Kiszámoltuk: ennyibe kerül fogorvoshoz járni

A magyar lakosság fogainak állapota pocsék. Az EU-ban például utolsók vagyunk abban, hogy az emberek hány százalékának van meg az összes foga. Nem is kérdés, hogy rendszeresen fogorvoshoz kellene járnunk. De mennyibe is kerül ez?

A fogorvos látogatása nemcsak funkcionális és esztétikai okokból fontos, hanem azért is, mert Magyarország vezeti a szájüregi daganatos megbetegedések okozta halálozási statisztikát, a szűréseket pedig szintén fogorvosok végezhetik el. De azért alapvetően mégis arról van szó, hogy a táplálékot képesek legyünk jól megrágni, ami a zavartalan emésztés alapfeltétele, illetve ne szaporodjanak el szánkban a gyulladást és szájszagot okozó baktériumok. Továbbá a megfelelő állapotban lévő fogak a társadalmi érintkezésben is fontos szerepet töltenek be, hiszen nyíltabban és magabiztosabban beszélhetünk, ami a munkahelyi vagy üzleti kapcsolatokban, de intim helyzetekben is fontos.

fogorvosnál
A magyarok fele jár csak fogorvoshoz, pedig az jár jobban, aki évente kétszer is elmegy szűrésre

Ehhez képest az Eurobarometer felmérése szerint az EU-ban a fogszuvasodás a magyarokat érinti a legmagasabb arányban, de az ép fogak számát tekintve sem állunk jól. Egy magyar felnőttnek átlagosan 10 ép és 10 hiányzó foga van, de a hiányt csak 4 fog esetén pótolták. Szintén az átlagot véve évente mindössze 2200 forintot fordítunk fogászati kezelésekre , ami havi 183 forint. Ez nagyjából annyi, mint egy doboz kóla ára. Ennél biztosan többet érdemelnek a fogaink.

Egy krónikus betegségekről szóló uniós tanulmány szerint azoknak a 15 éves magyar tinédzsereknek az aránya, akik naponta egynél többször mosnak fogat, eléri a 65 százalékot, amivel nem lógunk ki az európai főmezőnyből. Ehhez képest az egy főre jutó fogkrém-fogyasztásunk alig emelkedett a rendszerváltozás óta, és alig éri el a három tubust fejenként. Az sem deríthet senkit széles mosolyra, hogy miközben például a felnőtt skandináv lakosság közel négyötöde évente kétszer elmegy fogászati szűrővizsgálatra, ahol rendszeresen megszabadítják a fogkövektől, addig a magyar felnőtt lakosság alig fele jár rendszeresen fogorvoshoz - majd 20 százalék akkor sem megy el, ha fájdalma van.

Lássuk ezek után a költségeket, hogy elég okot szolgáltatnak-e a távolmaradásra, vagy inkább a félelem és a helytelen szocializáció okozza-e ugyanezt! Nehéz megmondani, hogy átlagosan miféle kezelésekre van szükség, hiszen annak ténye, hogy széles körben rossz a fogak állapota , azt is jelenti egyben, hogy a különféle embereknél különféle módon és mértékben következett be a fogak megbetegedése. Ezekhez pedig másféle kezelések kellenek a fogkő eltávolításától és a gyökérkezeléstől kezdve a tömésen és húzáson át a szájsebészeti beavatkozásokig, fogpótlásokig, implantátumok behelyezéséig vagy műfogsor készítéséig.

Az otthoni fogápolás mellett fogaink megóvása érdekében félévenként akkor is javasolt fogorvost felkeresnünk, ha semmilyen panaszunk nincsen. A fogászati állapotfelmérés segítségével még idejében észrevehetjük a kisebb szuvasodásokat. A kezdődő, így ekkor még viszonylag kevesebb fogkő eltávolításával és a szájhigiéné ellenőrzésével megelőzhetjük az ínygyulladás és a fogágybetegségek kialakulását. Részletek!

Az egyszerűség kedvéért kövessük a svédeket, és vegyük alapul, hogy évente kétszer el kell menni szűrővizsgálatra , ott pedig szájhigiénés vizsgálatra és fogkő-eltávolításra is sor kerül. Aztán számoljunk évi egy fogkezeléssel és egy fogpótlással! Ezt aztán összehasonlíthatjuk a közvetlen költséggel, amely az elhanyagolt fogsor helyreállításakor és a foghiányok pótlásakor keletkezik. Jegyezzük meg azt is, hogy területenként eltérőek lehetnek az árak. Ott például, ahol a fogászati turizmus jelentős, az árak magasabbak, míg olyan területeken, ahol a kereslet kisebb, olcsóbban is meg lehet úszni a kezeléseket. A nagyobb kereslet azonban több szolgáltatót vonz, ami erősebb versenyt is támaszt. Ilyenkor az alapárak ugyan lehetnek magasabbak, de rendszeresen találhatunk akciókat, amelyeket ki lehet használni. A fogorvos kiválasztásakor tényleg érdemes egy kicsit szörfözni a neten, és összehasonlítani a szolgáltatásokat az árakkal és a referenciákkal.

- Szűrővizsgálat: esetenként ingyenes, 6000-8500 forint

- Fogkőeltávolítás (állcsontonként): 7000 -15000 forint

- Szájhigiénés kezelés: 4000-10000 forint

- Gyökérkezelés: 10000-20000 forint

- Fogtömés: 7000-15000 forint

- Fogpótlás (fogcsonk felépítés és porcelán korona): 30000-60000 forint

- Kivehető fogsor (állcsontonként): 90000-175000 forint

Ha ezekkel az árakkal számolunk, akkor az évenkénti két szűrővizsgálat átlagosan 15 ezer forintba kerül majd. Ehhez jön átlagosan 11 ezer forint a fogkőeltávolításért és további 4 ezer forint a szájhigiénés kezelésért. Kifizethetünk még 10 ezer forintot gyökérkezelésre vagy fogtömésre. Ha fogat is kell pótolni, akkor mintegy 40 ezer forintba fog kerülni. Azaz egy évben átlagosan fogpótlás nélkül 40 ezer, fogpótlással pedig 80 ezer forint kiadással számolhatunk. Ez azt jelenti, hogy havi átlagban valamivel több mint 3 ezer forintból megúszhatjuk a fogorvost. Ha fogunkat gondosan ápoljuk, akkor a fogkövesedés is nehezebben következik be, a költségek pedig tovább csökkenhetnek. Ha azonban komolyabb kezelésre kerül sor, a kiadások hirtelen megugranak: egyes beavatkozások, például a fogbeültetések már nagyon sokba kerülnek. Annyiba, amennyit lehet, hogy csak évtizedek alatt fizetnénk ki apránként.

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +16, +24 °C
Minimum: +6, +13 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megerősödik a déli, délnyugati szél, a legmelegebb órákban 16, 24 fokot mérhetünk. Hétfőn kettősfronti hatás érvényesül. Gyakori lehet a migrén és a görcsös fejfájás is, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. Többen ismétlődő rosszullétektől szenvedhetnek, és az alvásproblémák is egyre gyakoribbak. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: