Létezik észre nem vett terhesség?

HáziPatika

Akadnak olyan anyák, akikben a szülés pillanatáig nem realizálódik, hogy babát hordanak a szívük alatt. Pszichológiai, fizikai okai is lehetnek a rejtett vagy észre nem vett terhességeknek.

Nem tudja vagy nem akar róla tudni?

Az észre nem vett terhességeknek 2 fő típusát különböztetjük meg. A szándékosan félelmi okokból, kényszeres tagadás miatt eltitkolt terhesség, mely pszichológiai problémákra vezethető vissza. A nő tart attól, hogy teherbe esik, mert például nincs megfelelő vagy biztonságos családi háttere és ezért tudomást sem akar róla venni.

A nem észlelt terhességeknél a másik eset, amikor az anya rohanó életvitele miatt nem figyel vagy félremagyarázza a terhesség jeleit. Ez a fajta ismeretlen terhesség (graviditatas ignota) a tünetek félreértelmezéséből, a "velem ez úgy sem fordulhat elő" hozzáállásból fakadhat.

Mindkét terhesség egy szerteágazó problémakört sejtet, melyet szakemberek és szervezetek közbelépésével lehet csak orvosolni és csakis a család, szoros baráti kör bevonásával oldható meg.

Félreértelmezett jelek

Amenstruációelmaradása, kívánósság és hányinger - ez csupán néhány jele a terhességnek. Sorra vettük az áldott állapot áldatlan tüneteit. Részletek!

Előfordulhat, hogy aterhesség tüneteibizonyos testi körülmények miatt nem észlelhetőek. A túlsúlyos nőknél a menstruációs ciklus egyébként is rendszertelen lehet, így a vérzéselmaradást nem tartják feltétlenül a terhesség jelének. A babavárás miatt felszedett kilókat csupán felszaladt súlyfeleslegnek gondolják.

Tinédzsereket és érett nőket egyaránt érinthet a nem észlelt terhesség problémája. Az érettebb hölgyek, akik korukból adódóan már a menopauza tüneteit produkálhatják és ezért a vérzészavar, vérzéskimaradás előfordulhat náluk, nem biztos, hogy várandósságra gyanakodnak.

Sokan az egészen a terhesség második szakaszáig vagy a szülésig elhúzódott észlelésnél a magzati mozgást félreértelmezik és bélmozgásnak vélik. A várandósság nem jár jelentős hangulatváltozással vagy ekkor sem a terhesség ideje alatt tapasztalható lelki változásokra gyanakodnak. A reggeli rosszullétek mindenkire másként hatnak és csupán a terhes nők 70 százalékát érintik.

Miért nem mutatta a terhességi teszt, hogy babát vár?

Egyesek terhességi tesztet csinálnak otthon, de az nem mutatja ki a terhességet, ezért ezt követően kizárják ennek a lehetőségét. Ezek az otthoni terhességi tesztek a vizeletben található, megemelkedett HCG hormon jelenlétét jelzik, amely hormon normál esetben megnő a terhes nők vizeletében. A baba megléte olykor nem termel elég HCG hormont, ezért negatív lesz a terhességi teszt.

Pszichológiai, fizikai okai is lehetnek a rejtett vagy észre nem vett terhességeknek

Pszichológiai, fizikai okai is lehetnek a rejtett vagy észre nem vett terhességeknek

Milyen gyakori a nem észlelt terhesség?

Egy szerb kutatás megállapította, hogy a terhesség első 20 hetében nem észlelt terhességek aránya 1 a 475-höz, a várandósság második feléig nem észleltek aránya 1 a 2455-höz. A csak a szülés időpontjában észlelt terhességek aránya viszont igen alacsony, 1 a 7225-höz.

Észre nem vett terhesség - orvosi magyarázat

Dr. Rajnai László, szülés-nőgyógyász már többször is találkozott észre nem vett vagy eltitkolt terhességgel. Elmondása szerint fontos elkülöníteni a szándékosan eltitkolt és a bizonyos pszichológiai, fizikai körülmények miatt nem észlelt várandósságot.


Nem csak első terhességeknél fordul elő ilyen eset. "Éppen ellenkezőleg, több gyermekes édesanyáknál jóval gyakoribb ez a típusú terhesség" - mondja Dr. Rajnai László. Az anya érdektelensége, az hogy kevésbé figyel testének jeleire jellemzi ezeket a terhes nőket. Sokszor a terhes anyáknak fel sem tűnnek testük változásai a folytonos környezeti stressz, a rendszertelen életvitel és a korábbi terhességből visszamaradt teltebb idomaik miatt.

Jellemző, hogy az újszülött az egészségesnél alacsonyabb testsúllyal, korábban érkezik vagy kóros fejlődési rendellenességgel jön világra. Ez a terhesgondozás hiányára, az anya egészségtelen életmódjára vagy betegségére vezethető vissza. Kevésbé gyakori, hogy mindenféle komplikáció nélkül, teljesen egészséges csecsemő születik a 9. hónap végén.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Foglalj orvost!
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+15, +20 °C
Minimum:
+2, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt alapvetően napos időre készülhetünk, de helyenként fátyolfelhők is lesznek az égen.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag