Ellehetetlenülhet a bábák munkája a Társaság a Szabadságjogokért szerint

Budapest, 2007. november 5. (MTI) - Ellehetetlenülhet a bábák munkája az otthon szülésről szóló új törvénytervezet értelmében, továbbá sérül a szabad választás alkotmányos joga is - állapította meg Dénes Balázs, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) egyesület elnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatójukon.
A parlament elé terjesztendő jogszabálytervezetben olyan feltételeket támasztanak az otthon szülő kismamák felé, amelyet csak egy kórház tud teljesíteni. Emiatt Európa legszigorúbb, szülést szabályozó törvénye születhet majd meg a magyar parlamentben - fogalmazott.
Állásfoglalásuk szerint azonban a szülés levezetéséhez nem kellenek orvosi, kórházi feltételek, ahhoz elegendőek a szakképzett bábák. A szüléskor fellépő komplikációk ugyanis hasonló arányban lépnek fel a kórházakban és az otthonokban - közölte. Ismertetése szerint Magyarországon a csecsemőhalálozási mutatók rosszabbak az európai átlagnál, nálunk ugyanis a szülések 5 ezreléke végződik csecsemőhalállal, míg Nyugat-Európában csak 3 ezreléke.
Felhívta a figyelmet arra, hogy az otthon szülés jogi tisztázása mintegy húsz éve várat magára Magyarországon, aminek megoldása szerintük a független bábaság rendszerének a megteremtése lenne, nem pedig az, hogy kötelezően előírnák az orvos jelenlétét a születéseknél. Megjegyezte, hogy a törvény-előkészítésnél a politikai vezetők a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium véleményét kérték ki, amely eleve ellenségesen viseltetik az otthon szüléssel szemben.
Az otthon szülő édesanyák nevében Bozóki Bea annak adott hangot, hogy minden szülő nőt megilleti az a jog, hogy eldönthesse, kiben bízik meg, így aki az otthoni körülményeket preferálja, annak adassék meg ez a lehetőség. Szerinte az nem jelent szabad választást, ha különböző feltételeket szabnak az otthon szülők számára, mint például az orvos kötelező jelenléte, a 30 percen belül elérhető kórház, vagy a 35 éves felső korhatár.
A TASZ véleménye szerint nem lenne helyes, ha a törvény olyan kritériumokat támasztana a szüléssel kapcsolatban, mint többek között az, hogy Rh-negatív nő nem szülhet otthon, legyen folyamatos szívhanghallgatásra alkalmas készülék (CTG) az otthon szülés helyszínén, vagy 4,2 kilogrammnál nagyobb súlyú gyermek nem születhet otthon.
Törvény biztosíthatja januártól az otthon szülés lehetőségét. A kórházon kívüli szülést az egészségbiztosító is támogatni fogja - írta múlt pénteki számában a Népszabadság.
A cikk szerint annak ellenére is törvényes lehetőséget akar biztosítani a kórházon kívüli szülésre Horváth Ágnes egészségügyi miniszter, hogy néhány héten belül több olyan eset is történt, amikor mentők segítségét kellett kérni kórházon kívüli szülésekhez. Az egyik esetben a baba meghalt.
A lap szerint a készülő jogszabály pontosan meghatározza majd, hogy ki az, aki szülhet otthon, és milyen terhességek esetén lehet erre vállalkozni - veszélyeztetett terhesség után például, vagy ikerszülésnél továbbra is csak a koraszülött-ellátásra alkalmas kórházban.
A jövő januártól hatályos jogszabály egyebek mellett tárgyalja azt is, hogy milyen eszközöknek, orvosi műszereknek kell a lakásban lenniük, előírja a szakorvosi jelenlétet, valamint a kórházi háttér biztosítását. Ez utóbbi konkrétan azt jelenti, hogy a szülés vezetését vállaló orvosnak előre be kell jelentenie a mentőknek és szakmai hátteret biztosító kórháznak: otthon szülésnél segédkezik, hogy az intézmény fel tudjon készülni az esetleges komplikációkra.
Októberben Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa állásfoglalásában kérte az otthon szülés jogi és etikai feltételrendszerének, valamint szakmai minimumkövetelményeinek kidolgozását a jogalkotótól és a szakmától.
Az állásfoglalást azt követően dolgozta ki az ombudsman, hogy szeptember közepén egy fővárosi születésházban indult szülés során fellépett komplikáció miatt egy csecsemő a kórházba szállítást követően életét vesztette.
A Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium szeptemberben elutasította az otthon szülés gondolatát és gyakorlatát, mivel - állásfoglalása szerint - otthon nem teremthetők meg a biztonságos szülésvezetés mindazon szakmai feltételei, amelyek a kórházak szülészeti osztályán rendelkezésre állnak. A kollégium megítélése szerint tehát az otthon szülés súlyos magzati kockázatot, vészhelyzetet jelenthet.
A kórházon kívüli szülésről a közelmúltban rendezett konferencián a szakorvosok egyetértettek abban, hogy mindenképpen meg kell alkotni azokat a szakmai szabályokat, amelyek meghatározzák az otthon szülés feltételeit. Csákány M. György, a Péterfy Sándor utcai Kórház szakorvosa a tanácskozáson elmondta: Magyarországon évente 98 ezer szülés történik, ebből 500-600 csecsemő nem kórházban jön a világra.
Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász, független bába - aki annál a szeptemberi szülésnél segédkezett, amelynél a csecsemő a kórházba szállítást követően meghalt - a szimpóziumot követően azt hangsúlyozta, fontos, hogy a bábáknak ne kelljen inkognitóban dolgozniuk. A jövőbeni szabályozásról szólva úgy vélte, hogy az nem az otthon szülni akaró nőt korlátozza majd, hanem a szaksegítség munkájáról szól.
Néhány héten belül több olyan eset is történt, amikor mentők segítségét kellett kérni kórházon kívüli szülésekhez.
A szeptemberi, az újszülött halálával végződő otthon szülés után október 27-én kivérzett állapotban vittek be egy anyát a kórházba. A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház ismeretlen tettes(ek) ellen feljelentést tett a rendőrségen, tekintettel arra, hogy az otthonszülés körülményei nem kellően tisztázottak és felmerülhet a szülésnél közreműködő szakszemélyzet felelőssége.
A legutolsó eset október 30-án történt, amikor egy otthon szülésnél fellépő szövődmény miatt szállítottak kórházba egy anyát és gyermekét.
További cikkek
Foglalj orvost!
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-7, -2 °C

Hazánkban pénteken délelőtt délnyugat felől sokfelé megnövekszik a felhőzet, de jelentős csapadékra még nem kell számítani.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag