Infografika: így kaphatunk tüdőbetegséget a zuhanytól

Az otthoni zuhanyzó az utolsó hely, ahol arra gondolnánk, hogy megbetegedhetünk, hiszen éppen ott szabadulunk meg a kórokozóktól. Vannak azonban mikrobák, amelyek a zuhanyfejben húzzák meg magukat, és a vízpermetből, gőzből belélegzett vízcseppekben utazva súlyos betegséget okozhatnak.

A nem tuboerkulotikus mikobaktériumok (NTM) okozzák a legtöbb gondot. Az NTM-fertőzések száma meredeken emelkedik a világon, ami valószínűleg összefügg azzal, hogy a klímaváltozás miatt a mérsékelt égövben is egyre magasabb az átlaghőmérséklet. E kórokozók a lepra és a TBC rokonai, bár másfajta, de olykor igen súlyos megbetegedést okoznak. Szerencsére egyelőre meglehetősen ritkák, azaz a legtöbb embernek nem kell félni, hogy beálljon a zuhany alá.

A Coloradói Egyetem szakértői néhány éve az Egyesült Államokban és Európában felmérték, hogy miféle mikrobák telepednek meg a zuhanyrózsában, s a tapasztalataikat az Amerikai Mikrobiológiai Társaság mBio című folyóiratában tették közzé. Noah Fierer, az egyetem ökológia és evolúciós biológia professzora elmondta: "A zuhanyfejben lenyűgöző mikrobiális világ él, amellyel minden tusoláskor kapcsolatba kerülhetünk. Ezeknek a parányoknak a többsége ártalmatlan, de van néhány veszélyes is közöttük." A kutató szerint a mikrobák összetétele igen változatos, amit a vízkezelés módja, a vízvezeték és a zuhanyfej anyaga, a tisztítószerek és más tényezők is befolyásolnak.

Szerencsére az NTM-fertőzés nem terjed emberről emberre, mint a TBC. Infografikánkban összefoglaltuk a betegséggel kapcsolatos további legfontosabb ismereteket, beleértve azt is, hogy kik vannak a legnagyobb veszélyben, illetve hogyan védekezhetünk a kártékony baktériumokkal szemben.

NTM-fertőzés infografika
NTM-fertőzés infografika

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció