Alig költünk az egészségünkre

HáziPatika

A Központi Statisztikai Hivatal összesítése szerint az előző évihez képest tavaly havi kétszáz forinttal költöttek többet a hazai lakosok az egészségükre, átlagos kiadásuk személyenként csaknem négyezer forint volt.

4000 forintot fordítunk havonta az egészségünkre?

A hazai lakosság egészségügyi kiadásainak jelentős részét a gyógyszerek költsége teszi ki, ennek egy főre jutó átlagos havi nagysága 3874 forint volt tavaly. E költségek 59,1 százalékát vényköteles, patikában vásárolt készítmények adják, 15,4 százalékát pedig a vitaminok, gyógykészítmények, gyógyteák és gyógyvizek - írja cikkében a Világgazdaság.

Gyógyszertár, gyógyszerész, patika, egészség, kapszula
Sok pénzt hagyunk a gyógyszertárban, statisztikailag azonban alig költünk az egészségünkre

Egészségügyi kiadása a háztartások csaknem négyötödének volt, ezek a költségek a családok fogyasztási kiadásának 4,7 százalékát tették ki. Ez az arány nem változott az előző évhez képest, de az összeg nagysága a 2016-os 3605 forintnál kétszáz forinttal nagyobb.

Látás- és hallásjavító eszközökre az egészségüggyel kapcsolatos kiadások 8,8 százalékát, orvosi és fogorvosi ellátásra 9,4 százalékát adta ki a lakosság, paraszolvenciára 3,9 százalékát.

A magyar egészségügy alulfinanszírozott

A magyar egészségügyi rendszer alulfinanszírozott, kiadásainak csupán kétharmada származik állami forrásokból, miközben az uniós átlag csaknem 80 százalék - derül ki az Európai Bizottság Magyarországról készült egészségügyi országprofiljából. A hazai egészségügyi kiadások jóval az uniós átlag alattiak, ráadásul a különbség az utóbbi évtizedben nőtt.


Az állam 2015-ben egy hazai lakos egészségügyi kiadásaira átlagosan 1428 eurót költött, ami alig több mint fele a 2797 eurós uniós átlagnak. Részben a zsebből fizetett kiadások magas szintje okozza, hogy viszonylag magas, 7,4 százalékos azoknak a háztartásoknak az aránya, amelyek katasztrofális egészségügyi kiadással szembesülnek, de ez az arány az alacsony jövedelmű háztartások körében 25 százalék felett volt.

Egészségügyi kiadások: rosszabb, mint gondoltuk

2017. február 13-ai cikkünkből kiderül, hogy Magyarországon egyre erősebb az ellentmondás az egészségügyre szánt összegek kormányzati kommunikációja, a nemzetközi elemzések megállapításai, valamint a lakosság ellátórendszerrel való elégedettsége között. Egy egészségügyi tanácsadó cég elemzése most ebben rendet téve megállapítja: a lemaradás még annál is nagyobb, mint eddig gondoltuk.

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-1, +4 °C
Minimum:
-6, -1 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt változaón felhős lesz az ég, a Dunántúlon helyenként alakulhatnak ki hózáporok, gyenge havazás, az ország más részein nem várható csapadék.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag