Ma nagy szükség van morális tartásra

Akár egyetlen szavazattal is felhívhatjuk a figyelmet azokra, akik nap mint nap sokat tesznek mások egészsége érdekében - hangsúlyozza dr. Béres József kémikus, a Béres Gyógyszergyár Zrt. elnöke, az Egészséghősök pályázat szakmai zsűrijének tagja.

Keressük az ország Egészséghőseit!

Szeptember 30-ig várjuk a jelentkezéseket és jelöléseket az Egészséghősök pályázat hat kategóriájában. A kezdeményezés és a nevezésről ide kattintva olvashat részletesen.

Dr. Béres József az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) vegyész szakán diplomázott, majd később doktori és kandidátusi címet szerzett. Hosszú éveken át dolgozott a Magyar Tudományos Akadémiai Központi Kémiai Kutatóintézeténél, illetve másfél évet töltött kutatóként az Amerikai Egyesült Államokban is. A Béres Gyógyszergyárnál annak megalapítása óta szerepet vállal, 2000 óta mint a cég elnöke. Szakmai munkásságát az évek során számos díjjal és elismeréssel jutalmazták: legutóbb idén augusztusban Szolnok város díszpolgári címét vehette át. Az édesapja, id. dr. Béres József által megalkotott Béres Cseppet - amely köré az egész cégcsoport épült - 2013-ban hivatalosan is hungarikummá nyilvánították.

HáziPatika.com: "Szükség van civil hősökre, akik munkájuk mellett is sokat tesznek a lakosság egészségéért, az egészségtudatos életmód népszerűsítéséért" - foglalható össze röviden az idei Egészséghősök pályázat legfőbb üzenete. Ön szerint milyen szerepet töltenek be ezek a hétköznapi hősök és hőstettek ma Magyarországon az egészségmegőrzésben? Mekkora szükség van rájuk az egyébként rohamosan fejlődő orvostudomány jelentette gyógyítási lehetőségek mellett?

Dr. Béres József: Az egészségtudatos életvitel az egyik legfontosabb tényező az ember egészségi állapotának tekintetében. Ráadásul ez az, amelynek befolyásolása csakis az egyéntől függ. Biztos vagyok abban, hogy a ma embere a mindent lefedő információs hálónak köszönhetően rengeteget tudással rendelkezik az orvostudomány vívmányairól és arról, hogyan kell egészségesen élni, de sajnos abban is biztos vagyok, hogy az ismereteket messze nem követik célirányos cselekvések. Mindannyian jól tudjuk: életünkre óriási hatással vannak az előttünk álló példák. Ha olyan példákat tartunk az emberek elé, akik az egészség óriási értékét meg tudják mutatni a számukra, akik köztünk élő, szerethető, modern hősökként követésre "ingerlik" őket, akkor hihetetlenül sokat teszünk az érdekükben.

Dr. Béres József immár 18 éve vezeti elnökként a Béres Gyógyszergyárat
Dr. Béres József immár 18 éve vezeti elnökként a Béres Gyógyszergyárat

HáziPatika.com: Miért tartja fontosnak a kezdeményezést, mi győzte meg arról, hogy érdemes szerepet vállalnia benne?

B.J.: Atyám nyomdokain haladva pontosan tudom, hogy mit jelent egy nagyszerű példa. Az emberek egészségének védelme küldetésként van jelen a mi életünkben. Harminc éve az egészség érdekében dolgozunk a Béres Gyógyszergyárban. Egészen természetes "Béres-kötelességnek" is tekintem, hogy segítsünk rátalálni, kiemelni olyan példaadó egészséghősöket, akikkel ebben a nemes küldetésben kéz a kézben járhatunk.

HáziPatika.com: A zsűri tagjaként részt vesz a szakmai díjak odaítélésében. Az érintett öt kategória között akad esetleg olyan, amely közelebb áll önhöz a többinél?

B.J.: Kivétel nélkül egyformán fontosnak és értékesnek tartom mind az öt kategóriát. A legizgalmasabbnak az innovátor kategória tűnik a számomra, különösen azért, mert a mi tevékenységünkben is kiemelt helyen szerepel a folyamatos innováció. Gyorsan változó világunk mindenkitől gyors fejlődést és mindig új megoldásokat követel. Kíváncsian várom, hogy az egészségvédelem területén milyen innovátorokat ismerhetünk meg.

HáziPatika.com: A tavalyi esztendőhöz hasonlóan - a közönség szavazatai alapján - idén is keressük az ország Egészséghősét híresség kategóriában. Ön szerint miért fontos, hogy ismert személyiségek is kiálljanak egyes betegségek, illetve egészségügyet érintő kérdések mellett?

B.J.: A híres emberek felelőssége mérhetetlenül nagy, hiszen ismertségük okán rengeteg embernek jelentenek példát, sokan követik őket. Az a híresség, aki az ismertségét felelősséggel "használja" és segít az embereknek az eligazodásban, aki akár személyes, belső magánügyét is megosztva példát, erőt, útmutatást kínál, főhajtást érdemel. Sokak figyelmét fel tudják hívni az egészségmegőrzés, a betegségmegelőzés fontosságára, vagy akár egy adott problémával kapcsolatos megoldási lehetőségekre.


HáziPatika.com: Tudna akár a jelenből, akár a múltból olyan személyt említeni, aki az ön számára megtestesíti az Egészséghős mintaképét?

B.J.: Atyám, id. dr. Béres József, aki ezt vallotta: "Soha egyetlen embertársam életéről nem akartam, nem akarok és nem is tudnék lemondani. Más a dolgom a világban." Humanista életszemléletével sokaknak mutatott példát, hogy tudással, kitartással, szorgalommal, hittel hogyan érhetjük el a céljainkat, hogyan győzhetjük le a néha legyőzhetetlennek tűnő akadályokat. A mai, rohanó világunkban különösen szükség van olyan morális tartásra, melyet atyám felmutatott. Az ő életének példája megerősítést, útmutatást, bátorítást ad. Volt, hogy úgy gondolta, senki nem lehet próféta a saját hazájában, aztán ő mégis az lett.

HáziPatika.com: A pályázat lehetőséget nyújt a közönség tagjai számára, hogy bármely kategóriában jelölhessék az általuk erre érdemesnek tartott személyt. Ön szerint miért érdemes kihasználni ezt az alkalmat?

B.J.: Úgy gondolom, hogy aki a környezetében ismer olyan embert, aki jó és követendő példával jár elő, annak érdemes és fontos is kihasználnia a pályázat adta lehetőséget. Akár egy szavazattal is rá tudja irányítani a figyelmet egy olyan emberre, aki nap mint nap tesz mások egészsége érdekében.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+13, +18 °C
Minimum:
+1, +6 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a napsütést időnként felhők zavarják, de csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag