Veszélyes lehet az intim szőrtelenítés?

Egy korábbi tanulmány azt állította, hogy a szeméremszőrzet rendszeres eltávolítása növeli a szexuális úton terjedő betegségek kockázatát. Egy friss tudományos munka azonban megcáfolta ezt a feltételezést.

Egy korábbi tanulmány szerzői arra mutattak rá, hogy az évi 11 vagy annál több intim szőrtelenítés négyszeresére növelheti a herpesz, a szifilisz vagy a HIV-fertőzés kockázatát. Egy másik tudományos munka eredményei szerint azonban nincs kapcsolat a szeméremszőrzet eltávolítása és a nemi úton terjedő betegségek között.

szőrtelenítés, fanszőrzet, intim szőrtelenítés, nemi betegségek
Most azt állítják, mégsem veszélyes az intim szőrtelenítés. Fotó: iStock

Megdőlt a régi mítosz

Az Ohio Állami Egyetem kutatói 214 főiskolás lányt kérdeztek szőrtelenítési szokásaikról. A fiatal nők válaszoltak a borotválással, gyantázással vagy egyéb módszerrel kapcsolatos kérdésekre, illetve hozzáférést biztosítottak a kutatócsoportnak a nemi betegségekkel kapcsolatos tesztjeik eredményeihez is. Mint kiderült, az alanyok 10 százalékának már volt valamilyen szexuális úton terjedő betegsége, de a kutatók úgy látták, hogy az eredmény teljesen független volt a szőrtelenítési szokásoktól, illetve annak gyakoriságától.

Egy kis szőrtelenítéstörténelem

Meglepő tények a szeméremszőrzetről - kattintson!

A nem kívánt szőrszálaktól való megszabadulás vágya már a történelmi feljegyzések kezdetén kialakult. A görögök és a rómaiak is szőrtelenítettek, az egyiptomiak pedig a testük szinte minden egyes porcikáját rendszeresen lecsupaszították. Az intim szőrtelenítéssel kapcsolatos szokások korszakonként és tájanként is változtak. Dél-Koreában például a dúsabb, sötét színű szeméremszőrzet a termékenység jele. Arrafelé ez annyira kívánatosnak számít, hogy még szőrbeültetést is végeznek az intim területen - természetesen egy vagyonba kerül az eljárás.

Ugyanakkor nem lehet tudni, hogy az Egyesült Államokban a hetvenes évek természetességet éltető trendjét követően miért fordultak a nők az intim szőrzetük ellen. Egyesek szerint a pornóipar befolyásolta a döntést, mások pedig a Szex és New York című sorozatot okolják ezért. Manapság viszont a tengerentúlon is kezd visszatérni a divatba a természetesség.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)