Miért lehet fájdalmas az együttlét? 

Felmérések szerint a nők majdnem fele érez fájdalmat szexuális aktus közben, vagy közvetlenül utána, sokan mégis szégyellnek orvoshoz fordulni panaszukkal. Pedig a fájdalmas együttlét és a hozzá gyakran társuló megváltozott hüvelyfolyás mögött a legtöbb esetben olyan probléma áll, aminek szakorvos által javasolt kezelését érdemes lenne időben elkezdeni.

A következőkben sorra vesszük azt az öt nőgyógyászati problémát, amik leggyakrabban a kellemetlen panaszok mögött húzódnak.

Húgyúti fertőzés

A húgyúti fertőzés tünetei általában órákkal az együttlét után jelentkeznek, meglehetősen fájdalmas formában. A szex utáni hólyaghurutot gyakori vizelési inger, csípő, égő érzéssel társuló vizeletürítés jellemzi, és afájdalomgyakran folyamatosan, két vizelés között is fennállhat. És bár a betegek rendszeresen kijárnak a mosdóba, az inger ellenére a vizelet mennyisége általában elenyésző.

A gyakran csak "felfázásként" emlegetett kórt enyhébb esetben akár vény nélkül kapható szerekkel, vagy házi praktikákkal is ki lehet kúrálni, ám ha a tünetek állandósulnak, vagy rendszeresen visszatérnek, mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

Bakteriális hüvelyi fertőzés

A bakteriális hüvelyfertőzés jellegzetes tünete a bőséges, szürkés, homogén hüvelyfolyás, aminek kellemetlen halszaga amenstruációidején és a szexuális együttlétet követően még erőteljesebbé válik. A hüvelyi folyást a legtöbb esetben szeméremtesti égő érzés is kíséri. A fertőzést mindenképpen szakszerű orvosi ellátással kell gyógyítani, nem szabad, hogy a szégyenérzet miatt kezeletlen maradjon. A kezelés antibiotikummal történik, ami mellé mindenképpen javasolt olyan hüvelykrémet is alkalmazni, ami helyreállítja a hüvelyflóra egyensúlyát.

A nők közel fele érez fájdalmat szex közben vagy után
A nők közel fele érez fájdalmat szex közben vagy után

Hüvelygomba

A hüvelygomba a kóros folyások egyik leggyakoribb oka, amin a nők 75 százaléka átesik életében legalább egyszer. Afertőzéspedig - még ha enyhe is - nagyon kellemetlen tüneteket tud okozni. A fehér, túrós állagú hüvelyváladék, a fájó hüvelybemenet, a kivörösödött szeméremajkak, a szex közbeni és a vizeléskor jelentkező fájdalom mind-mind gombás fertőzésre utalhatnak. Ám azt is fontos tudni, hogy a tünetek hátterében nem minden esetben gombás fertőzés áll, éppen ezért ajánlott az orvos felkeresése.

Gombás fertőzés egyébként leggyakrabban akkor szokott előfordulni, ha a hüvelyflóra egészséges összetétele valamilyen okból megváltozik. Ezt akár fogamzásgátló, vagy más hormonális gyógyszer, esetleg antibiotikum szedése, de akár tartós stressz is előidézheti. A normál hüvelyflóra megváltozása ugyanis kedvező körülményeket teremthet az ott élő gombák és egyéb kórokozók szaporodásának.

Trichomonas fertőzés

A fertőzés vezető tünete a kellemetlen szagú, zöldes-sárgás színű hüvelyfolyás, amit a külső nemi szervek égő érzése kísér, emellett pedig a közösülés is fájdalmas lehet. A jellegzetes tünetek azonban nem minden esetben jelentkeznek, a fertőzések 20-40 százaléka ugyanis teljesen tünetmentes. Mivel a gyógyuláshoz antibiotikum-terápia szükséges, a panaszokkal mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

Endometriózis

Azendometriózisjellemző tünete a menstruáció idején jelentkező erős, majd fokozatosan enyhülő alhasi, kismedencei fájdalom. Ugyanilyen fájdalmat érezhetnek a páciensek szex közben, vagy azt követően, vagy akár vizeletürítés és székelés során is. Endometriózisnál a méh üregét bélelő szövethez, az úgynevezett endometriumhoz hasonló szövet jelenik meg a méh üregén kívül, a szervezet egyéb területein, de leggyakrabban a kismedencében.

Ezek a rendellenes elhelyezkedésű méhnyálkahártya-szigetek az endometriumhoz hasonlóan reagálnak a ciklussal összefüggő hormonális változásokra, és menstruációkor vérzés kíséretében ugyanúgy leválnak helyükről, mint a méhet bélelő nyálkahártya. Ez okozza a menstruációkor érezhető intenzív alhasi fájdalmat, a leválások helyén kialakuló hegesedések, összenövések pedig a krónikus fájdalom kialakulásában játszanak szerepet. A megoldásért mindenképpen szakorvoshoz kell fordulni, aki a lehetséges kezelési módokat az endometriózis súlyossága és kiterjedése alapján fogja meghatározni.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +14, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, záporok és zivatarok is kialakulhatnak szórványosan. Élénk, erős lökésekkel kísért északi szél mellett 25, 33 fokot mérhetünk a legmelegebb órákban. Vasárnap kezdetben még hidegfronti hatás várható, majd a front mögött is jelentkezhetnek görcsös panaszok, többek között hasi görcsök is. A fejfájás egész nap jellemző lehet, a szeles tájakon pedig erősebben jelentkezhetnek a tünetek. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)