addig, míg az óra elütötte az éjfélt. Olvasóink végül összesen közel 5000 szavazatot adtak le az ország állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő egészségügyi intézményeire, és be kell vallani, a végeredmény jócskán szolgált meglepetésekkel.

Kulisszatitkok: Ebben az évben szerkesztőségünk minden korábbinál többet dolgozott azon, hogy a versengő kórházakat az olvasók is jobban megismerhessék. A számok magukért beszélnek: az idei szavazásra 28 új kórházbemutató és 15 új képgaléria született, melyek az intézmények adatlapjait színesítik.

A szavazás érdekességei, tanulságai

Az eddigi évekhez viszonyítva a három hónapon át zajló szavazáson jóval kevesebb pontszámot kapott szinte minden intézmény. Mint ahogy azt Pilling Róbert, a HáziPatika.com főszerkesztője is elmondta, ennek hátterében az egészségügy presztízsének romlása állhat. "Tavaly még az ötödik helyezett is magasabb pontszámot ért el összesítettben, mint idén a legelső intézmény" - emelte ki a főszerkesztő, majd hozzátette, ennek az lehet az oka, hogy az emberek összességében elégedetlenebbek, illetve hogy jóval kritikusabbá váltak.

A 2010-es Év Kórháza szavazás legnagyobb meglepetése azonban sokkal inkább az volt, hogy az eddigi évektől eltérően egy fővárosi kórház sem került összesítettben az első helyre, holott tavaly mindhárom dobogós helyen budapesti intézmény állt.

A vidéki kórházak sikere már a szavazás félidejében is sejthető volt, novemberben például öt kategóriából háromban vezetett vidéki intézmény. A félidős rangsorokra rápillantva már november végén kirajzolódott az a tendencia is, hogy ebben az évben a legdinamikusabban és leglátványosabban fejlődő sebészetek és szülészetek munkáját is értékelni fogják a szavazók. A prognózis bejött, ugyanis két nő­gyógyászati és három sebészeti klinika is a nyertesek közé került idén.

Nem titok: ők a győztesek

Az összesített verseny első helyén a Dombóvári Szent Lukács Egészségügyi Nonprofit Kft., de ezzel is az előkelő harmadik helyen végzett.

A szavazás történetében holtverseny még sosem alakult ki, idén azonban két kategóriában is megosztott első helyet kellett kiosztanunk: az orvos-szakmai ellátás kategóriában a SE ÁOK Érsebészeti Klinika is.

Az infrastruktúrát értékelő kategória fődíját 2010-ben a Almási Balogh Pál Kórház Egészségügyi Szolgáltató volt az az intézmény, amely idén a környezet és tisztaság kategória győztese lehet.

Gratulálunk minden nyertesnek, akik a mai napon át is vehették az elismerő okleveleket és az értékes nyereményeket az MTA dísztermében.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció