A méhnyakrák veszélyét is növeli ez a fertőzés

A méhnyakrák még mindig rengeteg nő életét követeli, kialakulásában pedig egy igen gyakori betegség is szerepet játszhat – állapították meg a Semmelweis Egyetem munkatársai.

Összefüggést mutattak ki az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség és a méhnyakrák kialakulása között a Semmelweis Egyetem orvosai – olvasható az egyetem közleményében. Az elemzés elsőként vizsgálja a Trichomonas vaginalis (TV) fertőzés, a Human Papilloma Vírus (HPV) és a méhnyak kóros/rákos elváltozásai közötti kapcsolatot, valamint felhívja a figyelmet a rendszeres nőgyógyászati és HPV-szűrés fontosságára.

A fertőzés nem vezet közvetlenül daganathoz

A trichomonas az egyik leggyakoribb, nem vírusos, szexuális úton terjedő betegség. A Semmelweis Egyetem orvosai arra keresték a választ, mekkora kockázatot jelenthet a méhnyakrák kialakulásában. Egy nemzetközi adatbázis elemzése alapján azt állapították meg, hogy a Trichomoniasis hozzájárulhat a méhnyakrák kifejlődéséhez a szexuálisan aktív nőknél.

A kutatók több mint 473 ezer nő adatait összegezték, akik közül 8518 volt trichomonasra pozitív. A vizsgálat eredményei szerint azoknál a nőknél, akiknél TV fertőzés állt fenn, 1,79-szer nagyobb volt az esélye annak, hogy HPV-fertőzést is diagnosztizálnak. Ez azért lényeges, mert a méhnyakrák kialakulásáért több mint 95 százalékban a magas rizikójú HPV-törzsek felelnek.

szűrővizsgálat
A nőgyógyászati szűrés harmincéves kortól érdemes rendszeresen végezni. Fotó. getty Images

Önmagában a fertőzés persze nem jelenti azt, hogy a daganat biztosan kialakul. Számos egyéb tényező, például dohányzás, gyakori partnercsere, az öt évet meghaladó szájon át szedhető fogamzásgátló-szerek szedése is növelheti a kialakulásának kockázatát. Azoknál a nőknél is nagyobb eséllyel fejlődhet ki rosszindulatú elváltozás, akik többször szültek, valamint a szexuális úton terjedő betegségek is hozzájárulhatnak kialakulásához. „Éppen ezért, ha trichomonast vagy más szexuális úton terjedő betegséget diagnosztizálunk, érdemes HPV-tipizálást végzeni, pozitív HPV-eredmény esetén pedig szexuális úton terjedő betegségekre szűrni” – mondja dr. Hamar Balázs, a Semmelweis Egyetem doktori iskolájának hallgatója, a kutatás első szerzője.

A megfertőződés és a rák kialakulása között 5-8 év, de akár 10 év is eltelhet, ám a legtöbb esetben (nagyjából 90 százalékban) a folyamat spontán gyógyul. Azoknál, akiknél a fertőzés fennmarad és úgynevezett perzisztens HPV-infekció alakul ki, magasabb a rákelőző állapotok, illetve a méhnyakrák kialakulásának kockázata. Ezekben az esetekben már valamilyen citológiai elváltozás (például dysplasia) is jelen van.

A HPV-szűrést különösen harmincéves kortól kezdődően érdemes rendszeresen végezni. A kockázati tényezők csökkentése és rendszeres (éves) nőgyógyászati szűrés mellett a HPV-ellenes oltás is nagymértékben hozzájárul nemcsak a fertőzés megelőzéséhez és legyőzéséhez, de a méhnyak-, gége- és végbélrák kialakulásának esélyét is jelentősen csökkenti – hangsúlyozza dr. Hamar Balázs. 

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +11 °C

Felhőtlen lesz az ég. Hajnalra foltokban párássá válik a levegő, köd is képződhet. Csapadék nem lesz. A légmozgás gyenge marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 9 és 14 fok között várható, de a hidegre érzékeny részeken ennél pár fokkal hidegebb is lehet. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a nagy hőingás azonban sokak szervezetét megterheli.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra