Sokkoló érzéstelenítés

Hogyan befolyásolja a magzatok állapotát és születésük utáni pszichés fejlődését az anyának adott érzéstelenítés?

Tabutémáról van szó, itthon szinte hozzáférhetetlen nemzetközi szakirodalmi adatokra, kutatásokra támaszkodunk, amelyek az alternatív szülészeti mozgalmak hatására kaptak jelentős publicitást.

Túladagolt babák

Janov terápiás kutatásaiból az derül ki, hogy az érzéstelenítésnek sokkhatása van a magzatokra: hirtelen fellépő pszichés és fizikai változás áll be.
A szülési folyamatban a narkotikum elárasztja a magzat szenzoros, motoros, emocionális és kognitív rendszerét. Ráadásul az érzéstelenítésből extra dózist kap, mert a mennyiséget nem az ő, hanem az édesanyja súlya alapján számolják ki. Mivel a placenta a korábbi hiedelmekkel szemben kevésbé szűrőként, mint inkább áteresztőként működik, a babák a súlyukhoz képest extra adagot kapnak.
A gyógyszer keresztülhatol a placentán, több százszor erősebben hat annál, mint amivel a baba még képes lenne megbirkózni. Ezt nevezik a szakirodalomban a magzatok narkózis sokkjának.
Ez még tovább erősödik, mivel az érzéstelenítő a zsírszövetbe hatol be. A csecsemő testében a zsírszövet aránya meglehetősen magas, ennek megfelelő mennyiségű narkotikumot raktároz el, ami azt eredményezi, hogy a sokk még napokkal a születés után is fennállhat.
Egyes kutatások összefüggést találtak az epidurális érzéstelenítés és az ilyen segítséggel születettek későbbi drogfogyasztásának rizikója között. Vagyis: azok a babák, akik már a születésük közben "drogoznak", fiatalkorba érve veszélyeztetettebbek a drogokkal szemben.
A sokk összefüggésben van a narkotikum hosszú távú hatásával az anya és a baba testében egyaránt: az érzékelés redukálódik, ami együtt járhat a tudatosság kontrolljának elvesztésével. Ha az anya az érzéstelenítés következtében sokkos állapotba kerül, azt neurofiziológiás úton, a placentán keresztül továbbadja babájának.
A következmények ismét a személyiségfejlődés későbbi zavarában, tünetek kialakulásában mutatkoznak meg. A sokkot átélt babák későbbi életük folyamán főleg azokkal a helyzetekkel szemben válnak védtelenné és kiszolgáltatottá, amelyekben a környezet hirtelen megváltozik, például földrengés, tűz, vihar vagy olyan váratlan esemény lép fel, mint az autóbaleset, válás, a munkahely elvesztése, az egészségi állapot hirtelen megrendülése, haláleset, vagy hirtelen változások a testérzésekben (például szex, sport).

Felnőttkori hatások

A felsorolt helyzetekben azok gátlódnak le, akik a szülési fájdalmak idején az édesanyjuk szervezetén keresztül érzéstelenítőt kaptak. Egyik páciens például pánikot és kontrollvesztést élt át születése közben, és halálfélelme támadt.
Ugyanígy élte meg később az új kapcsolatait is: úgy érezte, hogy legyőzik, hogy minden túl hirtelen, túl gyorsan történik, nincs ideje megemészteni a dolgokat, tehetetlenné válik, és menekülni kezd. Miután a terápiában újraélte narkózisos születési traumáját, képessé vált tartós és harmonikus kapcsolatok kiépítésére, megszűnt az az érzése, hogy lelkileg rámegy a kapcsolatra. Ezek az emberek kerülnek minden változást, mert azok hirtelen veszélyeztetik testi-lelki egyensúlyi állapotukat.
A születés alatti érzéstelenítés következtében a születendő gyermekben beálló sokk későbbi következményeinek az ismertetését következő számunkban folytatjuk.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+10, +16 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szerdán délelőtt tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, elszórtan eső, zápor is kialakul.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag