2019 legérdekesebb egészségügyi kütyüjei

EKG-t készítő óra, fitnesz-hallókészülék, egészségmonitorozó öv, idősgondozó robot - néhány újdonság a Las Vegas-i CES expóról, ahol az idei év legfontosabb e-health fejlesztései is bemutatkoztak.

A Las Vegasban bejelentett újdonságok alapján a legfontosabb egészségmonitorozó kütyük idén az EKG-mérésre alkalmas karórák lesznek, amelyek első példányainak megjelenése az év közepe táján várható, mivel a gyártóknak még meg kell szerezniük az illetékes európai és amerikai hatóságok hitelesítését az árusításukhoz.

Elérhető árú lesz az EKG-óra

E sorok írásakor csak a negyedik generációs Apple Watch képes EKG-t készíteni, ráadásul ez a funkció is csupán az amerikai felhasználók számára van aktiválva, mivel a gyártó az európai engedélyeket még nem szerezte meg. Ráadásul az Apple Watch csaknem 150 ezer forintba kerül, és csak iPhone-nal lehet használni.

Ehhez képest a várhatóan 2019 második negyedévében érkező Withings Move ECG androidos telefonokkal is használható lesz, és a gyártó bejelentése szerint csak 129 euró, vagyis nettó 42 ezer forint körüli összegbe fog kerülni. A francia gyártó szerint a belső, cserélhető telepről akár egy teljes évig külön töltés nélkül használható lesz az óra, ami annak köszönhető, hogy az Apple Watch-csal ellentétben nincs elektronikus kijelzője, mutatóival jelzi a pontos időt, illetve egy harmadik mutatóval a megtett lépések számát.

Withings Move ECG

Az EKG-méréshez az óra három elektródát használ, ebből kettő az óra hátlapján található (ami a viselője bőréhez ér), egy pedig a számlap körüli keret, amelyet két ujjal kell megérinteni. Az eredményeket a Withings alkalmazásában lehet megnézni okostelefonon a 20 másodpercig tartó mérést követően. Az app a mérés után jelzi, ha szívritmuszavart vagy pitvarfibrillációt érzékel, és azt is, ha orvosi vizsgálatot tart szükségesnek. Saját mérési eredményeit pdf-fájlban lehet megosztani a telefonról az orvossal. A Move ECG 50 méterig vízálló, tehát akár úszni is lehet benne, a lépések számolása mellett a futás, kerékpározás és úszás, valamint lépcsőzés során végzett tevékenységet, sőt azalvásidőtartamát és minőségét is mérni tudja. Egy ilyen eszköz azért hozhat áttörést, mert viselője rögtön tud EKG-mérést végezni magának, ha, mondjuk, heves szívdobogást vagy pulzuskimaradást érzékel, hiszen lehetséges, hogy az orvosi rendelőben a panaszok pont nem reprodukálhatók.

A drága karóra vérnyomást is mér

A japán Omron HeartGuide nevű órája nagyjából annyiba kerül majd, mint egy Apple Watch 4: tehát nem lesz kifejezetten olcsó, ám ez a típus a hozzá kifejlesztett speciális, kettős pántja révén akár vérnyomást is tud mérni - a belső pánt ugyanis a mérés idejére felfúvódik, biztosítva a kellő nyomást a méréshez.

Omron HeartGuide

Ha viselője naponta nyolcszor mér vele, akkor az Omron óráját nagyjából heti két-három alkalommal kell majd feltöltenie. A HeartGuide az egyszerűbb fitneszpántokhoz hasonlóan aktivitást és alvásminőséget is tud mérni. Saját belső memóriájában száz-száz mérést tud tárolni, de ezeket alapvetően Bluetoothon továbbítja használója okostelefonjára. Bár az eszköz Android- és iOS-rendszerekkel egyaránt kompatibilis, nem feltétlenül használható minden eszközzel (a támogatott telefonok listáját a gyártó oldalán lehet megtekinteni).

Az övünk jelzi, ha túl sokat ettünk

Úgy tűnik, ha valaki nem szeret órát viselni, annak sem kell többé nélkülöznie a fitneszpántok használatának előnyeit. Egy dél-koreai cég ugyanis egy elegáns, öltönnyel is bátran viselhető övbe épített fitneszszenzorokat. Ezek egyrészt folyamatosan rögzítik, hogy mennyire húzzuk meg az övet, ami nemcsak arra jó, hogy tudják,híztunk-e vagy fogytunk - a fejlesztők szerint ugyanis derekunk mérete akár fél órán belül is változhat a kalóriabevitel függvényében.

dél-koreai okosöv túlevés

Tehát az okosöv segít megelőzni a "túlevést" (hiszen érzékeli a szükségesnél nagyobb mértékű deréknövekedést), másrészt számolja a lépéseket, és ha túl sok ideig gubbasztanánk a székben, jelez a telefonunkon keresztül. Az övet egyszerű micro-USB kábelen keresztül lehet tölteni, de ezt elegendő 20 naponta megtenni. Hamarosan egyéb funkciókkal is bővítik a képességeit, például időseket segítő elesésérzékelő funkcióval. Az öv már elérhető nettó 199 dolláros, vagyis 56 ezer forint körüli áron, a mellé készített alkalmazás pedig iOS-re és Androidra egyaránt elérhető.

A gép ügyesebben sminkel

Nagy sikert aratott Las Vegasban a Procter and Gamble start-upokkal együttműködő üzletágának Opté Precision Skincare elnevezésű intelligens bőrkezelő eszköze. Ez tulajdonképpen egy aprócska szkenner egybeépítve egy miniatűr tintasugaras nyomtatóval. Az eszköz kék kamerája az esetleges bőrhibákat jobban kivehetővé tevő kék ledek fénye mellett másodpercenként 200 felvételt készít arról a bőrfelületről, amely felett épp elhúzzák az eszközt, majd elemzi a begyűjtött képet, és a bőrhibák, foltok minden egyes apró pontjára egy piktoliter (a liter milliárdnyi része) mennyiségű sminkfestéket juttat fel a miniprinter 120 fúvókájának valamelyikéből.

A gyártó szerint egy arc tipikus kisminkelése során az eszköz mintegy 24 ezer képet dolgoz fel, a precíziós nyomtatásnak köszönhetően pedig ha valakit az Optével alapoznak le, annak arca leginkább arra hasonlít, mint amikor valaki a telefonja szelfikameráján bekapcsol egy bőrszépséget fokozó effektust, de itt a szépítés a valóságban, nem pedig digitálisan történik.

Opté Precision Skincare

Az Opté eszközbe ugyanúgy festék/sminkpatront lehet behelyezni, mint egy hagyományos nyomtatóba, a vele készített alapozás pedig egy teljes napon át megmarad, hacsak a viselője nem mossa meg közben az arcát. Egy patron nagyjából két hónapnyi használatra elegendő. A rossz hír, hogy valószínűleg csak a jövő évtől lehet majd megvásárolni az eszközt.

Okosöngyújtó segít letenni a cigit

130 dolláros, tehát 36 ezer forintos árával ugyan olcsónak nem számít (bár maga a dohányzás sem az), de fejlesztői szerint hatékonyan segít leszokni a dohányzásról a Slighter nevű okosöngyújtó, amelyet júliustól lehet majd megvenni.

Slighter

A kütyü saját kijelzőjén folyamatosan mutatja, hogy aznap hányszor gyújtottak rá vele, de ezt az információt az okostelefonon futó applikációnak is továbbítja. A használat első hetében csupán vizsgálja tulajdonosának dohányzási szokásait, ezt követően azonban elérhető célokat tűz ki a napi rágyújtások számának csökkentése érdekében.

Kijelzőjéről többek közt azt is le lehet olvasni, hogy az előzetesen kitűzött célnak megfelelve mikor lehet legközelebb rágyújtani, és egyáltalán a használója milyen sikerrel tudja teljesíteni az elszívott szál cigaretták csökkentését. Ha a célokat sikerül elérni, pontszámokkal jutalmazza a próbálkozást, amit akár a közösségi médiában is meg lehet osztani. A fejlesztők egyébként arra is gondoltak, hogy lehessen az eszközzel másvalaki cigarettáját is meggyújtani úgy, hogy az ne a tulajdonos saját eredményeit rontsa le. Persze, az alkalmazásban a felhasználó akár hónapokra visszamenőleg is áttekintheti napi dohányzásait akár helyszínekhez kapcsolva is - ám ez csak akkor lesz helyes, ha közben nem csal egy gyufával vagy hagyományos öngyújtóval. A Slighter kidolgozói szerint ha sikerült leszokni a dohányzásról a kütyüvel, bátran el lehet ajándékozni (vagy -adni) az eszközt, hogy az máson is segíthessen.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)