Saját zsebből ennyit fizetünk az egészségügyben

Felmérésekből tudjuk, hogy a magyarok az egészségüket tartják a legfontosabb értéküknek. Pontosabban az egészségük elvesztése miatt aggódnak a leginkább. Ebben szerepet játszik, hogy az állami egészségügyi ellátórendszer teljesítményének rossz a megítélése, a magán egészségügy pedig drága. Ebből a csapdából az egészségbiztosítók nyújthatnak egyfajta kiutat.

Magyarország uniós egészségügyi országprofiljából kiderül, hogy a gyógyítással elkerülhető halálozási arányszámaink elmaradnak a legtöbb uniós országétól, ami nem is csoda, hiszen az egy főre jutó egészségügyi kiadás az uniós átlag fele. Ráadásul ennek a harmadát kénytelenek vagyunk saját zsebből fizetni. Így aki teheti, a piaci egészségbiztosítás felé fordul.

ultrahang
Az egészségbiztosítás sok szolgáltatáshoz nyújt egyszerű hozzáférést. Fotó: 123rf

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2017-ben vásárlóerőparitáson számolva a magyarok fejenként 2045 dollárt költöttek egészségügyre. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi átváltási árfolyammal számolva a polgárok körülbelül 175-180 ezer forintot adtak ki saját zsebből a gyógyításukra. A TÁRKI Társadalmi Riport 2018 című tanulmánya szerint is aránytalanul sok pénz megy el saját forrásból egészségügyi célokra. E becslés szerint fejenként körülbelül évi 200 ezret fordítunk például magánorvosra, hálapénzre és diagnosztikai vizsgálatokra.

Túl magasak az egészségügyi kiadásaink

Érdemes belegondolni, hogy a Magyar Szakszervezeti Szövetség és a Policy Agenda bérszámításai szerint a bruttó mediánbér nem éri el a bruttó 223 ezer forintot. (A mediánbér azt fejezi ki, hogy az összes bér közül melyik áll éppen középen, amelynél csak magasabb vagy alacsonyabb a többi. Ez a nagyon magas bérek átlagot torzító hatását kiküszöböli, így a mediánbér az átlagbérnél pontosabban mutatja a valós helyzetet.) Ebből az következik, hogy a magyarok nagyjából egy havi bérüknél valamivel kevesebbet költenek egészségügyre évente. Aki pedig minimálbéren él több mint kéthavi jövedelmét kellene, hogy elvben ilyen célra fordítsa. De valószínűleg nem teszi, és ellátatlan marad, aminek hatása aztán meg is jelenik a rossz halálozási statisztikákban. Az ország GDP-arányosan is sokkal kevesebbet költ az uniós átlagnál egészségügyre. Sejthető, hogyha ez a felzárkóztatás megtörténne, és a plusz forrásokat hatékonyan használnák fel (például nem vinnél el a hálapénz vagy a korrupció más formája) alig kellene a saját zsebünkbe nyúlnunk. Ezen a helyzeten valamit javíthat, hogy 2019-eshez képest egészségügyre 184 milliárd forinttal több jut jövőre - mondta június elején Varga Mihály, pénzügyminiszter a parlamentben, amikor benyújtotta a költségvetési törvény tervezetét.

A magyarok azonban aligha hisznek ilyen fordulatban, amit a számok jól mutatnak. Míg 2012-ben a 37 százalékunk vett igénybe valamilyen magánorvosi szolgáltatást, addig 2017-ben már 57 százalékuk - derül ki az Union Biztosító felméréséből. Mivel személyenként havi 5-8 ezer forintért elérhető egészségbiztosítások fedezik többek között a magán járóbeteg-ellátás, a diagnosztikai és laborvizsgálatok, illetve az egynapos műtéti beavatkozások díjait is, a kialakuló trend mozgatórugói világosak. A biztosítás terhére a leggyakrabban a nőgyógyászati, bőrgyógyászati, gasztroenterológiai, mozgásszervi és belgyógyászati vizsgálatokat, illetve a labor- és ultrahangvizsgálatokat veszik igénybe.

Ebben a helyzetben a csoportos vállalati, illetve az egyéni egészségbiztosítások piaca folyamatosan 20-30 százalékos növekedést produkált az elmúlt években, így az ügyfelek száma a teljes piacot tekintve az Union Biztosító becslése alapján mára meghaladja a 300 ezer főt. Ettől az évtől azonban teljesen átalakultak a cafeteria adózási szabályai, így a jövőben a legtöbb népszerű, eddig kedvezményesen - vagy adómentesen - adott juttatás több mint 80 százalékos adó mértékkel jövedelemként adózik majd. Az egészségbiztosítások azonban a béren kívüli juttatások többségéhez képest továbbra is kisebb teherrel adhatók, például akkor, ha a munkáltató az egészségbiztosítást egy egészségpénztáron keresztül, úgynevezett célzott támogatással nyújtja a dolgozóinak. Ilyenkor a juttatás nem jövedelemként, hanem annál jóval kisebb, 40,71 százalékos adókulccsal adózik.

Akár 25 százalékkal nőhet idén az egészségbiztosítási piac

"Meggyőződésünk, hogy a hazai egészségügyi rendszer fejlesztésének kulcsszereplői az egészségbiztosítók. Mivel az igény erre a terméktípusra valós, a cafeteria idei átalakítása ellenére is az egészségbiztosítási piac további növekedésében hiszünk... piaci szinten továbbra is kétszámjegyű bővülést várunk idén" - jelentette ki Almássy Gabriella, az Union biztosító igazgatósági tagja.

Az 56 évnél idősebb korosztály csupán tizede engedhet meg magának 100 ezer forintot meghaladó egészségügyi kiadást, sokaknak pedig még az egészségbiztosítás sem fér bele - derült ki a CIG Pannónia Biztosító reprezentatív kutatásából. Részletek!

Olyan szolgáltatások bevezetése várható a magyar piacon, amelyek a nemzetközi egészségügyi technológiai trendek fővonalába illeszkednek. A változást megalapozza a magyarok nyitottsága az egészségügyi innovációkra. Ezt bizonyítja, hogy jelenleg már háromszor annyian használnak egészségügyi mobilappokat, mint 2014-ben. Egy tavalyi amerikai kutatás ugyanilyen fejlődést mutatott ki a tengerentúlon, bár ott már magasabb fejlődési fázisban jár a piac. A biztosítók igyekeznek erre a piacra is betörni. Az összes okoskarkötővel és okosórával kompatibilis Union Fitpuli alkalmazás például méri a mozgást, az alvást, a hangulatot és a testsúlyt, valamint nyomon követi a vérnyomást, a pulzust illetve a vércukorszintet. Ezeket elemezve pedig személyre szabott megoldásokat javasol a használójának.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: