A falusiak alig harmada készült fel egy betegségre

Fontos lenne a váratlan egészségügyi kiadásokra történő takarékoskodás, ám a hazai munkavállalók csupán mintegy fele tesz félre erre a célra – hívja fel a figyelmet az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ).

Az egészégügyi kiadásokra való felkészülés nemtől, korosztálytól, életkortól, végzettségtől és lakhelytől függetlenül a három legfontosabb megtakarítási cél között szerepel. Minél idősebb valaki, annál lényegesebbé válik az ilyen megtakarítás: az 50-65 évesek között már a második legnagyobb célnak számít, a válaszadók közel kétharmada sorolta az első három hely valamelyikére – derült ki egy, az ÖPOSZ megbízásából elvégzett országos reprezentatív kutatásból.

malacpersely, sztetoszkóp, számológép, egészségügyi kiadások
A hazai munkavállalók csupán fele tesz félre váratlan egészségügyi kiadások esetére. Fotó: Getty Images

A felmérés szerint akik nem tesznek félre váratlan egészségügyi kiadásokra, főként anyagi nehézségekre hivatkoznak. Ez az érv az átlagnál gyakoribb a nők, az 50 év felettiek, az alapfokú végzettséggel rendelkezők és a falvak lakói között. E csoportokban a megkérdezettek mintegy kétharmada vallja, hogy nincs pénze rá. Kevésbé gyakori, de fontos érv a válaszadók körében az is, hogy nem betegeskednek sokszor, bár ennek említése az életkor előrehaladtával csökken. Érdekesség, hogy a nőkhöz képest a férfiak között kétszer annyian vannak azok, akiknek megfelel az állami ellátás, ezért nem tesznek félre a váratlan egészségügyi kiadásokra.

A kutatás eredményeiből az is kiderül, hogy a megkérdezettek mintegy kétharmada tartja fontosnak, hogy munkáltatója anyagilag is támogassa az egészségtudatosságot. Azok közül ugyanis, akik több-kevesebb rendszerességgel félre tudnak tenni egészségügyi célra, csak 28 százalék választja valamelyik egészségpénztárat és ennél is kevesebben (20 százalék) az egészségbiztosítást.

Mire jó az egészségpénztár? Mutatjuk.

Nagy Csaba, az ÖPOSZ elnöke elmondta, az önkéntes egészségpénztárakat választók száma folyamatosan nő. Az elmúlt év végén már több mint egymillió főt számlált a tagság, 2023 során több mint ötvenezerrel gyarapodott a pénztártagok tábora. Emellett pedig folyamatosan gyarapodnak a munkáltatói befizetések is. Hozzátette, egyre többen ismerik fel és értékelik, hogy az szja-visszatérítéssel támogatott egészségpénztári megtakarítások számos módon felhasználhatók, azaz nem csak a pénztártag és családtagjai egészségügyi kiadásai fedezhetők, hanem akár lakáscélú jelzáloghitel-törlesztéshez, vagy a gyermekekkel kapcsolatos költségekhez is igénybe vehetők.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30 °C
Minimum: +18 °C

A felhős tájakon fokozatosan szakadozik, gomolyosodik a felhőzet, a legkevesebb napsütés északkeleten várható. Főleg a Dunától keletre alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Az északnyugati, északi szél döntően mérsékelt lesz, de a zivatarokat erős, néhol viharos széllökés kísérheti. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 33 fok között alakul, azonban a felhősebb északkeleten néhány fokkal ez alatt maradhat a hőmérséklet. Késő estére 19 és 26 fok közé hűl le a levegő. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, fronthatással továbbra sem kell számolni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra