Bemutatkozik a Kanizsai Dorottya Kórház

A Kanizsai Dorottya Kórház súlyponti intézet, mely mind járó-, mind fekvőbeteg-ellátás tekintetében közvetlen ellátja a Zala megyei déli térség és néhány Somogy megyei település 107 ezer lakosát.

Az intézményben 360 aktív és 142 krónikus ágyon folyik a gyógyító ellátás. Ezt a feladatot 19 fekvőbeteg osztály, 14 diagnosztikai egység és 59 szakrendelő biztosítja. A kórház évente 21-23 ezer fekvőbeteget és több mint 500 ezer járóbeteget lát el, és közel 900 főnek biztosít munkahelyet.

Humán erőforrás

Az intézmény célja, hogy a betegágy mellett megfelelő képzettségű szakembereket biztosítson betegei mellé. E cél megvalósítása érdekében a vezetés támogatja dolgozói számára a munkakörük ellátásához szükséges szakmai képzések megszerzését, valamint továbbképzéseken, konferenciákon való részvételét, ezzel biztosítva részükre a fejlődés lehetőségét, illetve az intézmény rövid és hosszú távú szakemberszükségletének kielégítését.

A betegek biztonságát szolgáló intézkedések

A szakmai protokollok az ápolásfilozófiában megfogalmazott gondolatok figyelembevételével készültek. Az ápoltak szomatikus biztonságát, kényelmét az erre a célra szolgáló ápolási és kényelmi eszközökkel segítik. Antidekubitor felszerelések, pozicionáló párnák, biztonságos rögzítést és mozgatást elősegítő eszközök állnak rendelkezésre.

Az idős-korú betegek és hozzátartozóik tájékoztatása és az alapbetegség kezelése mellett a biztonságos környezet kialakítása céljából az intézmény kidolgozta az "Elesések, leesések megelőzésének ápolási protokollja" című munkaanyagot, melyet az egész kórház területén alkalmaznak.

A Kanizsai Dorottya Kórház orvosi munkáját a szakmai elhivatottság mellett alapvetően meghatározzák a szigorú szakmai protokollok. Az alkalmazott eljárásrendek minden esetben az aktuális szakmai kollégiumi állásfoglalásokra épülnek. A szakmai munka előírás szerinti vezetésének első számú felelőse az osztályvezető főorvos. Az osztály napi működése során személyes megbeszéléseken, viziteken, telefonon biztosítja a kontrollt a beosztott kollégák felett.

Az orvosi dokumentáció vezetése is szigorú szabályok szerint történik, melyet a minőségirányításban meghatározott alapelvek mellett főigazgatói és orvosigazgatói utasítások szabályoznak. A kifogástalan orvosi dokumentáció elkészítése az osztályos orvosok és adminisztrátorok feladata, valamint az osztályvezető főorvosok felelőssége.

Betegelégedettségi vizsgálatok

A betegek elégedettsége a minőségpolitika szerves része, ezt 1998 óta folyamatosan vizsgálják kérdőíves módszer alkalmazásával. Az elmúlt években több minőségjavító rendelkezést is hoztak az intézményben, ezek közül néhány: a vacsora minőségének és mennyiségének javítása; információs, útbaigazító táblák kihelyezése; járóbeteg előjegyzési és behívó rendszer bevezetése; betegfürdők komfortfokozatának javítása; a beteg korai ébresztésének megszüntetése; a betegváró komfortosabbá tétele; a légkondicionáló berendezés hatásfokának növelése stb.

Specialitások

Az intézmény részt vesz a központilag szervezett primer prevencióban, amely az emlőrák mammográfiás szűrésére és a szervezett méhnyakrák-szűrésre terjed ki. Ez a részvétel a programokban folyamatos, és a megjelenések arányát tekintve az emlőrák esetében kifejezetten eredményes.

A belgyógyászati ellátás során (mind a járó-, mind pedig a fekvőbeteg-ellátásban) a felfedett magasvérnyomás-betegségek, szénhidrát- és lipid anyagcserezavarok a háziorvosok bevonásával gondozásba kerülnek.

A szövődmények időben történő felismerése érdekében számos határterületen (szemészeti szövődmények, angiológia, nefrológia) működik gondozás. Évente két-három alkalommal szerveznek véradó napot is, ahol az intézmény dolgozói önzetlenül segíthetnek beteg embertársaikon.

Szülészeti ellátás

A kórházban családközpontú szülészeti ellátás folyik. Az apás szüléshez a feltételek rendelkezésre állnak, majd a szülést követően igény szerint működik a rooming-in rendszerben történő újszülött ellátás. Az újszülött részleg dolgozói korábban részt vettek a "Tíz lépés az eredményes szoptatás érdekében" című tanfolyamon. Az ismeretek elsajátításával hatékonyabban tudják az anyákat felvilágosítani az anyatejes táplálás fontosságáról, melyhez további segítséget nyújt a főállásban alkalmazott intézeti védőnő. Egy pályázati lehetőségnek köszönhetően pedig babamentő inkubátor működik a kórház szakrendelőjének bejáratánál.

Stratégiai tervezés, célok, szakmai terv

A kórház küldetése, hogy magas színvonalú, hatékony, kulturált járó- és fekvőbeteg-ellátást nyújtson minden beteg számára, miközben megőrzi és ápolja az intézet hagyományait és jó hírnevét. Az intézmény dolgozói céljuknak és egyben feladatuknak tekintik a hozzájuk fordulók segítését az egészség fejlesztésében és megőrzésében, a betegség megelőzésében és felismerésében, a gyógykezelésben és a rehabilitációban.

Uniós forrásoknak köszönhetően korszerűsítik a Sürgősségi Betegellátó Osztály infrastruktúráját, a képalkotó diagnosztikát, valamint segítségével több fekvőbeteg osztály építészeti rekonstrukciója is megvalósulhat. Lehetővé válik továbbá az orvostechnológiai eszközpark továbbfejlesztése, melynek eredményeképpen az intézet magas szintű ellátást tud biztosítani a régió lakosai számára.

Olyan intézményi struktúra irányába kíván az intézmény a jövőben elmozdulni, melyben az infrastruktúra fejlesztések alapja egy adott területen élő lakosság ellátási szükséglete, ugyanakkor kiemelt figyelmet kíván fordítani a területi szintű struktúrák racionalizálására, egészségügyi piacán pozíciójának erősítésére is.

Kanizsai Dorottya Kórház
Főigazgató: Prof. Dr. Bátorfi József
Kórházalapítás: 1769
Osztályok száma: 19
Ellátott fekvőbetegek száma: 22 000 fő/ 2010. év
Ellátott járóbetegek száma: 535 000 fő/ 2010. év
Orvos és egészségügyi szakdolgozói létszám: 700 fő
Aktív betegágyak száma: 360
Alapítvány: "Az Új Kanizsai Kórházért"
Bankszámla száma: 11749015-20032685

Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-8, -3 °C

Hazánkban kedden délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég, néhol hószállingózás előfordulhat.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag