Elképesztő műtét, amelyre még nem volt példa

Sikeres robotműtétet végeztek a kínai orvosok az 5G-s vezeték nélküli technológia segítségével. A páciens több mint 136 kilométerre volt a szakemberektől.

Mennyire előnyös, ha robotok műtenek? A válaszért kattintson ide!

A rendhagyó, négyórás ortopédiai beavatkozást egy 36 éves nőn hajtották végre. A beteg a Tiencsini Első Központi Kórházban feküdt, miközben a pekingi Csishujtan Kórház szakembercsapata élőben, távirányítással végezte el rajta a műtétet. Ezt az 5G-s internetkapcsolat tette lehetővé.

robot, műtét, beavatkozás, operáció, ortopédia, távműtét, 5G
robot, műtét, beavatkozás, operáció, ortopédia, távműtét, 5G

5G, a jövő orvosa

A műtétet a pekingi kórház orvoscsoportjának egyik ortopédiai szakértője tervezte meg, majd a sebészrobot az utasításoknak megfelelően végrehajtotta a beavatkozást. Az 5G technológia garantálja a videó- és fotóátvitel tisztaságát és folyamatosságát, így az operáció stabilitását, megbízhatóságát és biztonságosságát is - mondta Csiang Ven-hszüe, a tiencsini kórház ortopédiájának vezetője.

Kínában az 5G technológiát a szállításban, a szórakoztatásban és az egészségügyben megnövekedett igények miatt karolták fel. Július óta Peking már csaknem 8 ezer 5G-átjátszó állomást épített.

Megérkeztek a gyógyító hangyák

A kínaiak egyébként is az élen járnak a rendhagyó egészségügyi megoldások kifejlesztésében. Márciusban például bejelentették, hogy orvosi célokat szolgáló robotrendszert fejlesztettek ki. A hangyakolónia mintájára megalkotott "flotta" alkalmas lehet testen belüli diagnózisok felállítására, valamint sejt-, vagy akár molekuláris szintű kezelésekre is.

Egy robot mindössze két mikrométer átmérőjű, így képes végighaladni a hajszálereken is. A mogyoró alakú fémrobotokat egy váltakozó mágneses mező látja el energiával, és többféle feladatot képesek közösen ellátni, még meglehetősen behatárolt környezetben is.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő