5 percet sem foglalkozik velünk az orvos

HáziPatika

A háziorvosi konzultáció átlagos ideje, ami az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az egészségügyi ellátás színvonalával is összefügg, világviszonylatban kevesebb mint 5 percig tart.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az átlagos háziorvos-beteg konzultációs időt az egészségügyi ellátási színvonal egyik fokmérőjeként tartja számon. A Cambridge-i Egyetem kutatói 67 ország bevonásával olyan vizsgálatot készítettek, amelyben egy átlagos háziorvosi konzultáció hosszát számszerűsítették. Az eredmény meglepő: világviszonylatban átlagosan öt percnél kevesebb ideig tart egy háziorvosi konzultáció. Tény azonban, hogy az országok között jelentős különbségek vannak - írja a MedicalOnline.

Sok magyarnak nincs háziorvosa

2017. november 17-én számoltunk be róla, hogy a legfrissebb hivatalos adatok szerint már nincs rekordközelben, de még mindig háromszáz felett van a tartósan betöltetlen háziorvosi praxisok száma Magyarországon. Ha kíváncsi, hogy fest az orvoshiány számokban, kattintson korábbi cikkünkre!

Ha rövidebb a kontaktidő, alacsonyabb színvonalú egészségügy, Egészségügyi Világszervezet WHO háziorvosi konzultáció háziorvos orvosok betegek
Ha rövidebb a kontaktidő, alacsonyabb színvonalú egészségügy

A British Medical Journal Open folyóiratban 2017-ben megjelent közleményből kiderül, hogy a viszonylag rövid ideig tartó háziorvosi konzultációs idő, ami egyébként az orvos számára is stresszel jár, az egészségügyi ellátás gyengébb színvonalával is kapcsolatba hozható. Érthető módon egy hosszabb ideig tartó orvos-beteg kontaktus nagyobb eséllyel világít rá például az esetleges pszichés betegségek meglétére.

A vizsgálatok rámutattak arra is, hogy a hosszabb konzultációs idő magasabb egy főre eső egészségügyi kiadásokkal, nagyobb - adott számú népességre eső - orvosszámmal és az érintett orvosok alacsonyabb stressz-szintjével korrelál.


Bebizonyosodott, hogy a rövid ideig tartó háziorvosi konzultációs idő a polifarmácia esélyének növekedésével, az elégtelen minőségű orvos-beteg kommunikációval és az antibiotikumok túlzott mértékű használatával is összefüggésben áll. 

28,5 millió orvos-beteg találkozást feldolgozó eredmények

A 67 ország bevonásával, 178 angol, kínai, japán, spanyol, portugál vagy orosz nyelven publikált vizsgálat (1946 és 2016 közöttiek) eredményeinek feldolgozásával született szisztematikus tanulmány összesen 28,5 millió háziorvos-beteg találkozás időtartamát dolgozza fel. A negatív rekord Bangladesé, ahol mindössze átlagosan 48 másodpercig tart egy háziorvosi találkozás. Ezzel szemben Svédországban 22,5 perces átlagos konzultációs idő jellemző.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+25, +34 °C
Minimum:
+17, +22 °C

Hazánkban szerdán délelőtt délen és keleten napos idő lesz és gyorsan melegszik a levegő, máshol viszont tovább növekszik a gomolyfelhőzet, és záporok is kialakulhatnak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag