Intim gondok: mi történik, ha felborul a hüvely egyensúlya?

Rendellenes színű, szagú és mennyiségű váladék hívhatja fel a figyelmet a hüvely gyulladásos megbetegedésére.

Nagyon gyakori kellemetlenségről van szó, csaknem minden nő megtapasztalta már a nehezen viselhető tüneteket.

Nem jó hír, de szinte biztosra vehető, hogy a nőknek életük során többször is számolniuk a kell a hüvelygyulladás kellemetlen tüneteivel. Ennek az intim testrésznek igen kényes és érzékeny az egyensúlya, s ha ez valamilyen okból felborul - vagyis az ott élő „hasznos” és kártékony baktériumok aránya megváltozik - gyorsan kialakulhat a fertőzés. A hüvelyhámban élő természetes tejsavbaktériumok biztosítják a kórokozókkal szembeni védekezést.

Hatékony működésükhöz elengedhetetlen a savas vegyhatású közeg, ami azért fontos, mert meggátolja a betegségeket okozó mikroorganizmusok elszaporodását a hüvelyben. Ha azonban lúgos irányba tolódik el a hüvely természetes flórája , szabaddá válik az út kórokozók előtt, s azok így képesek akár a hasüregig feljutni, és gyulladást okozni. De mi állhat a kóros változások hátterében?

Strandolás után fontos az alapos zuhanyozás, és a vizes fürdőruha gyors lecserélése.

Gyógyszer, műszál, szűk nadrág

Sokan nem gondolják, milyen egyszerű, hétköznapi dolgok járulhatnak hozzá a hüvelygyulladás kialakulásához. Nem csupán az elégtelen, de a túlzásba vitt személyi intim higiéné is károsíthatja a hüvelyhámot. Gond lehet, ha nem mosunk kezet wc használata előtt és után vagy ha rosszul tisztítjuk altestünket. Ezért már-már gyerekkorban meg kell tanítani a lányokat a helyes, elölről hátrafelé történő törlésre s a bidé használatát sem kellene különcségnek tekinteni.

A gyakori és teljesen felesleges hüvelyöblítés ugyancsak kárt okozhat, s nem árt, ha kerüljük az illatos fürdőolajok, habok, intim dezodorok rendszeres használatát. Egy túl szűk nadrág és a műszálas tanga szintén szerepet játszhat a gyulladás kialakulásában, ahogyan egy antibiotikum kúra, vagy a helyileg alkalmazott fogamzásgátló módszerek is.

További okként szerepelnek még a hormonális zavarok és az anyagcsere-betegségek (például cukorbetegség), valamint a szexuális partner túl gyakori váltogatása. Strandolás, úszás után pedig soha ne blicceljük el az alapos zuhanyozást, és a vizes fürdőruha gyors lecserélését.

Színek, szagok

A hüvelygyulladás egyik fő tünete a folyás, az egyébként szokásos hüvelyváladék mennyiségének, színének és szagának megváltozása. A nők különbözőképpen ítélik meg a hüvelyváladék mennyiségét: van, aki az átlagos mennyiség miatt is aggódik, míg mást a bőséges folyás sem visz el orvoshoz. Leggyakrabban az úgynevezett fehér folyás fordul elő, de a szín a sárgán át a zöldön keresztül a szürkéig változhat.

Ami azonban a leginkább felhívja a figyelmet a bakteriális fertőzésre, az a folyás jellegzetes halszaga. Ha e két tünet egyszerre jelentkezik, semmiképpen ne halogassuk tovább a szakorvos felkeresését. Elhanyagolt, kezeletlen esetekben a baktériumok a méhüregbe felhatolva akár súlyosabb betegséget, például méhbelhártya-gyulladást (endometritiszt) okozhatnak. Makacs, visszatérő fertőzés esetén a partnert is kezelni kell.

)
PODCAST

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2, +6 °C
Minimum: -11, -5 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék nem alakul ki. Mérsékelt szél mellett 2, 6 fokos csúcshőmérsékleteket mérhetünk. Csütörtökön nem jön front. Reggel erős fagyok lesznek, nagy megfázásveszéllyel kell számolni, és az ízületi problémák sem mérséklődnek számottevően. Az arra hajlamosak keringési- és vérnyomásproblémákat tapasztalhatnak, egyeseknél még mindig felléphetnek alvászavarok is. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: