Hogyan folytatódik a koronavírus-járvány? - infografika

A koronavírus-járvány negyedik hulláma Magyarországon egyes adatok szerint már túljutott a csúcspontján, más információk szerint azonban még kitart, sőt az omikron változat átterjedése tovább ronthat a helyzeten. Mit várhatunk ez elkövetkező időszakban?

Az alábbi infografikában összefoglaltuk a COVID-19-járvány néhány legfontosabb magyarországi jellemzőjét, és összehasonlítottuk számunkra fontos országok adataival. Ezekből kiderül, hogy az átoltottságban közepesen, a halálozást tekintve viszont elég rosszul állunk.

covid trendek
A COVID-19-járvány még itt marad velünk. Minél magasabb átoltottságra és maszkviselésre van szükség. Fofó: Getty Images

Az előrejelzések szerint, habár a halálozások száma január végéig meredeken csökkenni fog, március végéig több mint tízezren hunyhatnak el koronavírus-fertőzéssel összefüggésbe hozhatóan. A legszomorúbb az, hogy általános maszkviselés mellett akár egy hónappal is megrövidíthető lenne a jelenlegi hullám lefutása, ami rengeteg emberéletet mentene meg. Továbbá időt adna, hogy az oltási kampány folytatódjon, és minél többen kapják meg az emlékeztető oltást.

Az előrejelzésekből azonban az is kiderül, hogy a halálozást illetően a jelenleg várható és az elképzelhető legrosszabb forgatókönyv között alig van különbség.

Nem tudjuk kiirtani, de Gates szerint a gyógyszerek elintézik

A The Economist szerint a vírust sem jövőre, sem később nem fogjuk tudni kiirtani, hanem a globális immunitás fog erősödni, ahogy egyre többen kapnak védőoltást vagy esnek át a koronavírus-fertőzésen. Eddig körülbelül 3,8 milliárd ember kapott legalább egy oltást, és 2,8 milliárdan vannak teljesen beoltva. Azokkal együtt, akik elkapták a betegséget, a világ lakosságának körülbelül a fele tett szert valamilyen szintű immunitásra. Előrejelzések szerint a COVID-19 endémiás lesz: a terjedés egyenletes ütemű marad, szezonális mintákat követve, s kevesebb fertőzési kiugrással. Az emberélet veszteség becslések szerint az évente 300-650 ezer ember halálát okozó influenza és más koronavírusok, például a megfázás okozta veszteség közé eshet majd. Az endémia kialakulása azonban a legtöbb ország számára (Magyarország is közéjük tartozik) még messze van.

Bill Gates is kifejtette véleményét a témáról. "Lehet, hogy ostobaság lenne újabb jóslatot tenni, de úgy gondolom, hogy a járvány akut fázisa valamikor 2022-ben ér véget" - írta a filantróp milliárdos a GatesNotes blogon közzétett évértékelőjében. Bevallotta abbéli csalódottságát, hogy a világjárvány vége nem olyan közeli, mint remélte, a Delta-változat megjelenése és az emberek teljes beoltásának megtorpanása miatt.

Nincs ok kételkedni abban, hogy a jelenleg rendelkezésre álló vakcinák védelmet nyújtanak a COVID-19 súlyos szövődményeinek kialakulása ellen az omikron variáns esetében is. Eddigi viselkedése nem utal arra, hogy a korábbi változatoknál súlyosabb betegséget tudna okozni - közölte Michael Ryan, az Egészségügyi Világszervezet vészhelyzeti igazgatója.

Gates arra is kitért: "nem kérdés, hogy az Omikron-variáns aggasztó". De az új mutánsok felderítésének gyorsasága, valamint a vakcinák és a vírusellenes gyógyszerek fejlesztése miatt derűlátó. "A világ most jobban felkészült a potenciálisan rossz változatok kezelésére, mint a pandémia során bármikor. Sokkal jobb helyzetben vagyunk ahhoz, hogy frissített vakcinákat hozzunk létre, ha szükség lesz rájuk" - állította.

"A közösségekben még mindig lesznek alkalmi kitörések, de új gyógyszerek állnak majd rendelkezésre, amelyekkel a legtöbb eset hatékonyan kezelhető lesz, a kórházak pedig képesek lesznek kezelni a többit. Néhány éven belül reményeim szerint csak akkor kell majd gondolni a vírusra, amikor minden ősszel megkapjuk a közös COVID 19- és influenza elleni oltást" - idézte a blogbejegyzést a Business Insider.

covid adatok infografika
)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)